Lage hypotheekrente: goede verhuisregeling is extra belangrijk
Deel met een vriend:

Lage hypotheekrente: goede verhuisregeling is extra belangrijk

Wie nu een huis koopt is spekkoper als het gaat om de hypotheekrente. En dus zetten veel huiskopers hun rente voor lange tijd vast. Heel slim. Maar stel dat je over een aantal jaar wil verhuizen en de rente is dan een stuk hoger? Dan biedt de verhuisregeling, onderdeel van je hypotheek, uitkomst. Maar dan moet deze voor jou wel gunstig uitpakken. En dat is niet altijd zo.

Wat is een verhuisregeling?

Een verhuisregeling houdt in dat je de rente en de voorwaarden van je hypotheek kunt ‘meeverhuizen’ als je een ander huis koopt. Uiteraard kan dat alleen als je de nieuwe hypotheek afsluit bij dezelfde hypotheekverstrekker. Meeverhuizen is aantrekkelijk, zeker nu de rente zo laag staat.

Voorwaarden verhuisregeling

Hypotheekverstrekkers hebben verschillende voorwaarden voor de verhuisregeling. Bijvoorbeeld dat er tussen het afsluiten van de nieuwe hypotheek en het stopzetten van de oude hypotheek maximaal één maand mag zitten. Maar andere hypotheekverstrekkers hebben deze periode opgerekt tot wel een jaar. En dat is een stuk gunstiger, zeker als het niet lukt om je huis snel te verkopen. Sommige aanbieders hebben zelfs als voorwaarde dat je oude huis eerst verkocht moet zijn om de rente te kunnen meeverhuizen. Vanwege de lage rente is het dus extra belangrijk om naar de verhuisregeling te vragen voor je een hypotheek afsluit.

Gunstige NHG-rente kan vervallen na verhuizing

Sluit je een hypotheek af met Nationale Hypotheek Garantie (NHG) dan kun je de gunstige rente niet altijd meeverhuizen. Je krijgt alleen NHG als de prijs van je huis maximaal 231.000 euro is. Je ontvangt dan een rentekorting van je hypotheekverstrekker. Koop je een nieuw huis en is dat duurder dan 231.000 euro? Dan vervalt de NHG en dus de rentekorting en stijgt de rente. Je hebt dan niets aan een verhuisregeling.

Renteopslag

De renteopslag verschilt per rentevaste periode en per aanbieder, maar varieert van 0,71% tot 0,86%. Je kunt dus nu profijt hebben van de lage rente en een NHG-hypotheek, maar let er goed op wat er gebeurt als je wilt doorstromen naar een ander huis.

Huis op het oog en op zoek naar een hypotheekadviseur? Maak dan een vergelijking van adviseurs en vind de beste bij jou in de buurt.

Lees meer over: hypotheek

Reacties

Één reactie op “Lage hypotheekrente: goede verhuisregeling is extra belangrijk”

  1. Rogier van Heijnsbergen RMT schreef op 

    Een zeer lezenswaardig artikel en een zeer goede waarschuwing voor te groot enthousiasme op de markt bij starters. Advies: profiteer van de lager rente en denk goed na over de toekomst!

Geef een reactie

Lees onze huisregels.

Waarschuw me bij nieuwe reacties op dit artikel. (Je kan je hiervoor ook apart aanmelden.)

Zelf online je hypotheek regelen?

Bij Independer kies je zelf je hypotheek, met deskundige begeleiding van ons

online hypotheek regelen

"Eerst telefonisch contact gehad. Erg duidelijk, behulpzaam en vriendelijk geholpen. Later site gevuld. Op zich erg duidelijk alleen ik kon niet alles vullen wat ik wilde zoals de marktwaarde van de woning "

Anoniem uit BRIELLE
2017-10-31, hypotheek

"Geen"

Anoniem uit ZWARTEWAAL
2017-10-18, hypotheek

"Ok"

Anoniem uit 'S-GRAVENHAGE
2017-10-17, hypotheek

"Duidelijk en compleet! Goede prijs als je weet waar je het over hebt."

Dhr. J. Wolters uit NOOTDORP
2017-10-17, hypotheek

"uitstekende service, alleen beetje lastig om op deze wijze aanvraag te doen als gepensioneerde. Alleen daarom geen 10."

Anoniem uit HOLLUM
2017-10-16, hypotheek

"Tot nu toe tevreden daar het online sluiten van de hypotheek heel eenvoudig en begrijpbaar is via deze website."

Dhr. R. Lavrelashvili uit BEEK LB
2017-10-14, hypotheek

"De website is best gebruiksvriendelijk. "

Anoniem uit AMSTERDAM
2017-10-05, hypotheek

"In de berekeningstool worden de kosten van de makelaar vor de verkoop van de woning niet meegenomen! Ook een WAO uitkering kun je niet invullen"

Anoniem uit ALPHEN GLD
2017-10-04, hypotheek