Nationale Hypotheekgarantie in 2014
Deel met een vriend:

Nationale Hypotheekgarantie in 2014

Heb jij een hypotheek met Nationale Hypotheekgarantie (NHG)? Dan heeft de geldverstrekker de zekerheid dat de hypotheekschuld altijd wordt terugbetaald. Een hypotheek met NHG heeft daardoor een lagere hypotheekrente. Je kunt een hypotheek afsluiten met NHG als je een woning koopt, maar ook bij het oversluiten van je hypotheek.

De regels om een hypotheek met NHG af te sluiten zijn afgelopen jaar flink veranderd. We leggen je graag uit welke dit zijn:

Maximale hypotheek

De grens voor Nationale Hypotheek Garantie is tijdelijk verruimd in verband met de problemen op de woningmarkt. Deze verruiming loopt 1 juli 2014 af:

Tot 1 juli 2014 is de maximale hypotheek (inclusief alle kosten voor de aankoop) voor Nationale Hypotheekgarantie € 290.000. De maximale koopsom van je woning is € 273.584,–.
Na 1 juli 2014 is de maximale hypotheek (inclusief alle kosten voor de aankoop) voor Nationale Hypotheekgarantie € 265.000. De maximale koopsom van je woning is dan € 250.000,–.

Verhuizen na 1 juli 2014

Omdat de maximale koopsom voor een hypotheek met Nationale Hypotheekgarantie per 1 juli 2014 daalt naar € 250.000,– kan dit gevolgen hebben als je verhuist na 1 juli 2014.

Heb je bijvoorbeeld een hypotheek van € 270.000,– met Nationale Hypotheekgarantie? Dan zal de NHG komen te vervallen als je deze hypotheek wilt meenemen naar je nieuwe woning. Je rentekorting vervalt dan ook, je zal dus hogere maandlasten krijgen.

Meefinancieren restschuld 

Per 1 januari 2014 is het mogelijk geworden om een restschuld mee te financieren in de nieuwe hypotheek met Nationale Hypotheekgarantie.

Je moet dan wel voldoen aan de volgende voorwaarden:
* De restschuld moet zijn ontstaan uit de verkoop van een woning die gefinancierd is met Nationale
Hypotheekgarantie
* Tot 1 juli 2014 ligt de grens op € 290.000,– maar na 1 juli 2014 wordt de grens € 265.000,–.
* De normale acceptatiecriteria worden toegepast, je moet bijvoorbeeld voldoende inkomen hebben om de totale hypotheek met restschuld te kunnen betalen.

Scheiden

Per 1 januari 2014 zijn de leennormen voor een hypotheek met Nationale Hypotheekgarantie bij scheiding flink verruimd. Hierdoor kan het zijn dat NHG sneller voor jou beslist dat je de hypotheek van je woning alleen kunt betalen. Zo heb je een grotere kans dat je in je woning kunt blijven wonen.

Wil je meer weten over NHG? Informeer naar alle ins en outs bij je hypotheekadviseur (https://www.independer.nl/hypotheekadviseur/intro.aspx)

 

Lees meer over: hypotheek

Reacties

4 Antwoorden op “Nationale Hypotheekgarantie in 2014”

 1. irene van egmond schreef op 

  Wat gebeurd er met mijn mijn rente met NHG als ik na verkoop van de mijn huis en aankoop nieuwe woning niet meer onder de NHG norm val en ik mijn huidige hypotheek voorwaarden wel wil meenemen.
  Krijg ik dan als verhoging een vaste opslag ( verschil tussen rente voor hypotheken met en zonder NHG) afhankelijk van de hoogte hypotheek versus marktwaarde nieuwe huis?
  en hoe hoog is die opslag dan gemiddeld in %?

  1. Beste Irene,

   Als de nieuwe woning niet meer onder de NHG regels past, kan je de hypotheek nog wel meenemen. Je krijgt dan een opslag op de hypotheekrente die geldt voor hypotheken zonder NHG.

   De opslag is inderdaad afhankelijk van de marktwaarde en de hoogte van de hypotheek. Dat kan per hypotheekbank flink verschillen.
   Wanneer je aangeeft om welke bank het gaat en zij dit product nog actief aanbieden, kunnen wij aangeven welke opslagen er gelden. Je kunt dit eventueel ook zelf terugvinden in de hypotheekvergelijking.

 2. Chantal schreef op 

  Hoi,

  Ik vroeg me af hoe het zit met het meenemen van NHG naar een nieuwe woning, kan dit alleen wanneer je de gehele hypotheek meeneemt naar de nieuwe woning. Aangezien de lage rentes van dit moment is het wellicht niet verstandig om de gehele hypotheek mee te nemen naar een nieuwe hypotheek, maar juist een nieuwe hypotheek af te sluiten tegen de lagere rente tarieven. In dit laatste geval zul je dan opnieuw NHG kosten moeten betalen om deze op de nieuwe hypotheek van toepassing te laten zijn?

 3. Hoi Chantal,

  Als je de volledige hypotheek oversluit, zal je inderdaad opnieuw NHG kosten moeten betalen. Je hypotheekadviseur kan hier meer over vertellen, en je hierover adviseren.

Geef een reactie

Lees onze huisregels.

Waarschuw me bij nieuwe reacties op dit artikel. (Je kan je hiervoor ook apart aanmelden.)

Zelf online je hypotheek regelen?

Bij Independer kies je zelf je hypotheek, met deskundige begeleiding van ons

online hypotheek regelen

"Eerst telefonisch contact gehad. Erg duidelijk, behulpzaam en vriendelijk geholpen. Later site gevuld. Op zich erg duidelijk alleen ik kon niet alles vullen wat ik wilde zoals de marktwaarde van de woning "

Anoniem uit BRIELLE
2017-10-31, hypotheek

"Geen"

Anoniem uit ZWARTEWAAL
2017-10-18, hypotheek

"Ok"

Anoniem uit 'S-GRAVENHAGE
2017-10-17, hypotheek

"Duidelijk en compleet! Goede prijs als je weet waar je het over hebt."

Dhr. J. Wolters uit NOOTDORP
2017-10-17, hypotheek

"uitstekende service, alleen beetje lastig om op deze wijze aanvraag te doen als gepensioneerde. Alleen daarom geen 10."

Anoniem uit HOLLUM
2017-10-16, hypotheek

"Tot nu toe tevreden daar het online sluiten van de hypotheek heel eenvoudig en begrijpbaar is via deze website."

Dhr. R. Lavrelashvili uit BEEK LB
2017-10-14, hypotheek

"De website is best gebruiksvriendelijk. "

Anoniem uit AMSTERDAM
2017-10-05, hypotheek

"In de berekeningstool worden de kosten van de makelaar vor de verkoop van de woning niet meegenomen! Ook een WAO uitkering kun je niet invullen"

Anoniem uit ALPHEN GLD
2017-10-04, hypotheek