Kan ik een hypotheek aanvragen als 70-plusser? Deel 2
Deel met een vriend:

Kan ik een hypotheek aanvragen als 70-plusser? Deel 2

In 2016 is 17% van alle verkochte woningen direct afgerekend, zonder hypotheek. Dat blijkt uit een onderzoek van het Kadaster begin juli 2017. De grootste groep is verreweg de 70-plussers. Bijna de helft van de 70-plussers die in 2016 een woning kochten, deed dit zonder hypotheek. Meestal is dit een keuze, maar soms wordt deze keuze voor ze gemaakt. Lang niet iedere 70-plusser kan namelijk een hypotheek afsluiten.

Inkomen verplicht bij aanvragen hypotheek

Een vast inkomen is verplicht als je een hypotheek wilt afsluiten. Het maakt niet uit of dat een vast salaris is, of inkomen uit pensioen en AOW. Voor de meeste mensen moet dit geen probleem zijn. Maar in sommige gevallen kun je wel voor problemen komen te staan. Bijvoorbeeld als je als 65-plusser een huis wilt kopen.

Voorbeeld

Je bent 65-plusser en behoorlijk vermogend, maar je hebt geen (of een slecht) pensioen. Als je dan een hypotheek wilt afsluiten, is dat vaak niet mogelijk. Ook niet als je miljoenen op de bank hebt staan. De hypotheekaanbieder wil namelijk zekerheid hebben. En spaargeld is dit niet. Je kunt namelijk altijd besluiten al je geld uit te geven. Om bijvoorbeeld dat luxe jacht te kopen. Dus ook al kost het huis wat je wilt kopen maar 300.000 euro, die miljoenen op de bank tellen niet mee voor je hypotheek.

Welke opties heb ik?

Er zijn een paar opties hoe je wel een hypotheek kunt krijgen:

  1. Als je veel vermogen hebt, kunnen sommige hypotheekaanbieders een bepaald percentage hiervan als inkomen mee laten tellen. Dat kan bijvoorbeeld 3% zijn. Let wel, iedere hypotheekaanbieder gaat hier anders mee om.
  2. Betaal de koopsom in één keer. Je hebt dan geen hypotheek meer. Maar ook hier zitten wat fiscale gevolgen aan vast. Denk bijvoorbeeld aan de bijleenregeling en vermogensbelasting.

Tip: blijf bij je eigen bank

Wil of moet je toch een hypotheek afsluiten? Meestal maak je bij je eigen bank de meeste kans om dit geregeld te krijgen. Zij zijn namelijk bekend met je financiële situatie. Ze weten waar je geld vandaan komt en kennen je betaalgedrag. Hierdoor kunnen zij het risico beter inschatten dan een andere hypotheekaanbieder.

Lees meer over: hypotheek

Reacties

Geef een reactie

Lees onze huisregels.

Waarschuw me bij nieuwe reacties op dit artikel. (Je kan je hiervoor ook apart aanmelden.)

Zelf online je hypotheek regelen?

Bij Independer kies je zelf je hypotheek, met deskundige begeleiding van ons

online hypotheek regelen

"Zeer overzichtelijk en eenvoudig alleen jammer dat de max hypotheek lager uitvalt dan die van de externe hypotheek adviseur. hypotheek aanvragen is eitje"

Anoniem uit UITGEEST
2017-11-20, hypotheek

"Gebruiksvriendelijke site"

Dhr. E. Heijst uit ZWARTEWAAL
2017-11-19, hypotheek

"Duidelijk om af te sluiten, goed overzicht kenmerken. Jammer dat er niet direct gevraagd wordt naar een ORV, want ik wil de combi-korting en nu moet ik de ORV apart afsluiten. "

Anoniem uit NIJMEGEN
2017-11-15, hypotheek

"Over de samenwerking met Independer ben ik absoluut tevreden maar niet over de kredietverstrekker die Independer heeft gekozen t.w. bijBouwe. Nu opnieuw aangevraagd bij Argenta en ik hoop dat dit sneller en beter gaat. Groet, Paul van Rossum"

Dhr. M.J. Boeve uit WOUDENBERG
2017-11-07, hypotheek

"Eerst telefonisch contact gehad. Erg duidelijk, behulpzaam en vriendelijk geholpen. Later site gevuld. Op zich erg duidelijk alleen ik kon niet alles vullen wat ik wilde zoals de marktwaarde van de woning "

Anoniem uit BRIELLE
2017-10-31, hypotheek

"Geen"

Anoniem uit ZWARTEWAAL
2017-10-18, hypotheek

"Ok"

Anoniem uit 'S-GRAVENHAGE
2017-10-17, hypotheek

"Duidelijk en compleet! Goede prijs als je weet waar je het over hebt."

Dhr. J. Wolters uit NOOTDORP
2017-10-17, hypotheek

"uitstekende service, alleen beetje lastig om op deze wijze aanvraag te doen als gepensioneerde. Alleen daarom geen 10."

Anoniem uit HOLLUM
2017-10-16, hypotheek

"Tot nu toe tevreden daar het online sluiten van de hypotheek heel eenvoudig en begrijpbaar is via deze website."

Dhr. R. Lavrelashvili uit BEEK LB
2017-10-14, hypotheek

"De website is best gebruiksvriendelijk. "

Anoniem uit AMSTERDAM
2017-10-05, hypotheek

"In de berekeningstool worden de kosten van de makelaar vor de verkoop van de woning niet meegenomen! Ook een WAO uitkering kun je niet invullen"

Anoniem uit ALPHEN GLD
2017-10-04, hypotheek