Hypotheekachterstand? Kom in actie
Tip een vriend:

Hypotheekachterstand? Kom in actie

Ben jij in financiële problemen gekomen door de crisis en heb je moeite je hypotheeklasten te betalen? Dan ben je niet de enige helaas. In januari waren het er al 77.000, volgens het Bureau Kredietregistratie (BKR). Heel vervelend als jou dit overkomt, maar blijf niet stil zitten.

Veiling nadelig

Heb je al een aantal maanden je hypotheeklasten niet betaald dan zal de bank je vragen om een betalingsregeling te treffen. Kun je dit ook niet (meer) betalen? Dan heeft de bank na ongeveer 9 maanden het recht om je huis op een veiling te verkopen. Dat is natuurlijk heel vervelend, want waar moet je dan gaan wonen? Maar belangrijker nog: gedwongen verkoop levert je vaak een lage prijs voor je huis op. Daardoor blijf je meestal met een flinke restschuld zitten, die zelfs hoger kan zijn dan de achterstand die je had op je hypotheekbetalingen. Het verplicht verkopen van je woning kan je daarom nog verder in financiële problemen brengen.

Voorkom een veiling

Deze week heeft de rechtbank in Amsterdam uitspraak gedaan in een zaak waarbij een huiseigenaar 50.000 euro schuld zou overhouden na de veiling van zijn woning. De schuld aan de bank voor de veiling was 15.000 euro. De rechter vond dat de bank het huis niet op de veiling mocht verkopen. Juist in deze tijd van economische crisis moet de bank al het mogelijke doen om gedwongen verkoop te voorkomen.

Wil jouw bank je huis op een veiling gaan verkopen? Accepteer dit niet zomaar en probeer met je bank te overleggen. Banken zijn in deze tijd verplicht om soepel te zijn, zeker als de restschuld na verkoop groter wordt dan de betalingsachterstand.

Kom op tijd in actie

Als je een achterstand hebt of je denkt dat je deze binnenkort gaat krijgen, neem dan snel contact op met je bank. Veel banken hebben tijdelijke regelingen om het voor jou financieel even minder zwaar te maken. Voorbeelden hiervan zijn: tijdelijk geen rente betalen, budgetplanners die je helpen om overzicht te krijgen in je financiële zaken en eventueel het verhuren van je woning.

Lees meer over: hypotheek

iedere maand de beste
artikelen in je mailbox?

meld je aan voor de nieuwsbrief

Reacties

7 Antwoorden op “Hypotheekachterstand? Kom in actie”

 1. dennis1972 schreef op 

  Gisteren last ik een artikel op nu.nl (nugeld.nl/wonen/3555734/vbo-makelaar-ziet-handel-in-gedwongen-verkopen.html) over een initiatief die probeert huiseigenaren te helpen. Positieve ontwikkeling, misschien niet het beste concept maar er wel een constructief verhaal. Onderhands.nl heet dit concept, hopelijk helpt dit mensen in problemen een beetje!

 2. Anoniempje schreef op 

  ELQ drama momenteel. Ik loop nu welgeteld euro 800 euro achter. Ja het was 4 maanden lang even moeilijk en heb de achterstand ingelopen. Nu heeft ELQ echter ondanks dat ik overmorgen(!!) de achterstand inloop dus toch een deurwaarder op mij afgestuurd.

  Dat kan namelijk in Nederland. En een openbare verkoop ook, zonder tussenkomst van de rechter. Toch knap. En alle extra kosten zijn voor mij, ik heb het namelijk al heul makkelijk (na 5 jaar lang keurig te hebben betaald).

  Overmorgen sta ik dus weer op nul, en de volgende betaling dient te geschieden 31 oktober, deze zal echter pas plaatsvinden op de 10de (ik moet namelijk wachten op geld van klanten).

  Dat geeft ELQ dus het recht om mijn huis openbaar te verkopen.

  Knapperdanknap! Mensen, wees dus gewaarschuwd, ik ga in de tussentijd geld pompen in mijn advocaat, want ja, zijn haard moet ook branden… En op zoek naar een huurwoning… Wat een wereld.

  1. anomniem schreef op 

   Ik heb ook een hypotheek bij Elq lopen en het is vanaf het begin een HELL!! Ik woon nu al 9 jaar in mijn woning maar wil echt verhuizen. De buurt is in de afgelopen 3 jaar achteruit gegaan en vind het alles behalve fijn en veilig om hier te blijven wonen. Ik ben hard werkende een alleenstaande moeder en wil het beste voor mijn kind maar omdat mijn huis onder water staat mag/kan ik mijn huis niet verkopen van Elq omdat ik de restschuld niet in 1 keer kan aflossen en ik kan/wil ook geen lening afsluiten. Vraagje hoe is het verkoop van jou huis verder verlopen?

 3. frank visser schreef op 

  Ik heb een achterstand van meer als 10.000 euro
  Bank heeft zelf nooit contact met mij opgenomen maar wel maandelijks een standaard brief verzonden dat de beleggersrekening aangevuld moest worden omdat ze geen 65 euro af konden schrijven.
  Aangezien ik nu onder bewindvoering kom heb ik zelf met ing moeten bellen en daar zeiden ze dat ze nog niets van achterstand wisten en ook mijn exvrouw is door hun nooit op de hoogte gehouden terwijl dit destijds wel was afgesproken.
  Kan of kunnen wij hier wat tegen doen ?

 4. Beste heer Visser,
  Hiervoor kunt u contact opnemen met de hypotheekadviseur van de ING. Zij kunnen u verder helpen.

  Vriendelijke groet,
  Saskia Schravemade
  Independer

 5. Hs Appel schreef op 

  ik heb een achterstand bij florius (ABN-AMRO) loop al vanaf april 2014 met ze te bakkeleien over een oplossing. maar krijg helemaal niets geen opties van ze.
  de opties die ik zelf aandraag worden direct weggewimpeld.
  overal aan meegewerkt, alle info verstuurd, budgetcoach gehad, taxatie laten maken maar geen gehoor voor een oplossing behalve gedwongen verkoop.
  zo hoog is de achterstand nu ook weer niet.
  en op tv maar beweren dat ze met je meedenken, wou dat ik nooit en hypotheek bij ze afgesloten had.

 6. M.Cvik schreef op 

  veel gelezen op sites wordt er zelf ziek van al dat ge ouwehoer over de banken rutte wilders maar nergens nou een defenitief.antwoord.hoe te handelen.ja met de bank praten of we niet slimmer zijn dat we dat al gedaan hebben.mijn mening is dat ze al die jaren met gedwongen verkoop juist meer aan verdiend hebben vriendjes politiek.Makelaar bank

Geef een reactie

Lees onze huisregels.

Waarschuw me bij nieuwe reacties op dit artikel. (Je kan je hiervoor ook apart aanmelden.)

Zelf online je hypotheek regelen?

Bij Independer kies je zelf je hypotheek, met deskundige begeleiding van ons

online hypotheek regelen

"Helder, duidelijk en overzichtelijke tool"

Mevrouw Schiettekatte uit ZIERIKZEE
2020-02-24, hypotheek

"Zelf je zaken regelen zonder dure tussenkomst van zgn. adviseur. Daar houden we van."

Anoniem uit KAMPEN
2020-02-22, hypotheek

"Eenvoudig en helder op weg geholpen met de hypotheek"

Anoniem uit ACHTERVELD
2020-02-16, hypotheek

"duidelijke website met voldoende informatie tot nu toe komt alles zeer klantvriendelijk over"

Meneer Slooten uit HEERHUGOWAARD
2020-02-15, hypotheek

"Op grond van eerdere afspraken gemaakt in het verleden en de duidelijkheid bij de informatie van deze opgave"

Meneer Wouters uit SOEST
2020-02-10, hypotheek

"Tot nu toe geen problemen en duidelijk"

Anoniem uit BRUNSSUM
2020-02-06, hypotheek

"Voor zover prima!"

Meneer Siegel uit BERGAMBACHT
2020-02-05, hypotheek

"Goede en duidelijke website. Goede service en advise."

Anoniem uit HOOGLANDERVEEN
2020-02-04, hypotheek

"Duidelijke instructie bij het invullen"

Meneer Tent uit WOUBRUGGE
2020-01-28, hypotheek

"Alles is duidelijk, alleen bij het bepalen van de hypotheek is het invullen van de eigen inbreng lastig. Dit kan eenvoudiger."

Anoniem uit SOEST
2020-01-24, hypotheek

"Jullie dwingen me hier een recensie te schrijven anders kan ik niet afsluiten, niet fijn!"

Anoniem uit 'S-HERTOGENBOSCH
2020-01-19, hypotheek

"Tot nu toe bevalt het heel goed. Ik hoop dat de verdere afhandeling ook zo soepel verloopt!"

Anoniem uit EINDHOVEN
2020-01-17, hypotheek

"Makkelijk te regelen alleen op de site is niet in te vullen de duur van het contract en het maandbedrag."

Anoniem uit ZWOLLE
2020-01-16, hypotheek

"Duidelijk en goed invulbare site. Goede telefonische bereikbaarheid. Goede uitleg over moeilijke details "

Meneer van Oers uit ERMELO
2020-01-15, hypotheek

"Handige site, behulpzaam aan de telefoon"

Meneer Rouw uit DUIVENDRECHT
2020-01-06, hypotheek