Minder mensen met restschuld hypotheek
Deel met een vriend:

Minder mensen met restschuld hypotheek

Er staan minder huizen onder water. Vorig jaar waren dat er nog 1.070.000, aan het eind van het eerste kwartaal van 2015 zijn dat er 940.000 verwacht de Rabobank. Een verschil van maar liefst 130.000 huizen.

Restschuld 

Je huis staat onder water als je hypotheeklening hoger is dan de waarde van je huis. Je houdt dus een restschuld over als je je huis zou verkopen. Bij ongeveer een kwart van de woningen is dit het geval. De meeste mensen kochten hun huis toen de woningmarkt in de lift zat. De huizenprijzen zijn sindsdien met ongeveer 20% gedaald. Verhuizen kan vaak niet, omdat het moeilijk is om met een restschuld een nieuwe hypotheek af te sluiten.

Voorzichtig herstel 

Het tij lijkt nu dus iets te keren. Dit komt doordat de huizenprijzen weer voorzichtig stijgen, en doordat veel mensen een deel van hun hypotheek inmiddels afgelost hebben. De restschuld is bij 20% van alle huishoudens minder dan 10.000 euro. Maar er zal ook een groot deel met een (flinke) restschuld blijven zitten, zelfs bij een flinke stijging van de huizenprijzen.

Doorstroming  

Meer doorstromers krijgen nu dus de kans om te verhuizen. Van de 130.000 huishoudens die niet meer onder water staan, zal een groot deel verhuizen volgens de Rabobank. Het aantal starters neemt wel af. Dit komt met name omdat veel starters vorig jaar een huis kochten, met gebruikmaking van de schenkingsvrijstelling tot een ton en interessante startersregelingen.

Heb je verhuisplannen of wil je je eerste huis kopen? Neem dan contact op met een hypotheekadviseur.

Lees meer over: hypotheek

Reacties

Geef een reactie

Lees onze huisregels.

Waarschuw me bij nieuwe reacties op dit artikel. (Je kan je hiervoor ook apart aanmelden.)

Zelf online je hypotheek regelen?

Bij Independer kies je zelf je hypotheek, met deskundige begeleiding van ons

online hypotheek regelen

"Over de samenwerking met Independer ben ik absoluut tevreden maar niet over de kredietverstrekker die Independer heeft gekozen t.w. bijBouwe. Nu opnieuw aangevraagd bij Argenta en ik hoop dat dit sneller en beter gaat. Groet, Paul van Rossum"

Dhr. M.J. Boeve uit WOUDENBERG
2017-11-07, hypotheek

"Eerst telefonisch contact gehad. Erg duidelijk, behulpzaam en vriendelijk geholpen. Later site gevuld. Op zich erg duidelijk alleen ik kon niet alles vullen wat ik wilde zoals de marktwaarde van de woning "

Anoniem uit BRIELLE
2017-10-31, hypotheek

"Geen"

Anoniem uit ZWARTEWAAL
2017-10-18, hypotheek

"Ok"

Anoniem uit 'S-GRAVENHAGE
2017-10-17, hypotheek

"Duidelijk en compleet! Goede prijs als je weet waar je het over hebt."

Dhr. J. Wolters uit NOOTDORP
2017-10-17, hypotheek

"uitstekende service, alleen beetje lastig om op deze wijze aanvraag te doen als gepensioneerde. Alleen daarom geen 10."

Anoniem uit HOLLUM
2017-10-16, hypotheek

"Tot nu toe tevreden daar het online sluiten van de hypotheek heel eenvoudig en begrijpbaar is via deze website."

Dhr. R. Lavrelashvili uit BEEK LB
2017-10-14, hypotheek

"De website is best gebruiksvriendelijk. "

Anoniem uit AMSTERDAM
2017-10-05, hypotheek

"In de berekeningstool worden de kosten van de makelaar vor de verkoop van de woning niet meegenomen! Ook een WAO uitkering kun je niet invullen"

Anoniem uit ALPHEN GLD
2017-10-04, hypotheek