Hypotheek afsluiten;  hoeveel kun je lenen?
Tip een vriend:

Hypotheek afsluiten; hoeveel kun je lenen?

Ben je van plan om een huis te kopen en heb je een leuk huis gezien? Dan is het fijn om te weten of je dit huis ook kunt kopen. Kun je de hypotheek die je voor dit leuke huis nodig hebt ook krijgen? Wij leggen je uit hoe je maximale hypotheek door de bank wordt vastgesteld.

Inkomen

Allereerst kijkt de bank naar je inkomen. Zij bekijken jouw salarisstrook en werkgeversverklaring en berekenen het bruto jaarsalaris met vakantiegeld. Bonussen en variabel inkomen nemen zij niet mee. Dit bruto jaarinkomen wordt gebruikt om de maximale hypotheek te berekenen.

Hypotheekrente

De hypotheekrente van dit moment wordt ook meegenomen in de hypotheekberekening. Als de rente hoog is, kun je minder lenen dan wanneer de rente laag is. Kies je een rentevaste periode korter dan 10 jaar? Dan wordt de toetsrente gebruikt om de maximale hypotheek te berekenen. Deze wordt vastgesteld door de Autoriteit Financiele Markten.

Wanneer je een rentevaste periode van 10 jaar of langer kiest, dan wordt de actuele rente gebruikt. Hierdoor kun je meestal meer lenen, de actuele rente is namelijk vaak lager dan de toetsrente.

Lopende leningen of alimentatie

Ook kijkt de bank naar je uitgaven. Daarbij zijn bijvoorbeeld lopende leningen (ook studieschuld) en partneralimentatie belangrijk. Als je deze uitgaven hebt, wordt de maximale hypotheek lager. Het kan zijn dat je de hypotheek die je wilt, niet krijgt omdat je een lening hebt. Als je je lening aflost, kun je die hypotheek vaak wel krijgen. Je moet de lening dan tijdens het aanvraagproces van de hypotheek geheel afgelost hebben en het bewijs hiervan naar de bank sturen.

Hoeveel kun je lenen?

De bank maakt, met je inkomen en het rentepercentage een berekening. Zij rekenen uit welk deel van je inkomen je kunt uitgeven aan je hypotheek. In de voorbeeldberekening gaan we uit van 30%. Heb je een partner? Dan wordt het hoogste inkomen van jullie beiden gebruikt om dit percentage vast te stellen.

De uitgaven voor leningen en alimentatie gaan van dit bedrag af. Wat overblijft bepaalt, samen met het rentepercentage en de aflossing, je maximale hypotheek.

Waarde van de woning

Als laatste is de waarde van je woning aan de beurt. De maximale hypotheek mag nooit hoger zijn dan (in 2015) 103% van de waarde van je woning. Is de waarde door een taxateur vastgesteld op 225.000 euro? Dan mag je maximaal 231.750 euro lenen. Ook als je eigenlijk meer kunt lenen.

Erfpacht

Het komt niet vaak voor, maar het kan zijn dat je erfpacht moet betalen voor je nieuwe woning. Als je hier maandelijks voor moet betalen, neemt de bank ook deze uitgaven mee om je maximale hypotheek te berekenen.

Voorbeeldberekening

Inkomen bruto30.000 euro per jaar
Hypotheekrente4%
Maximale uitgave aan je hypotheek per maand30% : 9000 euro per jaar

De maximale hypotheek is bij deze gegevens ongeveer 155.000 euro.

Heb je bijvoorbeeld een lening waarvoor je 200 euro per maand betaalt? Dan zou de maximale hypotheek een stuk lager zijn: +/- 115.000 euro.

Maximale hypotheek berekenen

Voor iedereen ligt de maximale hypotheek anders, je moet namelijk ook je leefstijl of je toekomstwensen betrekken in het bepalen van je maximale hypotheek. Je kunt dit samen met een hypotheekadviseur bespreken en hij (of zij) maakt dan een precieze berekening voor jou. Zo weet je waar je aan toe bent.

De beste hypotheekadviseur bij jou in de buurt vind je via onze vergelijking van hypotheekadviseurs.

De berekeningen zijn gemaakt op basis van voorbeeldgegevens, zijn indicaties en kunnen jaarlijks door het wisselen van percentages anders zijn.

 

Lees meer over: hypotheek

Reacties

Geef een reactie

Lees onze huisregels.

Waarschuw me bij nieuwe reacties op dit artikel. (Je kan je hiervoor ook apart aanmelden.)

Zelf online je hypotheek regelen?

Bij Independer kies je zelf je hypotheek, met deskundige begeleiding van ons

online hypotheek regelen

"heldere duidelijke website, vriendelijke medewerkers"

Anoniem uit GRONINGEN
2019-04-15, hypotheek

"heldere website. Geeft snel inzicht."

Anoniem uit VELP GLD
2019-04-03, hypotheek

"Tot nu toe soepel en positief"

Anoniem uit SPIJKENISSE
2019-03-14, hypotheek

"Alles geweldig"

Meneer De groot uit EMMER-COMPASCUUM
2019-03-11, hypotheek

"Mooie en duidelijke site, zonder poespas. Ideaal voor doe het zelfers"

Meneer de Graaff uit DORDRECHT
2019-03-05, hypotheek

"heel tevreden tot dusver "

Meneer Hammer uit ZWOLLE
2019-02-23, hypotheek

"Duidelijkheid"

Anoniem uit RIDDERKERK
2019-02-16, hypotheek

"duidelijk en gemakkelijk"

Anoniem uit LEIDSCHENDAM
2019-02-08, hypotheek

"term eigen beheer niet duidelijk"

Anoniem uit GRONINGEN
2019-02-05, hypotheek

"duidelijk en makkelijk "

Meneer van Leeuwen uit BEEK LB
2019-01-31, hypotheek

"Prima site en uitstekend telefonisch geholpen"

Anoniem uit OLDENZAAL
2019-01-30, hypotheek

"prima"

Anoniem uit MUSSEL
2019-01-28, hypotheek

"Omdat het zeer eenvoudig is om goede vergelijkingen te maken en de vragen heel duidelijk zijn. Tevens een zeer breed aanbod van hypotheekverstrekkers"

Anoniem uit 'S-GRAVENHAGE
2019-01-23, hypotheek

"Site is oké, en werd prima tewoord gestaan door adviseur aan de telefoon."

Mevrouw De Jong uit EMMEN
2019-01-15, hypotheek

"werkt gewoon goed"

Anoniem uit UTRECHT
2019-01-02, hypotheek