Hypotheek: welke kosten zijn aftrekbaar?
Deel met een vriend:

Hypotheek: welke kosten zijn aftrekbaar?

Als je een hypotheek afsluit betaal je maandelijks een bedrag aan de bank. Als jouw hypotheekadviseur er rekening mee heeft gehouden dat je maandelijks hypotheekrenteaftrek terug krijgt, moet je hiervoor aangifte doen bij de belastingdienst. Je krijgt dan maandelijks een bedrag terug. Maar je maakt ook eenmalige kosten. Deze kosten hadden we al eens op een rijtje gezet voor je.

De volgende eenmalige kosten zijn aftrekbaar:

  • Taxatiekosten. Veel hypotheekverstrekkers vragen om een taxatie van je nieuwe woning, voordat je een hypotheek kunt afsluiten. Zij willen dan weten of het huis wel waard is wat jij ervoor wilt betalen.
  • Advieskosten hypotheek. Als je een hypotheek wilt afsluiten moet je een hypotheekadviseur zoeken. De meeste mensen hebben niet de kennis in huis om zelf een passende hypotheek uit te zoeken. De kosten die jij aan je adviseur betaalt kun je dus aftrekken van de belastingdienst.
  • Opstellen hypotheekakte door de notaris. De hypotheekakte is het officiële contract waarin staat dat jij, in ruil voor het krijgen van een geldlening, je huis als onderpand geeft. Dit heet het recht van hypotheek.
  • Aanvraag Nationale Hypotheek Garantie. Als je een huis met Nationale Hypotheek Garantie (NHG) koopt, moet je hier kosten voor betalen. Dit is eenmalig 1% (2015) van het hypotheekbedrag.
  • Kosten voor eventueel verlengen hypotheekofferte. Als je je offerte laat verlopen, kan het zijn dat de rente op dat moment hoger is dan de rente in je offerte. Je kunt je offerte dan, tegen betaling, laten verlengen.
  • Boeterente. Als je je hypotheek gaat oversluiten, dan kan de bank je boeterente in rekening brengen. Dit doet de bank wanneer de rente van je huidige hypotheek hoger is dan de actuele rente. Heb je de boeterente meegefinancierd in je hypotheek, dan mag je de rente die je hierover betaalt niet aftrekken.

De volgende eenmalige kosten zijn niet aftrekbaar:

  • Bemiddelingskosten voor de aankoop van je woning, zoals kosten voor een makelaar.
  • Overdrachtsbelasting.
  • Het opstellen van de koopakte door de notaris. Het opstellen van de hypotheekakte is dus wel aftrekbaar.
  • De bouwrente over de periode voor het afsluiten van de voorlopige koopovereenkomst (alleen bij nieuwbouw)

Staan de kosten die jij zoekt hier niet tussen? Reageer dan op dit artikel, dan helpen we je graag verder.

Lees meer over: hypotheek

Reacties

Geef een reactie

Lees onze huisregels.

Waarschuw me bij nieuwe reacties op dit artikel. (Je kan je hiervoor ook apart aanmelden.)

Zelf online je hypotheek regelen?

Bij Independer kies je zelf je hypotheek, met deskundige begeleiding van ons

online hypotheek regelen

"Zeer overzichtelijk en eenvoudig alleen jammer dat de max hypotheek lager uitvalt dan die van de externe hypotheek adviseur. hypotheek aanvragen is eitje"

Anoniem uit UITGEEST
2017-11-20, hypotheek

"Gebruiksvriendelijke site"

Dhr. E. Heijst uit ZWARTEWAAL
2017-11-19, hypotheek

"Duidelijk om af te sluiten, goed overzicht kenmerken. Jammer dat er niet direct gevraagd wordt naar een ORV, want ik wil de combi-korting en nu moet ik de ORV apart afsluiten. "

Anoniem uit NIJMEGEN
2017-11-15, hypotheek

"Over de samenwerking met Independer ben ik absoluut tevreden maar niet over de kredietverstrekker die Independer heeft gekozen t.w. bijBouwe. Nu opnieuw aangevraagd bij Argenta en ik hoop dat dit sneller en beter gaat. Groet, Paul van Rossum"

Dhr. M.J. Boeve uit WOUDENBERG
2017-11-07, hypotheek

"Eerst telefonisch contact gehad. Erg duidelijk, behulpzaam en vriendelijk geholpen. Later site gevuld. Op zich erg duidelijk alleen ik kon niet alles vullen wat ik wilde zoals de marktwaarde van de woning "

Anoniem uit BRIELLE
2017-10-31, hypotheek

"Geen"

Anoniem uit ZWARTEWAAL
2017-10-18, hypotheek

"Ok"

Anoniem uit 'S-GRAVENHAGE
2017-10-17, hypotheek

"Duidelijk en compleet! Goede prijs als je weet waar je het over hebt."

Dhr. J. Wolters uit NOOTDORP
2017-10-17, hypotheek

"uitstekende service, alleen beetje lastig om op deze wijze aanvraag te doen als gepensioneerde. Alleen daarom geen 10."

Anoniem uit HOLLUM
2017-10-16, hypotheek

"Tot nu toe tevreden daar het online sluiten van de hypotheek heel eenvoudig en begrijpbaar is via deze website."

Dhr. R. Lavrelashvili uit BEEK LB
2017-10-14, hypotheek

"De website is best gebruiksvriendelijk. "

Anoniem uit AMSTERDAM
2017-10-05, hypotheek

"In de berekeningstool worden de kosten van de makelaar vor de verkoop van de woning niet meegenomen! Ook een WAO uitkering kun je niet invullen"

Anoniem uit ALPHEN GLD
2017-10-04, hypotheek