Met aflossingsvrije hypotheek hogere maandlasten na verhuizing
Deel met een vriend:

Met aflossingsvrije hypotheek hogere maandlasten na verhuizing

De meeste huiseigenaren zeggen dat ze op de hoogte zijn van de nieuwe regels op de woningmarkt. Toch denkt bijna de helft van de mensen met een volledig aflossingsvrije hypotheek dat de maandlasten niet stijgen bij het kopen van een nieuw huis. Dit blijkt uit onderzoek van platform ‘Wijzer in geldzaken’.

Eén van deze nieuwe regels is dat de volledig aflossingsvrije hypotheek bij nieuwe hypotheken niet meer mogelijk is.  Als je een aflossingsvrije hypotheek hebt en je woonsituatie verandert niet, merk je hier niets van. Maar ga je een nieuw huis kopen? Dan gaan in de meeste gevallen je maandlasten stijgen omdat je moet gaan aflossen.

Maximaal 50% aflossingsvrije hypotheek

Met de nieuwe regels mag je maximaal 50% van de waarde van je nieuwe woning aflossingsvrij lenen. De rest van de hypotheek moet je aflossen. Dit kan op verschillende manieren, een hypotheekadviseur kan je hierover meer vertellen.

Voorbeeld:
Je hebt een huis van 200.000 euro met een aflossingsvrije hypotheek van 150.000 euro en een bankspaarhypotheek van 100.000 euro. Je gaat verhuizen en de waarde van het nieuwe huis is 250.000 euro. Je mag maximaal 50% aflossingsvrij lenen.  Je huidige aflossingsvrije hypotheek is te hoog, je moet deze aanpassen naar 125.000 euro. Doordat je meer moet aflossen, stijgen je maandlasten.

Ga je meer lenen om bijvoorbeeld je huis te verbouwen? Ook de verhoging van je hypotheek moet worden afgelost. Om voor belastingaftrek in aanmerking te komen moet je hiervoor een annuïteiten- of lineaire hypotheek afsluiten.

Verhuizen? Vraag een hypotheekadviseur om raad

Heb je een volledig aflossingsvrije hypotheek en wil je een nieuw huis kopen?  Laat je dan goed informeren door  je hypotheekadviseur. Op onze website vind je een complete vergelijking van hypotheekadviseurs bij jou in de buurt.

Lees meer over: hypotheek

Reacties

Geef een reactie

Lees onze huisregels.

Waarschuw me bij nieuwe reacties op dit artikel. (Je kan je hiervoor ook apart aanmelden.)

Zelf online je hypotheek regelen?

Bij Independer kies je zelf je hypotheek, met deskundige begeleiding van ons

online hypotheek regelen

"Eerst telefonisch contact gehad. Erg duidelijk, behulpzaam en vriendelijk geholpen. Later site gevuld. Op zich erg duidelijk alleen ik kon niet alles vullen wat ik wilde zoals de marktwaarde van de woning "

Anoniem uit BRIELLE
2017-10-31, hypotheek

"Geen"

Anoniem uit ZWARTEWAAL
2017-10-18, hypotheek

"Ok"

Anoniem uit 'S-GRAVENHAGE
2017-10-17, hypotheek

"Duidelijk en compleet! Goede prijs als je weet waar je het over hebt."

Dhr. J. Wolters uit NOOTDORP
2017-10-17, hypotheek

"uitstekende service, alleen beetje lastig om op deze wijze aanvraag te doen als gepensioneerde. Alleen daarom geen 10."

Anoniem uit HOLLUM
2017-10-16, hypotheek

"Tot nu toe tevreden daar het online sluiten van de hypotheek heel eenvoudig en begrijpbaar is via deze website."

Dhr. R. Lavrelashvili uit BEEK LB
2017-10-14, hypotheek

"De website is best gebruiksvriendelijk. "

Anoniem uit AMSTERDAM
2017-10-05, hypotheek

"In de berekeningstool worden de kosten van de makelaar vor de verkoop van de woning niet meegenomen! Ook een WAO uitkering kun je niet invullen"

Anoniem uit ALPHEN GLD
2017-10-04, hypotheek