Hypotheekrente: hoe werkt dit precies?
Deel met een vriend:

Hypotheekrente: hoe werkt dit precies?

Als je een hypotheek hebt moet je iedere maand rente betalen aan de hypotheekaanbieder. Rente is een belangrijk onderdeel bij het afsluiten van je hypotheek. Het bepaalt namelijk een groot gedeelte van hoeveel je iedere maand voor je huis betaalt.

Hoogte van de hypotheekrente

Het maakt niet uit wat voor soort hypotheek je hebt, rente moet je altijd betalen. Hoeveel rente je betaalt verschilt per aanbieder. Als je je gaat oriënteren  voor een  hypotheek kun je hier dus al naar kijken. Je kunt kijken welke aanbieder je de scherpste rente kan geven met de meest gunstige voorwaarden.  De hoogte van de actuele rente kan iedere dag anders zijn, en hangt ook weer van een paar dingen af:

Hypotheekrenteaftrek

Je hebt bij het afsluiten van een nieuwe hypotheek recht op hypotheekrenteaftrek als je een annuïteiten of een lineaire hypotheek afsluit.  De rente die je betaald hebt kun je aftrekken van de belasting. Je krijgt dan een gedeelte van de belastingdienst terug, waardoor je maandlasten lager worden. Je kunt kiezen of je dit bedrag maandelijks wilt terugkrijgen of jaarlijks.

De rentevaste periode

Dit is de termijn die je afspreekt hoe lang je een vast bedrag aan rente betaalt. Je kunt hier kiezen tussen een korte of een lange rentevaste periode.  Kort is bijvoorbeeld 5 jaar, en 30 jaar is lang. Het gaat er hier om hoeveel risico je wilt en kunt lopen. Bij een korte rentevaste periode betaal je misschien wel minder rente, maar je loopt het risico dat je daarna meer gaat betalen. Bij een lange rentevaste periode kan de rente hoger zijn maar heb je voor een lange periode zekerheid.

We hebben je hopelijk wat meer kunnen vertellen over het begrip hypotheekrente. Ben je je aan het oriënteren? Bekijk dan de actuele rentes.  Ga ook op zoek naar een goede hypotheekadviseur.

Lees meer over: hypotheek

Reacties

Geef een reactie

Lees onze huisregels.

Waarschuw me bij nieuwe reacties op dit artikel. (Je kan je hiervoor ook apart aanmelden.)

Zelf online je hypotheek regelen?

Bij Independer kies je zelf je hypotheek, met deskundige begeleiding van ons

online hypotheek regelen

"Eerst telefonisch contact gehad. Erg duidelijk, behulpzaam en vriendelijk geholpen. Later site gevuld. Op zich erg duidelijk alleen ik kon niet alles vullen wat ik wilde zoals de marktwaarde van de woning "

Anoniem uit BRIELLE
2017-10-31, hypotheek

"Geen"

Anoniem uit ZWARTEWAAL
2017-10-18, hypotheek

"Ok"

Anoniem uit 'S-GRAVENHAGE
2017-10-17, hypotheek

"Duidelijk en compleet! Goede prijs als je weet waar je het over hebt."

Dhr. J. Wolters uit NOOTDORP
2017-10-17, hypotheek

"uitstekende service, alleen beetje lastig om op deze wijze aanvraag te doen als gepensioneerde. Alleen daarom geen 10."

Anoniem uit HOLLUM
2017-10-16, hypotheek

"Tot nu toe tevreden daar het online sluiten van de hypotheek heel eenvoudig en begrijpbaar is via deze website."

Dhr. R. Lavrelashvili uit BEEK LB
2017-10-14, hypotheek

"De website is best gebruiksvriendelijk. "

Anoniem uit AMSTERDAM
2017-10-05, hypotheek

"In de berekeningstool worden de kosten van de makelaar vor de verkoop van de woning niet meegenomen! Ook een WAO uitkering kun je niet invullen"

Anoniem uit ALPHEN GLD
2017-10-04, hypotheek