Hypotheekkosten: wat betaal je bij het kopen van een huis?
Deel met een vriend:

Hypotheekkosten: wat betaal je bij het kopen van een huis?

Als je een huis koopt, maak je kosten. Daarbij kun je denken aan kosten voor een makelaar en notaris, maar ook voor hypotheekadvies. Maar waarvoor moet je eigenlijk precies betalen als je je eerste huis koopt? We zetten alle eenmalige hypotheekkosten voor je op een rij;

1. Het hypotheekadvies

De tarieven die hypotheekadvieskantoren hanteren verschillen onderling erg. Gemiddeld kost het adviseren en afsluiten van een hypotheek € 2.500,-. Ben je op zoek naar een hypotheekadviseur? Vergelijk dan eerst hypotheekadviseurs op prijs, maar ook op kwaliteit van hun advies. In dit artikel vind je meer informatie over het kiezen van een hypotheekadviseur.

2. Notariskosten

De hypotheekakte moet wettelijk opgesteld worden door een notaris. Hier zijn geen vaste prijzen voor, een indicatie is € 750,-. De hypotheekakte is het officiële contract waarin staat dat jij, in ruil voor het krijgen van een geldlening, je huis als onderpand geeft. Dit heet het recht van hypotheek. Jij bent de hypotheekgever en de geldverstrekker is hypotheeknemer. De notaris maakt ook de akte van levering op, hierin staat dat de woning jouw eigendom wordt. Na het tekenen van de aktes schrijft de notaris beide aktes in bij het Kadaster. Voor de akte van levering en het inschrijven betaal je de notaris aparte kosten. Totaal zal je rekening van de notaris tussen ongeveer 1.000 en 2.000 euro uitkomen.

3. Taxatiekosten

De geldverstrekker vraagt om een taxatie van je woning. Zij willen dan weten of het huis wel waard is wat jij ervoor wilt betalen. Ook hier zijn geen vaste prijzen voor, maar een taxatie kost ongeveer €300,. Koop je een nieuwbouwhuis in aanbouw? Dan hoef je geen taxatierapport in te leveren.

4. Kosten Nationale Hypotheek Garantie

Als je een huis met Nationale Hypotheek Garantie (NHG) koopt, moet je hier kosten voor betalen. Dit is eenmalig 1% van het hypotheekbedrag.

5. Verlengingsprovisie

Een hypotheekofferte heeft een beperkte geldigheidsduur. Dit varieert van 2 tot 12 maanden. Als je je offerte laat verlopen, kan het zijn dat de rente op dat moment hoger is dan de rente in je offerte. Je kunt je offerte dan, tegen betaling, laten verlengen. Dit heet bereidstellingsprovisie of verlengingsprovisie. De hoogte is vaak 0,25 % van het totale hypotheekbedrag, per maand.

Andere kosten

Bovengenoemde kosten zijn de meest voorkomende kosten bij het afsluiten van een nieuwe hypotheek. Je kunt deze kosten (met uitzondering van de leveringsakte en inschrijven van de leveringsakte bij het Kadaster) aftrekken van de inkomstenbelasting. Andere kosten waar je eventueel mee te maken krijgt, zijn bijvoorbeeld kosten voor een aankoopmakelaar, kosten voor een bankgarantie en voor een bouwkundige keuring. Deze kosten zijn niet voor iedereen van toepassing.

Wil jij een huis kopen en ben je op zoek naar een goede hypotheekadviseur? Je vindt ‘m op Independer!

 

 

 

Lees meer over: hypotheek

Reacties

Geef een reactie

Lees onze huisregels.

Waarschuw me bij nieuwe reacties op dit artikel. (Je kan je hiervoor ook apart aanmelden.)

Zelf online je hypotheek regelen?

Bij Independer kies je zelf je hypotheek, met deskundige begeleiding van ons

online hypotheek regelen

"Eerst telefonisch contact gehad. Erg duidelijk, behulpzaam en vriendelijk geholpen. Later site gevuld. Op zich erg duidelijk alleen ik kon niet alles vullen wat ik wilde zoals de marktwaarde van de woning "

Anoniem uit BRIELLE
2017-10-31, hypotheek

"Geen"

Anoniem uit ZWARTEWAAL
2017-10-18, hypotheek

"Ok"

Anoniem uit 'S-GRAVENHAGE
2017-10-17, hypotheek

"Duidelijk en compleet! Goede prijs als je weet waar je het over hebt."

Dhr. J. Wolters uit NOOTDORP
2017-10-17, hypotheek

"uitstekende service, alleen beetje lastig om op deze wijze aanvraag te doen als gepensioneerde. Alleen daarom geen 10."

Anoniem uit HOLLUM
2017-10-16, hypotheek

"Tot nu toe tevreden daar het online sluiten van de hypotheek heel eenvoudig en begrijpbaar is via deze website."

Dhr. R. Lavrelashvili uit BEEK LB
2017-10-14, hypotheek

"De website is best gebruiksvriendelijk. "

Anoniem uit AMSTERDAM
2017-10-05, hypotheek

"In de berekeningstool worden de kosten van de makelaar vor de verkoop van de woning niet meegenomen! Ook een WAO uitkering kun je niet invullen"

Anoniem uit ALPHEN GLD
2017-10-04, hypotheek