Hypotheek: wat is er veranderd per 1 juli 2015?
Deel met een vriend:

Hypotheek: wat is er veranderd per 1 juli 2015?

Per 1 juli 2015 is er weer een en ander veranderd in de regels op woongebied. Deze wijzigingen zetten we nog een keer voor je op een rij:

Lagere maximale hypotheek

Je kunt vanaf 1 juli minder lenen. Dat komt door de lage hypotheekrente op dit moment. Banken moeten met een lagere financieringslast, het percentage van je inkomen dat je aan je hypotheek mag uitgeven, rekenen als de hypotheekrente onder de 3,5% ligt. En dat is nu al snel het geval. Iedereen die nu een hypotheek afsluit met een rentepercentage onder de 3,5% heeft hier mee te maken. Hoe lager de hypotheekrente, hoe minder je kunt lenen.

FB_huisjeboompjeregels

Als je een hypotheek afsluit met Nationale Hypotheek Garantie heb je dus snel te maken met de lagere financieringslast. Bij een rentevaste periode van 10 jaar is de laagste NHG rente op dit moment namelijk 2,2%.

Grens Nationale Hypotheek Garantie daalt

De grens voor een hypotheek met Nationale Hypotheek Garantie daalt ook per 1 juli. Kon je nu nog een huis kopen van 250.000 euro (hypotheek maximaal 265.000 euro) met NHG, vanaf 1 juli mag jouw nieuwe huis nog maar ruim 231.000 euro kosten. Je hypotheek is dan maximaal 245.000 euro.

BTW tarief voor verbouwingen en renovaties terug naar 21%

Tot 1 juli kon je je huis voordelig verbouwen. Je betaalde 6% op de arbeidskosten van de aannemer voor bijvoorbeeld tuinaanleg, een nieuwe dakkapel of uitbouw. Per 1 juli is deze regeling vervallen. Je betaalt nu dus weer 21% voor je verbouwing. Maar, als je je huis (van 2 jaar of ouder) gaat schilderen geldt nog wel het tarief van 6% op zowel materiaal als arbeidskosten.

Ook als je energiebesparende maatregelen laat uitvoeren, zoals isoleren of isolatieglas laat plaatsen, betaal je nog 6% BTW. Maar alleen over het arbeidsloon.

Wil je een huis kopen? Een hypotheekadviseur vind je in zoek adviseur!

Lees meer over: hypotheek

Reacties

Geef een reactie

Lees onze huisregels.

Waarschuw me bij nieuwe reacties op dit artikel. (Je kan je hiervoor ook apart aanmelden.)

Zelf online je hypotheek regelen?

Bij Independer kies je zelf je hypotheek, met deskundige begeleiding van ons

online hypotheek regelen

"Eerst telefonisch contact gehad. Erg duidelijk, behulpzaam en vriendelijk geholpen. Later site gevuld. Op zich erg duidelijk alleen ik kon niet alles vullen wat ik wilde zoals de marktwaarde van de woning "

Anoniem uit BRIELLE
2017-10-31, hypotheek

"Geen"

Anoniem uit ZWARTEWAAL
2017-10-18, hypotheek

"Ok"

Anoniem uit 'S-GRAVENHAGE
2017-10-17, hypotheek

"Duidelijk en compleet! Goede prijs als je weet waar je het over hebt."

Dhr. J. Wolters uit NOOTDORP
2017-10-17, hypotheek

"uitstekende service, alleen beetje lastig om op deze wijze aanvraag te doen als gepensioneerde. Alleen daarom geen 10."

Anoniem uit HOLLUM
2017-10-16, hypotheek

"Tot nu toe tevreden daar het online sluiten van de hypotheek heel eenvoudig en begrijpbaar is via deze website."

Dhr. R. Lavrelashvili uit BEEK LB
2017-10-14, hypotheek

"De website is best gebruiksvriendelijk. "

Anoniem uit AMSTERDAM
2017-10-05, hypotheek

"In de berekeningstool worden de kosten van de makelaar vor de verkoop van de woning niet meegenomen! Ook een WAO uitkering kun je niet invullen"

Anoniem uit ALPHEN GLD
2017-10-04, hypotheek