Hoeveel jij maximaal kunt lenen voor een huis, is voor een groot deel afhankelijk van je inkomen. Deze hypotheeknorm wordt vastgesteld door het ministerie van Financiën. Het Nibud (Nationaal Instituut voor Budgetvoorlichting) is hier nauw bij betrokken. Zij berekent ieder jaar hoe hoog de maximale hypotheek mag zijn om niet in financiële problemen te komen. Hypotheekbanken zijn vervolgens verplicht om zich te houden aan die norm.

Tweede inkomen telt half mee

Volgend jaar wordt de norm voor mensen met twee inkomens waarschijnlijk iets verruimd. Je kunt dus meer lenen als je een hypotheek afsluit op twee inkomens. Want vanaf volgend jaar wordt het laagste inkomen voor de helft meegeteld bij het berekenen van de hypotheek. Nu wordt het nog voor een derde meegeteld. Deze maatregel wordt genomen omdat mensen met twee inkomens er financieel meer op vooruit gaan dan mensen met één inkomen. Dit komt omdat bepaalde kortingen die je krijgt als je partner niet of weinig werkt, steeds minder worden. Het Nibud verwacht dan ook dat dit verschil in de toekomst steeds groter wordt.

Hypotheek blijft maatwerk

Het komt er dus op neer dat tweeverdieners volgend jaar 4% meer kunnen lenen. Maar is het ook verstandig om meer te lenen? Als je er een dure hobby op nahoudt of een wat luxere levensstijl, kan het je toch in de problemen brengen. Kijk dus goed naar jouw uitgaven, nu en in de toekomst. Een hypotheekadviseur kan je hier mee helpen. Zoek je een hypotheekadviseur? Kijk dan even bij ons op de website.

Huis kopen?

Checken hoeveel hypotheek jij maximaal kan krijgen? Gebruik onze handige tool

Geef een reactie

Lees onze huisregels.

Dit vinden onze klanten van ons
9,2
Op basis van 375.630 klantbeoordelingen hoe we dit berekenen bekijk ze allemaal
Good overview and explanations, but progress saving isn't always working
8