Huis kopen: wat doet de notaris?
Deel met een vriend:

Huis kopen: wat doet de notaris?

Je kunt bij het kopen van een huis niet om de notaris heen. De notaris regelt alle juridische zaken als een woning van eigenaar wisselt. Als je het koopcontract hebt ondertekend, is de woning namelijk nog niet van jou. De woning moet dan officieel nog worden overgedragen, en daarvoor moet je naar de notaris.

Een notaris is onafhankelijk en onpartijdig, en handelt altijd in het belang van zowel de koper als de verkoper. We gaan er in dit artikel vanuit dat je een huis koopt, en dat je dus koper bent. De notaris doet ook allerlei onderzoeken: naar jou, naar de verkoper, naar het huis, de hypotheek en de gemeente. Als er bijzonderheden zijn, pakt de notaris dit op. Het meeste werk gebeurt achter de schermen en uiteindelijk hoef jij alleen nog maar te ondertekenen. Een notaris is dus heel belangrijk, en doet ook heel veel. Maar wat eigenlijk precies? Dit leggen we je graag uit.

De taken van de notaris

  • Het opstellen van de hypotheekakte:
    De notaris vraagt hiervoor de hypotheekstukken van de koper op bij de bank. Hij vraagt ook de stukken op van de hypotheek van de verkoper. Als alles binnen is kan de notaris de hypotheekakte gaan opstellen. De koper en de notaris ondertekenen, en iemand van de bank. In de praktijk is bijna nooit iemand van de bank aanwezig, maar wordt dit gedaan door een medewerker van het notariskantoor.
  • Het opstellen van de akte van levering:
    Hierin staat dat de woning jouw eigendom wordt. De inhoud komt weer voort uit het koopcontract. Je geeft in de leveringsakte ook aan hoe de tenaamstelling van het huis geregeld wordt;  op beider naam, ieder voor de helft of in een andere verhouding. De akte wordt ondertekend door de koper en de verkoper, en de notaris.
  • De datum van passeren, de daadwerkelijke overdracht, wordt van tevoren vastgesteld. De koper en de verkoper worden bij de notaris uitgenodigd om de aktes te ondertekenen. Als dit gebeurd is kunnen de sleutels overgedragen worden. Het geld van de hypotheekverstrekker staat dan inmiddels op de de rekening van de notaris om naar de verkoper over te maken. Een belangrijke taak van de notaris is dus ook het bewaken van de financiële kant van de overdracht: hij zorgt ervoor dat de bank en de verkoper hun geld krijgen.
  • De akte van levering zowel als de hypotheekakte wordt door de notaris ingeschreven in de openbare registers van het Kadaster. Dit is een lijst met koopwoningen die iedereen mag inzien. De woning wordt pas jouw eigendom als dit gebeurd is. De notaris regelt dit ook op de passeerdatum, en tegenwoordig gebeurt dit digitaal. Na een laatste grondige check van alle documenten door de notaris, wordt het geld overgemaakt naar de verkoper en is alles afgerond.

De tarieven die een notariskantoor in rekening brengt, kunnen onderling erg verschillen. Het loont dus wel om dit even goed te onderzoeken. Wil je een huis kopen maar weet je niet waar je moet beginnen? Laat je goed informeren door een hypotheekadviseur.

Op ons weblog vind je veel artikelen die je kunnen helpen tijdens het kopen van jouw (eerste) huis.

Lees meer over: hypotheek

Reacties

Geef een reactie

Lees onze huisregels.

Waarschuw me bij nieuwe reacties op dit artikel. (Je kan je hiervoor ook apart aanmelden.)

Zelf online je hypotheek regelen?

Bij Independer kies je zelf je hypotheek, met deskundige begeleiding van ons

online hypotheek regelen

"Zeer overzichtelijk en eenvoudig alleen jammer dat de max hypotheek lager uitvalt dan die van de externe hypotheek adviseur. hypotheek aanvragen is eitje"

Anoniem uit UITGEEST
2017-11-20, hypotheek

"Gebruiksvriendelijke site"

Dhr. E. Heijst uit ZWARTEWAAL
2017-11-19, hypotheek

"Duidelijk om af te sluiten, goed overzicht kenmerken. Jammer dat er niet direct gevraagd wordt naar een ORV, want ik wil de combi-korting en nu moet ik de ORV apart afsluiten. "

Anoniem uit NIJMEGEN
2017-11-15, hypotheek

"Over de samenwerking met Independer ben ik absoluut tevreden maar niet over de kredietverstrekker die Independer heeft gekozen t.w. bijBouwe. Nu opnieuw aangevraagd bij Argenta en ik hoop dat dit sneller en beter gaat. Groet, Paul van Rossum"

Dhr. M.J. Boeve uit WOUDENBERG
2017-11-07, hypotheek

"Eerst telefonisch contact gehad. Erg duidelijk, behulpzaam en vriendelijk geholpen. Later site gevuld. Op zich erg duidelijk alleen ik kon niet alles vullen wat ik wilde zoals de marktwaarde van de woning "

Anoniem uit BRIELLE
2017-10-31, hypotheek

"Geen"

Anoniem uit ZWARTEWAAL
2017-10-18, hypotheek

"Ok"

Anoniem uit 'S-GRAVENHAGE
2017-10-17, hypotheek

"Duidelijk en compleet! Goede prijs als je weet waar je het over hebt."

Dhr. J. Wolters uit NOOTDORP
2017-10-17, hypotheek

"uitstekende service, alleen beetje lastig om op deze wijze aanvraag te doen als gepensioneerde. Alleen daarom geen 10."

Anoniem uit HOLLUM
2017-10-16, hypotheek

"Tot nu toe tevreden daar het online sluiten van de hypotheek heel eenvoudig en begrijpbaar is via deze website."

Dhr. R. Lavrelashvili uit BEEK LB
2017-10-14, hypotheek

"De website is best gebruiksvriendelijk. "

Anoniem uit AMSTERDAM
2017-10-05, hypotheek

"In de berekeningstool worden de kosten van de makelaar vor de verkoop van de woning niet meegenomen! Ook een WAO uitkering kun je niet invullen"

Anoniem uit ALPHEN GLD
2017-10-04, hypotheek