Let op bij bieden zonder voorbehoud van financiering
Deel met een vriend:

Let op bij bieden zonder voorbehoud van financiering

Je kunt pas een hypotheek aanvragen als je weet welk bedrag je nodig hebt. Is je bod geaccepteerd, dan moet je nog de hypotheek regelen. Bij het afsluiten van een koopcontract is het daarom gebruikelijk om dit onder voorbehoud van financiering te doen. Als blijkt dat je het bedrag voor de woning toch niet kunt lenen, kun je nog onder de koop uit. Wat ook vaak als voorbehoud in een koopcontract wordt opgenomen, is bijvoorbeeld een bouwkundige keuring of verbeteringen die nog aangebracht moeten worden. Maar het is niet verplicht om een financieringsvoorbehoud in het koopcontract mee te nemen.

Zonder financieel voorbehoud: sneller zaken doen

In steden als Amsterdam en Utrecht is het lastig om een huis te krijgen. Vanwege de snelheid willen verkopers daar steeds vaker dat je als bieder afziet van het voorbehoud van financiering. Verkopers willen dat dus niet in het koopcontract opnemen. Als je dit wel wilt, maak je bij voorbaat al geen kans op de woning. Verkopende partijen hopen op deze manier veel sneller zaken te kunnen doen.

Denk aan de risico’s

Vereniging Eigen Huis (VEH) raadt mensen af om een koopcontract zonder financieringsvoorbehoud te tekenen. Als je de financiering niet rond kunt krijgen, moet je de verkoper een boete betalen van soms wel 10% van de aankoopprijs. Als je een huis van 200.000 euro wilt kopen is dit dus een boete van 20.000 euro. En die 20.000 euro krijg je niet terug. Bied je wel op een huis zonder financieringsvoorbehoud, zorg er dan voor dat je zeker weet dat je het kunt betalen. Hierover moet je je dus goed laten inlichten door de bank, of door je hypotheekadviseur. Ook is het slim om een marge in te bouwen voor mogelijke financiële tegenvallers.

Heb je een huis op het oog en ben je op zoek naar een hypotheek? Kijk op onze website.

Lees meer over: hypotheek

Reacties

Geef een reactie

Lees onze huisregels.

Waarschuw me bij nieuwe reacties op dit artikel. (Je kan je hiervoor ook apart aanmelden.)

Zelf online je hypotheek regelen?

Bij Independer kies je zelf je hypotheek, met deskundige begeleiding van ons

online hypotheek regelen

"Zeer overzichtelijk en eenvoudig alleen jammer dat de max hypotheek lager uitvalt dan die van de externe hypotheek adviseur. hypotheek aanvragen is eitje"

Anoniem uit UITGEEST
2017-11-20, hypotheek

"Gebruiksvriendelijke site"

Dhr. E. Heijst uit ZWARTEWAAL
2017-11-19, hypotheek

"Duidelijk om af te sluiten, goed overzicht kenmerken. Jammer dat er niet direct gevraagd wordt naar een ORV, want ik wil de combi-korting en nu moet ik de ORV apart afsluiten. "

Anoniem uit NIJMEGEN
2017-11-15, hypotheek

"Over de samenwerking met Independer ben ik absoluut tevreden maar niet over de kredietverstrekker die Independer heeft gekozen t.w. bijBouwe. Nu opnieuw aangevraagd bij Argenta en ik hoop dat dit sneller en beter gaat. Groet, Paul van Rossum"

Dhr. M.J. Boeve uit WOUDENBERG
2017-11-07, hypotheek

"Eerst telefonisch contact gehad. Erg duidelijk, behulpzaam en vriendelijk geholpen. Later site gevuld. Op zich erg duidelijk alleen ik kon niet alles vullen wat ik wilde zoals de marktwaarde van de woning "

Anoniem uit BRIELLE
2017-10-31, hypotheek

"Geen"

Anoniem uit ZWARTEWAAL
2017-10-18, hypotheek

"Ok"

Anoniem uit 'S-GRAVENHAGE
2017-10-17, hypotheek

"Duidelijk en compleet! Goede prijs als je weet waar je het over hebt."

Dhr. J. Wolters uit NOOTDORP
2017-10-17, hypotheek

"uitstekende service, alleen beetje lastig om op deze wijze aanvraag te doen als gepensioneerde. Alleen daarom geen 10."

Anoniem uit HOLLUM
2017-10-16, hypotheek

"Tot nu toe tevreden daar het online sluiten van de hypotheek heel eenvoudig en begrijpbaar is via deze website."

Dhr. R. Lavrelashvili uit BEEK LB
2017-10-14, hypotheek

"De website is best gebruiksvriendelijk. "

Anoniem uit AMSTERDAM
2017-10-05, hypotheek

"In de berekeningstool worden de kosten van de makelaar vor de verkoop van de woning niet meegenomen! Ook een WAO uitkering kun je niet invullen"

Anoniem uit ALPHEN GLD
2017-10-04, hypotheek