Huis kopen? Sparen wordt belangrijk
Deel met een vriend:

Huis kopen? Sparen wordt belangrijk

Het maximaal te lenen bedrag voor een huis moet verder omlaag. Dat wordt aan de regering geadviseerd door vertegenwoordigers van onder andere de Nederlandse Bank en het ministerie van Financiën. Op dit moment kun je maximaal 103% van de waarde van je huis lenen. Het advies is om dit geleidelijk terug te brengen naar 90%. Dan zal je dus altijd eigen geld moeten inbrengen. Maar wat gebeurt er dan? Gfk onderzocht dit.

Starters moeten gaan sparen

Meer dan de helft van de starters (60%) brengt nu al eigen geld in als zij een huis gaan kopen. Mensen die van het ene naar het andere koophuis doorstromen ook, maar zij halen dit geld vaak uit de verkoop van het vorige huis (de overwaarde). Een starter moet er eerst voor sparen. Je zou dus denken dat starters er wel gewend aan zijn om eerst te sparen voor een eigen huis. Maar als je aan starters vraagt of zij de 90% maatregel een goed idee vinden, zegt 44% van niet.

Hoe lang moet je sparen?

Koop je voor het eerst een huis van € 200.000, dan zal je in de toekomst € 20.000 zelf moeten inbrengen. Gfk heeft onderzocht hoe lang starters er over doen om dit bedrag bij elkaar te sparen, en dit is gemiddeld meer dan vier jaar.

Sparen voor je huis

De laatste jaren zagen we al dat er veel gebruikt gemaakt is van onder andere de starterslening en schenkingsregelingen. Vanaf 2017 wordt de vervallen schenkingsregeling weer gedeeltelijk ingevoerd. Maar voor veel mensen is een schenking geen optie. Er moet dus gespaard worden. Driekwart van de mensen zegt ook dit te gaan doen. Een klein deel (12%) zegt hiervoor geld te gaan lenen.

In de toekomst een huis kopen?

Ben je van plan om over een aantal jaar een huis te kopen? Misschien is het verstandig om alvast geld opzij te zetten op een spaarrekening. Vanaf 2018 kun je de kosten die je bij het kopen van een huis maakt niet meer lenen. De maximale lening is dan gelijk aan de waarde van je huis.

Of de regering besluit om de maximale lening verder te verlagen naar 90% van de waarde van je huis, is nog onzeker.

Lees meer over: hypotheek, sparen

Reacties

Geef een reactie

Lees onze huisregels.

Waarschuw me bij nieuwe reacties op dit artikel. (Je kan je hiervoor ook apart aanmelden.)

Zelf online je hypotheek regelen?

Bij Independer kies je zelf je hypotheek, met deskundige begeleiding van ons

online hypotheek regelen

"Over de samenwerking met Independer ben ik absoluut tevreden maar niet over de kredietverstrekker die Independer heeft gekozen t.w. bijBouwe. Nu opnieuw aangevraagd bij Argenta en ik hoop dat dit sneller en beter gaat. Groet, Paul van Rossum"

Dhr. M.J. Boeve uit WOUDENBERG
2017-11-07, hypotheek

"Eerst telefonisch contact gehad. Erg duidelijk, behulpzaam en vriendelijk geholpen. Later site gevuld. Op zich erg duidelijk alleen ik kon niet alles vullen wat ik wilde zoals de marktwaarde van de woning "

Anoniem uit BRIELLE
2017-10-31, hypotheek

"Geen"

Anoniem uit ZWARTEWAAL
2017-10-18, hypotheek

"Ok"

Anoniem uit 'S-GRAVENHAGE
2017-10-17, hypotheek

"Duidelijk en compleet! Goede prijs als je weet waar je het over hebt."

Dhr. J. Wolters uit NOOTDORP
2017-10-17, hypotheek

"uitstekende service, alleen beetje lastig om op deze wijze aanvraag te doen als gepensioneerde. Alleen daarom geen 10."

Anoniem uit HOLLUM
2017-10-16, hypotheek

"Tot nu toe tevreden daar het online sluiten van de hypotheek heel eenvoudig en begrijpbaar is via deze website."

Dhr. R. Lavrelashvili uit BEEK LB
2017-10-14, hypotheek

"De website is best gebruiksvriendelijk. "

Anoniem uit AMSTERDAM
2017-10-05, hypotheek

"In de berekeningstool worden de kosten van de makelaar vor de verkoop van de woning niet meegenomen! Ook een WAO uitkering kun je niet invullen"

Anoniem uit ALPHEN GLD
2017-10-04, hypotheek