Hypotheek met NHG makkelijker voor ZZP’ers
Deel met een vriend:

Hypotheek met NHG makkelijker voor ZZP’ers

Voor veel mensen is het interessant om een hypotheek af te sluiten met Nationale Hypotheek Garantie (NHG). Voor relatief lage kosten heb je een financieel vangnet als je door bijvoorbeeld arbeidsongeschiktheid je hypotheek niet meer kunt betalen. Ook je hypotheekverstrekker heeft hierdoor meer zekerheid. In ruil daarvoor betaal je een lagere hypotheekrente. Maar heb je je eigen bedrijf zonder personeel? Dan gelden voor jou als ZZP’er andere regels. Hierdoor kan het lastiger zijn om NHG af te sluiten dan voor iemand in loondienst. Daar komt gelukkig verandering in.

Zo is het nu

Net als voor de hypotheekverstrekker, is het ook voor de NHG-organisatie belangrijk dat je een stabiel inkomen hebt. Als ZZP’er kun je dat aantonen met je jaarcijfers van de afgelopen drie jaar. Maar wat als je nog maar één of twee jaar ondernemer bent? Daarom wordt deze regel vanaf 1 december 2016 veranderd.

Zo wordt het

Vanaf dan kun je al een hypotheek met NHG afsluiten als je minimaal één jaar zelfstandig bent. Nog niet alle hypotheekverstrekkers accepteren deze kortere termijn. Maar de NHG-organisatie denkt dat snel meer aanbieders hierin meegaan. Voor ZZP’ers is dit goed nieuws. Het is voor veel mensen (er zijn ruim 1,28 miljoen ZZP’ers) nu eerder mogelijk een verantwoorde hypotheek af te sluiten met betaalbare maandlasten.

Inkomen anders berekend

Ook als ZZP’er heeft je inkomen veel invloed op het bedrag dat je kunt lenen. NHG gaat experts laten beoordelen of je ook op langere termijn genoeg geld kunt verdienen om je hypotheek te betalen. Ook de branche waarin je werkt is hierbij van belang. Als je hetzelfde werk ook in loondienst hebt gedaan is dat een voordeel. Uiteindelijk wordt er een toetsinkomen vastgesteld. Dit is het inkomen waar de hypotheekverstrekker van uitgaat. Daarna volg je het gebruikelijke traject voor de aanvraag van je hypotheek. Deze nieuwe methode gaat in op 1 december 2016. Op 1 januari 2017 gaan er nog zes hypotheekregels veranderen.

Lees meer over: hypotheek

Reacties

Geef een reactie

Lees onze huisregels.

Waarschuw me bij nieuwe reacties op dit artikel. (Je kan je hiervoor ook apart aanmelden.)

Zelf online je hypotheek regelen?

Bij Independer kies je zelf je hypotheek, met deskundige begeleiding van ons

online hypotheek regelen

"Eerst telefonisch contact gehad. Erg duidelijk, behulpzaam en vriendelijk geholpen. Later site gevuld. Op zich erg duidelijk alleen ik kon niet alles vullen wat ik wilde zoals de marktwaarde van de woning "

Anoniem uit BRIELLE
2017-10-31, hypotheek

"Geen"

Anoniem uit ZWARTEWAAL
2017-10-18, hypotheek

"Ok"

Anoniem uit 'S-GRAVENHAGE
2017-10-17, hypotheek

"Duidelijk en compleet! Goede prijs als je weet waar je het over hebt."

Dhr. J. Wolters uit NOOTDORP
2017-10-17, hypotheek

"uitstekende service, alleen beetje lastig om op deze wijze aanvraag te doen als gepensioneerde. Alleen daarom geen 10."

Anoniem uit HOLLUM
2017-10-16, hypotheek

"Tot nu toe tevreden daar het online sluiten van de hypotheek heel eenvoudig en begrijpbaar is via deze website."

Dhr. R. Lavrelashvili uit BEEK LB
2017-10-14, hypotheek

"De website is best gebruiksvriendelijk. "

Anoniem uit AMSTERDAM
2017-10-05, hypotheek

"In de berekeningstool worden de kosten van de makelaar vor de verkoop van de woning niet meegenomen! Ook een WAO uitkering kun je niet invullen"

Anoniem uit ALPHEN GLD
2017-10-04, hypotheek