Hoe zit het met mijn hypotheek of verzekering bij een faillisement?
Tip een vriend:

Hoe zit het met mijn hypotheek of verzekering bij een faillisement?

Bij Independer.nl komen nog steeds vragen binnen over de gevolgen van de kredietcrisis. Daarom beantwoorden wij hier opnieuw een aantal vragen.

Wat gebeurt er met mijn koopsompolis of woekerpolis als een verzekeraar failliet gaat. Ben ik dan alles kwijt, ook als er een gegarandeerd eindkapitaal is?
Er is geen garantieregeling voor verzekeringen. Wel zijn er afspraken tussen verzekeraars om gezamenlijk een vangnet te vormen als er iets mis mocht gaan. Maar nog belangrijker is het in deze onzekere tijden dat de Nederlandse overheid (en de internationale gemeenschap) heeft aangegeven alles te doen om de stabiliteit in het stelsel te waarborgen. Minister Bos van Financiën heeft honderden miljarden gereserveerd om de financiële sector te steunen en dat is veelzeggend.

Ik heb een annuïteitenhypotheek die bijna is afbetaald. Als de bank omvalt, ben ik dan alles wat ik heb betaald kwijt?
Nee, u bent dan niets kwijt. De resterende schuld (hoofdsom min aflossing) zal vermoedelijk door een andere partij worden overgenomen. Aan deze partij betaalt u vervolgens verder uw hypotheek af.

Wij hebben een spaarrekening en een hypotheek bij de Postbank. Kan deze bank ongevraagd onze hypotheek aflossen met ons spaargeld zonder dat wij dat willen? En is het verstandig om onze spaarrekening en hypotheek bij dezelfde bank onder te brengen?
Nee, dat kan nooit ongevraagd. Alleen in het geval van faillissement zullen de schulden en (spaar)saldi verrekend worden, voordat er aanspraak mogelijk is op het depositogarantiestelsel. Hoewel het met de steun van de overheid en recente redding van Fortis uiterst onwaarschijnlijk is, kan het gebeuren dat de Postbank (ING) failliet gaat. Het kan dan verstandig zijn om uw spaarsaldo bij een andere bank onder te brengen dan uw lening(en). Een andere reden om dat te overwegen, zou kunnen zijn dat andere banken die onder het depositogarantiestelsel vallen een hogere rente bieden. 

Wat is de impact van de financiële crisis op de verzekeringssector?
Hoewel de verzekeringssector in Europa zelf één van de grootste institutionele beleggers is, is de sector uiteraard ook geraakt door kredietrisico’s. Verzekeraars hebben afschrijvingen moeten doen op hun beleggingsportefeuille en beurskoersen van verzekeraars staan onder druk. De toegang tot financiële markten is ook voor verzekeraars lastiger geworden. Maar als gevolg van het strenge Nederlandse toezicht mogen verzekeraars maar een beperkt gedeelte van hun vermogen beleggen in aandelen. De financiële positie van verzekeraars is sterk genoeg om ervan uit te kunnen gaan dat verzekeraars hun verplichtingen ook op langere termijn kunnen nakomen. De toezichthouder houdt dat streng in de gaten.

Waarom treft de kredietcrisis wereldwijd vooral banken en veel minder verzekeringsmaatschappijen?
Als veel klanten tegelijk naar hun bank gaan om hun spaargeld op te nemen, ontstaat er een probleem. Dat geld heeft de bank op zijn beurt grotendeels uitgeleend en is dus niet direct beschikbaar. Bij beleggings- en lijfrenteverzekeringen gaan verzekeraars met hun cliënten langjarige contracten aan. Dit betekent dat de verzekeraar over een langere termijn vastliggende premie-inkomsten heeft. Hetzelfde geldt voor schadeverzekeringen: klanten kunnen uiteraard hun verzekeringen tegen bijvoorbeeld brand- en autoschade elders onderbrengen, maar dan hoeft de verzekeraar die deze klanten verliest, ook niet meer het risico te dragen.

Wie kan aanspraak maken op de depositogarantieregeling?
Alleen particulieren en kleine bedrijven die een rekening hebben bij Icesave kunnen een beroep doen op het garantiestelsel. Onder kleine bedrijven vallen ondernemingen die een verkorte balans mogen publiceren.

Wie komt er niet voor in aanmerking?
Overheden, overheidsorganen en financiële ondernemingen als pensioenfondsen kunnen geen aanspraak maken op het garantiestelsel. Ook is er een kleine groep particulieren die wordt uitgesloten. Daaronder vallen de bestuurders van de bank, mensen die een belang van vijf procent of meer hebben in die bank of directe familie van deze personen.

Welke producten vallen onder de regeling?
Alle lopende rekeningen, spaarrekeningen of bijzondere rekeningen als termijndeposito’s en spaar- en bankbrieven vallen onder de regeling.

Hoe zit het met jeugdspaarrekeningen?
Ook rekeningen die op naam staan van kinderen vallen onder de garantieregeling. Een belangrijk verschil is of de ouder gemachtigd is of mederekeninghouder. In dat laatste geval is de helft van het saldo dat op de rekening staat van de ouder. Dat wordt in mindering gebracht bij de garantstelling van de ouder. Een voorbeeld: de heer Jansen heeft een rekening met daarop een saldo van € 100.000,-. Hij is mederekeninghouder van de rekening van zijn kind. Daar staat ook € 100.000,-  op. De helft daarvan wordt toegerekend tot de heer Jansen. Hij heeft dus fictief € 150.000,- euro waarvan maar € 100.000,- onder de garantstelling valt. Het kind van Jansen kan daarnaast een beroep doen op de overgebleven € 50.000,-. Als de heer Jansen gemachtigde was geweest, zou € 200.000,- onder de regeling vallen: € 100.000,- van de heer Jansen en € 100.000,- van zijn kind.

Hebben rekeninghouders ook recht op rentevergoeding?
Spaarders hebben volgens het Nederlandse garantiestelsel recht op die rente totdat de bank failliet is verklaard. Vanaf dan vervalt het recht op rentevergoeding. Volgens een woordvoerder van De Nederlandsche Bank (DNB) is het niet duidelijk of IJsland tot deze vergoeding overgaat. Erg waarschijnlijk is dat niet.

Lees meer over: hypotheek

iedere maand de beste
artikelen in je mailbox?

meld je aan voor de nieuwsbrief

Reacties

Geef een reactie

Lees onze huisregels.

Waarschuw me bij nieuwe reacties op dit artikel. (Je kan je hiervoor ook apart aanmelden.)

Zelf online je hypotheek regelen?

Bij Independer kies je zelf je hypotheek, met deskundige begeleiding van ons

online hypotheek regelen

"gebruiksvriendelijk"

Anoniem uit VOORHOUT
2019-05-21, hypotheek

"Gebruiksvriendelijke site."

Anoniem uit VOORHOUT
2019-05-21, hypotheek

"duidelijk; gebruiksvriendelijke site."

Anoniem uit VOORHOUT
2019-05-21, hypotheek

"Tot nu voldoende duidelijk"

Anoniem uit DEDEMSVAART
2019-05-16, hypotheek

"Duidelijke overzichtelijke site, makkelijk in gebruik."

Anoniem uit AMSTELVEEN
2019-04-28, hypotheek

"heldere duidelijke website, vriendelijke medewerkers"

Anoniem uit GRONINGEN
2019-04-15, hypotheek

"heldere website. Geeft snel inzicht."

Anoniem uit VELP GLD
2019-04-03, hypotheek

"Tot nu toe soepel en positief"

Anoniem uit SPIJKENISSE
2019-03-14, hypotheek

"Alles geweldig"

Meneer De groot uit EMMER-COMPASCUUM
2019-03-11, hypotheek

"Mooie en duidelijke site, zonder poespas. Ideaal voor doe het zelfers"

Meneer de Graaff uit DORDRECHT
2019-03-05, hypotheek

"heel tevreden tot dusver "

Meneer Hammer uit ZWOLLE
2019-02-23, hypotheek

"Duidelijkheid"

Anoniem uit RIDDERKERK
2019-02-16, hypotheek

"duidelijk en gemakkelijk"

Anoniem uit LEIDSCHENDAM
2019-02-08, hypotheek

"term eigen beheer niet duidelijk"

Anoniem uit GRONINGEN
2019-02-05, hypotheek

"duidelijk en makkelijk "

Meneer van Leeuwen uit BEEK LB
2019-01-31, hypotheek