Let op boeterente bij aflossen hypotheek
Tip een vriend:

Let op boeterente bij aflossen hypotheek

Het kabinet heeft op Prinsjesdag bekendgemaakt dat de vrijstelling voor de schenkbelasting wordt verhoogd, mits het geld gebruikt wordt voor een woning. Dat kan bijvoorbeeld bij het kopen van een huis of een verbouwing. Maar er kan ook geschonken worden voor het aflossen van de hypotheek. Ben je van plan je hypotheek flink af te lossen door bijvoorbeeld van deze regeling gebruik te maken? Dan is het verstandig rekening te houden met de kosten die de hypotheekbank hiervoor rekent.

Boete bij aflossen hypotheek

Een hypotheekrente staat meestal voor een bepaald aantal jaren vast. Die periode heb je bij de start van je hypotheek gekozen.  De bank rekent er bij het bepalen van het rentepercentage op, dat zij de rente ook echt in die periode gaan ontvangen. Als je (een gedeelte) van de hypotheek aflost, missen zij dus een gedeelte van de rente-inkomsten waar ze op rekenden. De meeste banken hebben een voorwaarde opgenomen over deze gemiste inkomsten. Deze voorwaarde zegt dat je jaarlijks maar een beperkt gedeelte van je hypotheek boetevrij kunt aflossen. Dit varieert bij de meeste banken van 10% tot 20% van het lening deel of de hoofdsom van de hypotheek. Ga je meer aflossen dan dit percentage? Dan kan de bank hierover een boete geven. Je krijgt alleen een boete als de rente van nu lager is dan de rente die je betaalt voor je hypotheek. Op dit moment is de rente vrij laag. Daardoor is de kans op een boete dus hoog.

Een voorbeeld:
Je hebt een hypotheek van 200.000 euro bij een bank die maximaal 10% aflossen mogelijk maakt. Je mag dus 20.000 euro boetevrij aflossen. Het rentepercentage is 4,5%. Jouw ouders schenken je 75.000 euro om de hypotheek af te lossen. Stel dat je nog precies 5 jaar van je rentevaste periode te gaan hebt. De rente van een 5-jarige rentevaste periode bij deze bank is 3,4%. De boeterente is dan 3.025 euro. Deze boeterente is wel éénmalig aftrekbaar van de inkomstenbelasting. Banken kunnen zelf bepalen welke boeterente regeling zij hanteren. De regeling die wij in het voorbeeld hebben gebruikt komt het meest voor.

SNS Bank heeft voorwaarden verruimd

SNS Bank heeft naar aanleiding van de verhoging van de vrijstelling de voorwaarden voor het aflossen verruimd. Zij maken nu 100.000 euro boetevrij aflossen mogelijk. Je moet wel kunnen aantonen dat je de hypotheek aflost met een schenking. Independer vindt dit een goede ontwikkeling en hoopt dat andere banken het voorbeeld van SNS Bank volgen. Deze verruiming van de voorwaarden geldt overigens voor meer SNS labels: ook bij RegioBank, ASN en BLG kan je boetevrij aflossen tot 100.000 euro.

Hypotheek aflossen? Ga naar hypotheekadviseur

Als je plannen hebt om je hypotheek af te lossen, is het verstandig om altijd naar je hypotheekadviseur te gaan. Hij of zij kan je alle voor- en nadelen in jouw persoonlijke situatie vertellen. Ook kan je hypotheekadviseur een berekening maken van de eventuele boeterente en je nieuwe maandlasten. Wil je weten welke adviseur in jouw buurt het beste beoordeeld wordt? Ga naar onze vergelijking van hypotheekadviseurs.

Aflossing en boeterente per bank

Wil jij weten hoeveel  je per jaar kunt aflossen? In de tabel hieronder zie je per aanbieder tegen welk percentage je boetevrij kunt aflossen.

AanbiederPercentage boetevrij aflossen
Argenta10%
BLG10%
DAK10%
De Hypotheker10%
Huis & Hypotheek10%
Hypotrust10%
Philips Pensioenfonds10%
SPF Beheer10%
WoonLife Hypotheken10%
ABN AMRO10%
Acadium Bastion10%
Aegon10%
ASR10%
Bank of Scotland10%
Centraal Beheer Achmea10%
Conservatrix10%
De Hypotheekshop10%
Delta Lloyd10%
Eigen Huis Hypotheekservice10%
Florius10%
ING10%
MoneYou10%
Nationale-Nederlanden10%
NIBC Direct Hypotheken15%
Obvion20%
Rabobank20%
RegioBank10%
SNS Bank20%
Syntrus Achmea Vast10%
Woonfonds10-15%

Lees meer over: hypotheek

iedere maand de beste
artikelen in je mailbox?

meld je aan voor de nieuwsbrief

Reacties

7 Antwoorden op “Let op boeterente bij aflossen hypotheek”

 1. kritikaster schreef op 

  @ Marga Lankreijer-Kos. Goed bericht!

  RECHERCHEREN is:
  1) Naspeuring doen 2) Snuffelen 3) Speuren 4) Uitvorsen

  PUBLICEREN is:
  Over interessante inhoud informeren en begrijpelijk communiceren

 2. Carola Roeters schreef op 

  Hallo Marga, ik ben op zoek naar informatie over het afschaffen van de boete bij vervroegd aflossen van de hypotheek, bij de Royal Residentie hyotheek. Weet jij wanneer zij deze boete hebben afgeschaft en waar ik dat kan vinden? Bij Royal Resendetie zelf kom ik niet verder en via internet ook niet echt. Hoop dat je me kunt helpen hiermee! Met vriendelijke groeten,

  1. Beste Carola,

   De Royal Residentie Hypotheek hebben wij helaas niet in onze vergelijking staan, daar kan ik dus ook geen informatie van terugvinden.

   Maar, als ik op de site van deze bank kijk, dan zie ik dat ze 2 mogelijkheden hebben; 10% of 15% boetevrij aflossen. Dit kan je terugvinden in de algemene voorwaarden.
   Of zij ook een verruiming hebben geboden in 2014 bij de verhoogde scheningsvrijstelling kan ik helaas niet meer terugvinden.

   Wanneer je nu wilt aflossen, kan je dit dus 10% of 15% van je hypotheek boetevrij doen.

 3. John S schreef op 

  Boeterente berekening:

  Marga,

  Ik heb een aflossingsvrije hypotheek Z lopen die nog X jaar doorloopt tegen Y% rente. Ik wil bij dezelfde bank oversluiten en deze rekenen een boeterente van X maal (Z-V) maal ( Y-H) waarin V de boetevrije aflossing per jaar is en H% de nieuwe rente. In principe is dit gelijk aan het vooruitbetalen van het renteverschil over de nog zittende termijn waarbij er maar EEN keer de jaarlijkse boetevrije aflossing is toegepast. Dit lijkt me geen consistente toepassing!

  In mijn opinie zou V ieder jaar van de termijn X dienen te worden toegepast hetgeen tot een significant lagere boete zal lijden.

  Wat vind jij

  Groeten

  1. Beste John,

   De meeste banken rekenen het renteverschil uit op deze manier, waarbij je éénmalig gebruik maakt van het boetevrije percentage in het jaar dat je aflost. Wel maken de meeste banken de som nog contant, omdat het bedrag nu in 1 keer gevorderd wordt. Je hebt wel een punt, de jaren die je nu afkoopt maak je geen gebruik van het boetevrije deel en specifiek daarmee wordt nu geen rekening gehouden.

   Groet,

   Marga Lankreijer

 4. peter schreef op 

  Hallo Marga,
  Bij het vergelijken van hypotheekverstrekkers valt mij op dat er verschillen zijn in de aflospercentages. Ik ben op zoek naar een verklaring waarom bij sommige hypotheekverstrekkers (Florius en Munt) 100% boetevrij aflossen mogelijk is terwijl het overgrote deel van de hypotheekverstrekkers nog altijd een boetevrije som van 10% á 20% hanteert.
  Is dit iets wat binnenkort verandert of blijven Florius en Munt daar uniek in?
  Vg
  Koen

 5. Hoi Koen,

  Op dit moment zijn ze hier uniek in, maar we krijgen steeds meer nieuwe producten op de markt die ruimere mogelijkheden bieden.

  Het is voor partijen lastig om dit aan te passen tijdens de looptijd van een bestaand product, omdat ze het rentepercentage hebben vastgesteld op basis van die set aan voorwaarden.

Geef een reactie

Lees onze huisregels.

Waarschuw me bij nieuwe reacties op dit artikel. (Je kan je hiervoor ook apart aanmelden.)

Zelf online je hypotheek regelen?

Bij Independer kies je zelf je hypotheek, met deskundige begeleiding van ons

online hypotheek regelen

"Zelf je zaken regelen zonder dure tussenkomst van zgn. adviseur. Daar houden we van."

Anoniem uit KAMPEN
2020-02-22, hypotheek

"Eenvoudig en helder op weg geholpen met de hypotheek"

Anoniem uit ACHTERVELD
2020-02-16, hypotheek

"duidelijke website met voldoende informatie tot nu toe komt alles zeer klantvriendelijk over"

Meneer Slooten uit HEERHUGOWAARD
2020-02-15, hypotheek

"Op grond van eerdere afspraken gemaakt in het verleden en de duidelijkheid bij de informatie van deze opgave"

Meneer Wouters uit SOEST
2020-02-10, hypotheek

"Tot nu toe geen problemen en duidelijk"

Anoniem uit BRUNSSUM
2020-02-06, hypotheek

"Voor zover prima!"

Meneer Siegel uit BERGAMBACHT
2020-02-05, hypotheek

"Goede en duidelijke website. Goede service en advise."

Anoniem uit HOOGLANDERVEEN
2020-02-04, hypotheek

"Duidelijke instructie bij het invullen"

Meneer Tent uit WOUBRUGGE
2020-01-28, hypotheek

"Alles is duidelijk, alleen bij het bepalen van de hypotheek is het invullen van de eigen inbreng lastig. Dit kan eenvoudiger."

Anoniem uit SOEST
2020-01-24, hypotheek

"Jullie dwingen me hier een recensie te schrijven anders kan ik niet afsluiten, niet fijn!"

Anoniem uit 'S-HERTOGENBOSCH
2020-01-19, hypotheek

"Tot nu toe bevalt het heel goed. Ik hoop dat de verdere afhandeling ook zo soepel verloopt!"

Anoniem uit EINDHOVEN
2020-01-17, hypotheek

"Makkelijk te regelen alleen op de site is niet in te vullen de duur van het contract en het maandbedrag."

Anoniem uit ZWOLLE
2020-01-16, hypotheek

"Duidelijk en goed invulbare site. Goede telefonische bereikbaarheid. Goede uitleg over moeilijke details "

Meneer van Oers uit ERMELO
2020-01-15, hypotheek

"Handige site, behulpzaam aan de telefoon"

Meneer Rouw uit DUIVENDRECHT
2020-01-06, hypotheek

"Snelle en duidelijke site."

Meneer Schaap uit 'S-GRAVENHAGE
2020-01-03, hypotheek