Huis kopen: meer jongeren geen geld voor eigen huis
Deel met een vriend:

Huis kopen: meer jongeren geen geld voor eigen huis

Veel mensen die een huis zoeken hebben er baat bij dat de hypotheekrente zo laag is op dit moment. Maar bijna één derde van de jongeren denkt in de komende twee jaar juist geen huis te kunnen kopen, omdat ze nog geen geld hebben voor alle bijkomende kosten. Dit zegt ABN AMRO naar aanleiding van een onderzoek onder jongeren tussen de 18 en 35 jaar, die serieus op zoek zijn naar een huis.

Nog niet voldoende gespaard

Als je een huis koopt heb je meer kosten dan alleen de koopprijs van het huis. Denk aan overdrachtsbelasting, notariskosten en kosten voor hypotheekadvies. Als je alles bij elkaar optelt moet je rekening houden met bijkomende kosten van zo’n 6 tot 8% van de aankoopsom van je huis. Maar veel jongeren hebben nog geen tijd gehad om hiervoor te sparen, en kunnen dat niet betalen. Meer dan de helft van de ouders is bereid hun kinderen financieel te helpen als dat mogelijk is, en een gedeelte van de jongeren vraagt hier ook om.

Minder jongeren

Mede door de lage hypotheekrente is het aantal verkochte huizen fors toegenomen ten opzichte van 2010. Maar nog geen 50% hiervan zijn jongeren. In 2010 was dat 60%. De hypotheekrente is weliswaar laag, maar de regelgeving wordt steeds strenger. Je kunt in 2016 nog tot 102% van de waarde van je huis lenen, en dit gaat naar 100% in 2018. Stel dat je een huis koopt van 200.000 euro. Dan kan je dus maximaal 204.000 euro lenen (102% van 200.000). Met alle bijkomende kosten kom je al snel boven dit bedrag, en dit zal je zelf moeten betalen.

Ben je een starter op de woningmarkt en wil je geld besparen op je hypotheek? Na de zomer wordt het mogelijk om bij Independer zelf online een hypotheek af te sluiten.

Lees meer over: hypotheek, sparen

Reacties

2 Antwoorden op “Huis kopen: meer jongeren geen geld voor eigen huis”

  1. Piet schreef op 

    Dus jullie hebben het over jongeren die geen huis kunnen kopen en dan komen jullie met een voorbeeld van 200.000

  2. Dit is meer gedaan om het rekenvoorbeeld makkelijk te houden. We hadden hier ook 130.000 als voorbeeld kunnen nemen. Dit jaar kan je dan maximaal 131.300 lenen.

Geef een reactie

Lees onze huisregels.

Waarschuw me bij nieuwe reacties op dit artikel. (Je kan je hiervoor ook apart aanmelden.)

Zelf online je hypotheek regelen?

Bij Independer kies je zelf je hypotheek, met deskundige begeleiding van ons

online hypotheek regelen

"Zeer overzichtelijk en eenvoudig alleen jammer dat de max hypotheek lager uitvalt dan die van de externe hypotheek adviseur. hypotheek aanvragen is eitje"

Anoniem uit UITGEEST
2017-11-20, hypotheek

"Gebruiksvriendelijke site"

Dhr. E. Heijst uit ZWARTEWAAL
2017-11-19, hypotheek

"Duidelijk om af te sluiten, goed overzicht kenmerken. Jammer dat er niet direct gevraagd wordt naar een ORV, want ik wil de combi-korting en nu moet ik de ORV apart afsluiten. "

Anoniem uit NIJMEGEN
2017-11-15, hypotheek

"Over de samenwerking met Independer ben ik absoluut tevreden maar niet over de kredietverstrekker die Independer heeft gekozen t.w. bijBouwe. Nu opnieuw aangevraagd bij Argenta en ik hoop dat dit sneller en beter gaat. Groet, Paul van Rossum"

Dhr. M.J. Boeve uit WOUDENBERG
2017-11-07, hypotheek

"Eerst telefonisch contact gehad. Erg duidelijk, behulpzaam en vriendelijk geholpen. Later site gevuld. Op zich erg duidelijk alleen ik kon niet alles vullen wat ik wilde zoals de marktwaarde van de woning "

Anoniem uit BRIELLE
2017-10-31, hypotheek

"Geen"

Anoniem uit ZWARTEWAAL
2017-10-18, hypotheek

"Ok"

Anoniem uit 'S-GRAVENHAGE
2017-10-17, hypotheek

"Duidelijk en compleet! Goede prijs als je weet waar je het over hebt."

Dhr. J. Wolters uit NOOTDORP
2017-10-17, hypotheek

"uitstekende service, alleen beetje lastig om op deze wijze aanvraag te doen als gepensioneerde. Alleen daarom geen 10."

Anoniem uit HOLLUM
2017-10-16, hypotheek

"Tot nu toe tevreden daar het online sluiten van de hypotheek heel eenvoudig en begrijpbaar is via deze website."

Dhr. R. Lavrelashvili uit BEEK LB
2017-10-14, hypotheek

"De website is best gebruiksvriendelijk. "

Anoniem uit AMSTERDAM
2017-10-05, hypotheek

"In de berekeningstool worden de kosten van de makelaar vor de verkoop van de woning niet meegenomen! Ook een WAO uitkering kun je niet invullen"

Anoniem uit ALPHEN GLD
2017-10-04, hypotheek