Op dit moment is de hypotheekrente erg laag. Als je nu een huis koopt is dit dus fijn. Maar als je een huis hebt gekocht toen de rente nog hoog was, kun je daar nu niet van profiteren. Als je de rente ook nog eens voor een lange periode hebt vastgezet, kan dit erg nadelig zijn. Vereniging Eigen Huis wil dat banken deze mensen tegemoet gaan komen in de vorm van rentemiddeling.

Rentemiddeling

Minister Dijsselbloem van Financiën gaat hypotheekbanken vragen om rentemiddeling aan te bieden aan klanten met een lange rentevaste periode. Je gaat dan het gemiddelde betalen tussen de actuele rente en jouw rentepercentage. Je gaat dus minder rente betalen. Iedere bank heeft hier eigen regels voor, en niet ieder bank biedt dit (nog) aan. Je betaalt ongeveer 250 tot 300 euro voor rentemiddeling, dit zijn administratiekosten. Soms spreek je een hele nieuwe rentevaste periode af, maar soms kunnen dit ook de nog resterende jaren zijn. Rentemiddeling is alleen mogelijk bij je eigen geldverstrekker. Een overstap maken naar een andere bank is dus niet mogelijk. Kijk altijd in de voorwaarden van je hypotheek of, maar ook op welke manier, jouw bank deze optie aanbiedt. Jouw hypotheekadviseur kan dit ook voor je uitzoeken.

Oversluiten

Als je je hypotheek wilt oversluiten los je je hypotheek af, en sluit je een volledig nieuwe hypotheek af. Je moet dan vaak een boete betalen. Vereniging Eigen Huis wil ook dat banken de mogelijkheid gaan bieden om deze boete gespreid te betalen, in plaats van in een keer.

Ben je op zoek naar een hypotheekadviseur? Kijk hiervoor op onze website.

Huis kopen?

Checken hoeveel hypotheek jij maximaal kan krijgen? Gebruik onze handige tool

Geef een reactie

Lees onze huisregels.

Dit vinden onze klanten van ons
9,2
Op basis van 375.630 klantbeoordelingen hoe we dit berekenen bekijk ze allemaal
Good overview and explanations, but progress saving isn't always working
8