Nieuw regeerakkoord over woningmarkt. Wat houdt dat voor jou in?
Deel met een vriend:

Nieuw regeerakkoord over woningmarkt. Wat houdt dat voor jou in?

Het kabinet is woensdag tot een akkoord gekomen over de woningmarkt. Hiermee wil het kabinet onder andere de woningmarkt stimuleren. Maar wat houdt dit akkoord nu precies in voor je hypotheek? We zetten het voor je op een rij.

Tweede lening aflossingsvrij

Volgens de huidige regels moet je als starter een hypotheek binnen 30 jaar volledig aflossen. Dit doe je door een annuïteitenhypotheek af te sluiten. Bij een annuïteitenhypotheek los je aan het begin van de looptijd weinig af en ga je gedurende de looptijd steeds meer aflossen. In het nieuwe akkoord is besloten dat je naast je hypotheek een tweede lening mag afsluiten. Deze lening mag maximaal 50% van de waarde van de woning zijn en kan aflossingsvrij worden afgesloten. Je hebt alleen geen recht op hypotheekrenteaftrek. Deze extra lening mag maximaal 35 jaar lopen. De lening gebruik je om de aflossing van je hypotheek te betalen.

Wat betekent dit voor jou?

Door een extra lening af te sluiten, kun je als starter je maandlasten verlichten. Dit zorgt ervoor dat je in het begin zo’n 15% goedkoper uit bent. In de loop van de jaren neemt je maandlast toe omdat je steeds meer moet lenen om af te lossen.

Aflossen van de extra lening

De extra lening is een aflossingsvrije lening met een maximale looptijd van 35 jaar. Over welke periode deze lening moet worden afgelost, is geen duidelijkheid. In de media lees je hier verschillende verhalen over. Het is voor Independer.nl ook nog niet duidelijk hoe dit precies zit. Wij vragen ons af of je de lening als restschuld mag laten staan? Of moet je de extra lening tussen jaar 30 en 35 volledig aflossen? In het laatste geval zal de extra lening voor weinig mensen interessant zijn. Er zijn namelijk niet veel mensen die een half huis in vijf jaar kunnen aflossen. Als er meer duidelijk is over het aflossen van de extra lening dan zal Independer.nl dit uiteraard bekendmaken.

Is de extra lening voor mij als starter interessant?

Of je als starter aan een extra lening op dit moment wat hebt, is nog niet zeker. In de eerste plaats is het de vraag of banken deze lening aanbieden. Vervolgens is het dan wachten tot ze deze lening ook daadwerkelijk op de markt brengen. En hoe hoog is de rente die banken dan gaan vragen voor deze lening? Als deze rente hoog is, loop je het risico dat je in de toekomst met torenhoge maandlasten te maken krijgt.

Wil je weten wat voor jou de mogelijkheden zijn voor een nieuwe hypotheek? Zoek dan een hypotheekadviseur in jouw buurt en maak een afspraak.

Update 15 februari 2013:

MoneyView heeft een analyse gemaakt over het nieuwe woonakkoord. Zij scheppen duidelijkheid over een aantal belangrijke zaken: 

  • De rente op de tweede lening is even hoog als de rente op de hypotheek. Je hoeft dus niet bang te zijn voor een extra hoge rente op de lening;
  • De maandlasten blijven gedurende de hele looptijd lager;
  • De aflossingsvrije lening hoeft niet tussen jaar 30 en 35 te worden afbetaald. De lening blijft als een restschuld staan. Dit hoeft geen probleem op te leveren omdat je huis na 30 jaar ook nog waarde heeft.

Lees hier het volledige persbericht van MoneyView.

Lees meer over: hypotheek

Reacties

Geef een reactie

Lees onze huisregels.

Waarschuw me bij nieuwe reacties op dit artikel. (Je kan je hiervoor ook apart aanmelden.)

Zelf online je hypotheek regelen?

Bij Independer kies je zelf je hypotheek, met deskundige begeleiding van ons

online hypotheek regelen

"Gebruiksvriendelijke site"

Dhr. E. Heijst uit ZWARTEWAAL
2017-11-19, hypotheek

"Duidelijk om af te sluiten, goed overzicht kenmerken. Jammer dat er niet direct gevraagd wordt naar een ORV, want ik wil de combi-korting en nu moet ik de ORV apart afsluiten. "

Anoniem uit NIJMEGEN
2017-11-15, hypotheek

"Over de samenwerking met Independer ben ik absoluut tevreden maar niet over de kredietverstrekker die Independer heeft gekozen t.w. bijBouwe. Nu opnieuw aangevraagd bij Argenta en ik hoop dat dit sneller en beter gaat. Groet, Paul van Rossum"

Dhr. M.J. Boeve uit WOUDENBERG
2017-11-07, hypotheek

"Eerst telefonisch contact gehad. Erg duidelijk, behulpzaam en vriendelijk geholpen. Later site gevuld. Op zich erg duidelijk alleen ik kon niet alles vullen wat ik wilde zoals de marktwaarde van de woning "

Anoniem uit BRIELLE
2017-10-31, hypotheek

"Geen"

Anoniem uit ZWARTEWAAL
2017-10-18, hypotheek

"Ok"

Anoniem uit 'S-GRAVENHAGE
2017-10-17, hypotheek

"Duidelijk en compleet! Goede prijs als je weet waar je het over hebt."

Dhr. J. Wolters uit NOOTDORP
2017-10-17, hypotheek

"uitstekende service, alleen beetje lastig om op deze wijze aanvraag te doen als gepensioneerde. Alleen daarom geen 10."

Anoniem uit HOLLUM
2017-10-16, hypotheek

"Tot nu toe tevreden daar het online sluiten van de hypotheek heel eenvoudig en begrijpbaar is via deze website."

Dhr. R. Lavrelashvili uit BEEK LB
2017-10-14, hypotheek

"De website is best gebruiksvriendelijk. "

Anoniem uit AMSTERDAM
2017-10-05, hypotheek

"In de berekeningstool worden de kosten van de makelaar vor de verkoop van de woning niet meegenomen! Ook een WAO uitkering kun je niet invullen"

Anoniem uit ALPHEN GLD
2017-10-04, hypotheek