Flink hogere maandlasten voor starters in 2013
Deel met een vriend:

Flink hogere maandlasten voor starters in 2013

Als je in 2013 een huis koopt, ben je als starter verplicht om je hypotheek elke maand af te lossen. Van de overheid krijg je nog maar een beperkte hypotheekrenteaftrek. Je hebt dus bijna geen belastingvoordeel meer. Je krijgt alleen belasting terug als je een annuïteitenhypotheek afsluit. Omdat je als starter maandelijks moet aflossen, worden je maandlasten flink hoger. Voor dezelfde woning zijn je maandlasten zelfs 20% hoger dan in 2012. Dit heeft onderzoeksbureau MoneyView onderzocht. De verwachting is dat deze ontwikkeling de woningmarkt nog verder in de problemen gaat brengen. 

Verplicht aflossen

Als je een hypotheek afsluit, moet je deze volledig aflossen. Dit doe je meestal in 30 jaar. Het was eerder nog mogelijk om hypotheekrenteaftrek te krijgen bij een gedeeltelijke aflossingsvrije hypotheek of een andere hypotheekvorm zoals een bankspaarhypotheek. Bij deze vormen had je over de hele looptijd van de hypotheek volledige hypotheekrenteaftrek. En dat zorgt voor lage maandlasten. Helaas is dat vanaf 2013 niet meer mogelijk. Om recht te houden op hypotheekrenteaftrek, kun je een annuïteitenhypotheek afsluiten. Hierbij los je maandelijks je hypotheek af en word je hypotheekschuld lager. Helaas krijg je wel elk jaar minder hypotheekrenteaftrek, omdat je per maand minder rente betaalt. Je maandlasten kunnen daardoor stijgen.

Huidige hypotheken blijven nog intact

Heb je al een hypotheek? Dan blijven de oude regels voor hypotheekrenteaftrek gelden, ook als je gaat verhuizen. Moet je meer lenen om je nieuwe huis te kunnen kopen? Dan moet je dit gedeelte ook aflossen om hierover hypotheekrenteaftrek te krijgen.

Ga naar je hypotheekadviseur voor meer informatie

Sta jij op het punt om een huis te kopen? Je hypotheekadviseur weet precies wat er in 2013 gaat veranderen en kan een berekening maken van je toekomstige maandlasten.

 

Lees meer over: hypotheek

Reacties

Één reactie op “Flink hogere maandlasten voor starters in 2013”

  1. Kees schreef op 

    WT een onzin artikel. Dikke kans dat hetzelfde voor bestaande hypotheken gaat gelden. Verder zal door deze maatregelen huizen ook snel 20% in waarde dalen. Zadel ze maar op die jonge mensen met 10.000-en euro’s schuld binnen een jaar!!!!

Geef een reactie

Lees onze huisregels.

Waarschuw me bij nieuwe reacties op dit artikel. (Je kan je hiervoor ook apart aanmelden.)

Zelf online je hypotheek regelen?

Bij Independer kies je zelf je hypotheek, met deskundige begeleiding van ons

online hypotheek regelen

"Gebruiksvriendelijke site"

Dhr. E. Heijst uit ZWARTEWAAL
2017-11-19, hypotheek

"Duidelijk om af te sluiten, goed overzicht kenmerken. Jammer dat er niet direct gevraagd wordt naar een ORV, want ik wil de combi-korting en nu moet ik de ORV apart afsluiten. "

Anoniem uit NIJMEGEN
2017-11-15, hypotheek

"Over de samenwerking met Independer ben ik absoluut tevreden maar niet over de kredietverstrekker die Independer heeft gekozen t.w. bijBouwe. Nu opnieuw aangevraagd bij Argenta en ik hoop dat dit sneller en beter gaat. Groet, Paul van Rossum"

Dhr. M.J. Boeve uit WOUDENBERG
2017-11-07, hypotheek

"Eerst telefonisch contact gehad. Erg duidelijk, behulpzaam en vriendelijk geholpen. Later site gevuld. Op zich erg duidelijk alleen ik kon niet alles vullen wat ik wilde zoals de marktwaarde van de woning "

Anoniem uit BRIELLE
2017-10-31, hypotheek

"Geen"

Anoniem uit ZWARTEWAAL
2017-10-18, hypotheek

"Ok"

Anoniem uit 'S-GRAVENHAGE
2017-10-17, hypotheek

"Duidelijk en compleet! Goede prijs als je weet waar je het over hebt."

Dhr. J. Wolters uit NOOTDORP
2017-10-17, hypotheek

"uitstekende service, alleen beetje lastig om op deze wijze aanvraag te doen als gepensioneerde. Alleen daarom geen 10."

Anoniem uit HOLLUM
2017-10-16, hypotheek

"Tot nu toe tevreden daar het online sluiten van de hypotheek heel eenvoudig en begrijpbaar is via deze website."

Dhr. R. Lavrelashvili uit BEEK LB
2017-10-14, hypotheek

"De website is best gebruiksvriendelijk. "

Anoniem uit AMSTERDAM
2017-10-05, hypotheek

"In de berekeningstool worden de kosten van de makelaar vor de verkoop van de woning niet meegenomen! Ook een WAO uitkering kun je niet invullen"

Anoniem uit ALPHEN GLD
2017-10-04, hypotheek