Hypotheek aflossen populairder dan sparen
Tip een vriend:

Hypotheek aflossen populairder dan sparen

Steeds meer mensen zijn zich er van bewust  dat een hypotheekschuld risico’s met zich meebrengt. Je loopt bijvoorbeeld het risico dat je schuld hoger wordt dan de waarde van je huis. Aflossen op je hypotheek is op dit moment zelfs populairder dan sparen.

Aflossen of sparen

Lange tijd was het andersom: sparen was populair. Maar stop je bijvoorbeeld spaargeld in je huis, dan kan je het niet meer voor andere dingen gebruiken. Daarom kozen veel mensen ervoor om te sparen. Door de lage spaaarrente is aflossen in veel gevallen aantrekkelijker geworden dan sparen. Het geld op je spaarrekening levert niet veel op. Zorg je ervoor dat je hypotheekschuld lager wordt dan heb je minder maandlasten. Dit levert je vaak meer op dan de spaarrente die je uitgekeerd krijgt.

Geld in de stenen

Bovendien loop je dus ook minder risico. Feit blijft wel dat je je geld niet twee keer kunt uitgeven. Je (eventuele) overwaarde komt pas beschikbaar als je je huis verkoopt. Als je een nieuw huis koopt moet je dit bedrag volledig gebruiken voor je nieuwe huis. Zo blijf je je maximale hypotheekrenteaftrek houden.

Denk je erover om met je spaargeld een deel van je hypotheekschuld af te lossen? Laat je goed adviseren door je hypotheekadviseur.

Lees meer over: hypotheek

iedere maand de beste
artikelen in je mailbox?

meld je aan voor de nieuwsbrief

Reacties

2 Antwoorden op “Hypotheek aflossen populairder dan sparen”

 1. Patrick Muns Het HypotheekAdviesHuis schreef op 

  Dit artikel wekt de indruk dat het beste wat je kunt doen met je spaargeld is je hypotheek af te lossen. Graag ga ik daarom in op de voordelen van je spaargeld liquide (lees: op je bankrekening) houden. Let op: dit is geen pleidooi om niet af te lossen op je hypotheek, maar om je aan het denken te zetten! Win altijd hypotheekadvies in bij je hypotheekadviseur!

  Verlies fiscaal voordeel op hypotheek is definitief!
  Aflossen op je hypotheek is fiscaal gezien behoorlijk definitief. Je verliest niet alleen nu hypotheek renteaftrek op dat deel van je hypotheek, ook bij aankoop van een nieuw huis is dit niet meer te herstellen. Natuurlijk neem je het geld wat “in de stenen zit” mee als waarde, maar fiscaal gezien is dit niet de beste oplossing.

  Hypotheekrente lager dan spaarrente is een momentopname.
  Het klopt dat de huidige spaarrentes laag zijn. Zo laag dat iedere afgeloste euro op je hypotheek meer oplevert dan deze op je spaarrekening te laten staan. Deze lage rentes duren nu al een tijdje, maar het blijft een momentopname. De kans is aanwezig dat door stijgende spaarrentes, sparen juist verstandiger is.

  Denk Netto
  Een hogere hypotheek dan de waarde van je woning. Een risico? Als daar geen spaargeld tegenover staat kan dat zo zijn. Echter, stel je hebt spaargeld, EUR 20.000, en een hypotheek van EUR 200.000. De waarde van je woning is EUR 180.000. Netto is er dan nog niks aan de hand. Je hebt immers genoeg spaargeld om het verschil (bijvoorbeeld als je gaat verkopen) goed te maken. Dan moet je natuurlijk niet het spaargeld opeens gaan verbrassen. Hou die discipline!

  Spaargeld levert zekerheid.
  Hoewel de maandlasten na aflossen op je hypotheek lager zijn, zal dit bij een fikse financiële tegenslag het verschil niet maken. Hiermee bedoel ik niet een wasmachine die kapot gaat of je auto die een beurt nodig heeft, maar echte tegenslag: ontslag of ziekte. Contant geld op je spaarrekening kan je beter helpen een periode waarin je minder hebt te besteden te overbruggen. Wellicht dat je dit wat geld kost omdat aflossen puur financieel gezien de betere oplossing is. Maar daarvoor “koop” je een stukje zekerheid.

  Vrijheid
  Spaargeld levert vrijheid. Concreet, om spullen te kopen en eerder genoemde tegenslagen te kunnen opvangen. Maar ook vrijheid in je hoofd. Denk er maar eens aan: heb je liever een EUR 20.000 lagere hypotheek met EUR 35 lagere maandlasten, of EUR 20.000 op je spaarrekening….Kies je voor het eerste, ga dan nu naar je hypotheekadviseur voor een gesprek ;-)

  Je leeft NU!
  Het slechtste financiële advies wat er is, maar wel iets om over na te denken. Ga nu niet meteen een sportauto kopen van dat zuurverdiende spaargeld. Maar vind een balans. Dat begint al bij het kopen van (je eerste) huis. Een verstandige koop zorgt voor financiële adem en vrijer leven. Win hypotheekadvies in voordat je op zoek gaat naar je droomhuis. Zo kan je gerichter zoeken in de voor jou verstandige prijsklasse.

  Maak gebruik van het advies van je hypotheekadviseur. Of je nu flexibel wilt blijven of het prettiger vindt je hypotheek wat naar beneden te brengen, al deze keuzes passen binnen een tussentijds hypotheekadvies.

  Patrick Muns
  Erkend Hypotheekadviseur
  Het Hypotheekadvies Huis
  hypotheekadvieshuis.nl

 2. Beste Patrick,

  Dank voor je uitgebreide reactie. Het aflossen heeft zeker voor- en nadelen. Wij raden iedereen met het idee te gaan aflossen ook aan om eerst een hypotheekadviseur te vragen om advies.

  Marga Lankreijer
  Independer

Geef een reactie

Lees onze huisregels.

Waarschuw me bij nieuwe reacties op dit artikel. (Je kan je hiervoor ook apart aanmelden.)

Zelf online je hypotheek regelen?

Bij Independer kies je zelf je hypotheek, met deskundige begeleiding van ons

online hypotheek regelen

"Helder, duidelijk en overzichtelijke tool"

Mevrouw Schiettekatte uit ZIERIKZEE
2020-02-24, hypotheek

"Zelf je zaken regelen zonder dure tussenkomst van zgn. adviseur. Daar houden we van."

Anoniem uit KAMPEN
2020-02-22, hypotheek

"Eenvoudig en helder op weg geholpen met de hypotheek"

Anoniem uit ACHTERVELD
2020-02-16, hypotheek

"duidelijke website met voldoende informatie tot nu toe komt alles zeer klantvriendelijk over"

Meneer Slooten uit HEERHUGOWAARD
2020-02-15, hypotheek

"Op grond van eerdere afspraken gemaakt in het verleden en de duidelijkheid bij de informatie van deze opgave"

Meneer Wouters uit SOEST
2020-02-10, hypotheek

"Tot nu toe geen problemen en duidelijk"

Anoniem uit BRUNSSUM
2020-02-06, hypotheek

"Voor zover prima!"

Meneer Siegel uit BERGAMBACHT
2020-02-05, hypotheek

"Goede en duidelijke website. Goede service en advise."

Anoniem uit HOOGLANDERVEEN
2020-02-04, hypotheek

"Duidelijke instructie bij het invullen"

Meneer Tent uit WOUBRUGGE
2020-01-28, hypotheek

"Alles is duidelijk, alleen bij het bepalen van de hypotheek is het invullen van de eigen inbreng lastig. Dit kan eenvoudiger."

Anoniem uit SOEST
2020-01-24, hypotheek

"Jullie dwingen me hier een recensie te schrijven anders kan ik niet afsluiten, niet fijn!"

Anoniem uit 'S-HERTOGENBOSCH
2020-01-19, hypotheek

"Tot nu toe bevalt het heel goed. Ik hoop dat de verdere afhandeling ook zo soepel verloopt!"

Anoniem uit EINDHOVEN
2020-01-17, hypotheek

"Makkelijk te regelen alleen op de site is niet in te vullen de duur van het contract en het maandbedrag."

Anoniem uit ZWOLLE
2020-01-16, hypotheek

"Duidelijk en goed invulbare site. Goede telefonische bereikbaarheid. Goede uitleg over moeilijke details "

Meneer van Oers uit ERMELO
2020-01-15, hypotheek

"Handige site, behulpzaam aan de telefoon"

Meneer Rouw uit DUIVENDRECHT
2020-01-06, hypotheek