Nieuwe regels AFM zorgen voor flinke compensatie boeterente richting klant
Tip een vriend:

Nieuwe regels AFM zorgen voor flinke compensatie boeterente richting klant

Als je eerder aflost op je hypotheek of de hypotheek voor het einde van de looptijd oversluit, moet je vaak een boete betalen. De hypotheekaanbieder loopt dan namelijk rente mis die je anders nog had moeten betalen. Sinds vorig jaar is bekend dat veel banken en hypotheekaanbieders een te hoge boete rekenen. Ook is de manier waarop zij de hoogte van de boete bepalen vaak niet duidelijk voor hun klanten. Daarom gelden er sinds maart 2017 nieuwe regels. Radar heeft nu de balans opgemaakt: hoe staat het ervoor?

Nieuwe regels sinds maart 2017

De Autoriteit Financiële Markten (AFM) heeft in maart 2017 nieuwe regels opgesteld. Deze regels moeten ervoor zorgen dat iedere hypotheekaanbieder de boete op een eerlijke manier berekent. Het gevolg hiervan was dat alle hypotheekaanbieders de boetes vanaf 14 juli 2016 verplicht moesten her berekenen. Dus heb je op of na 14 juli 2016 boeterente betaald? Dan wordt hier opnieuw naar gekeken en het teveel betaalde bedrag door je hypotheekaanbieder teruggestort. De aanbieders hebben daarna beloofd jou als klant hier voor het eind van 2017 meer over te laten weten. Radar heeft onder ruim 30 hypotheekaanbieders onderzocht of dit ook gelukt is.

Hebben alle hypotheekaanbieders hun klanten bericht?

De meeste hypotheekaanbieders is het gelukt om iedereen te berichten over de teveel betaalde boeterente en het verschil terug te storten. In sommige gevallen betekende dit een paar tientjes, in andere gevallen zelfs duizenden euro’s.

De grote drie

De drie grote banken ABN Amro, ING en Rabobank is het net niet gelukt om alles voor 31 december 2017 af te handelen. Zij geven aan iets meer tijd nodig te hebben. ABN Amro moet in totaal zo’n 7 miljoen euro aan compensatie uitkeren aan 9.000 klanten. Dit is omgerekend ongeveer 800 euro per klant. Rabobank keert meer dan 5 miljoen euro uit aan ruim 20.000 klanten. ING noemt liever geen bedragen, maar geeft aan dat uiterlijk 31 maart 2018 alles is afgehandeld.

Benieuwd wat jouw hypotheekaanbieder hierover  te zeggen heeft? Radar heeft dit uitgezocht.

De AFM gaat in de gaten houden of de hypotheekverstrekkers zich vanaf nu wel aan de regels houden. Als blijkt dat dit niet zo is, kunnen er boetes volgen. In het tweede kwartaal van 2018 maken ze de resultaten bekend.

Tip: Heb je geld teruggekregen? Vergeet dit dan niet te vermelden in je belastingaangifte. De boete is namelijk fiscaal aftrekbaar. Dat betekent dat je een gedeelte hiervan terug kunt krijgen van de belastingdienst. Je moet in dit geval dus vermelden dat de boete lager is geworden. Doe je dat niet? Dan loop je het risico een boete te krijgen van 100% van het compensatiebedrag.

Lees meer over: hypotheek

Reacties

4 Antwoorden op “Nieuwe regels AFM zorgen voor flinke compensatie boeterente richting klant”

 1. Jaap Budding schreef op 

  Hallo, ik heb een herberekening van Argenta ontvangen. Het bedrag van herberekening is precies op de cent gelijk aan het betaalde in oktober 2016, n.l. 14.883,63. Toeval ??
  Ik probeer iemand te vinden die voor geld en goede woorden een herberekening van een herberekening kan maken.
  Hoor graag van u, groet jaap Budding

 2. Beste heer Budding, niet alle berekeningen zijn fout gegaan. In dit geval heeft Argenta de berekening dus juist gedaan. Als het goed is hebben ze ook inzichtelijk gemaakt hoe ze het berekend hebben. Alleen Argenta zelf kan de herberekening nogmaals doen, u kunt hen dit wellicht vragen.

 3. M. Takes schreef op 

  En als je voor maart 2017 een rente hebt omgezet, en teveel hebt betaald, die mensen kunnen het dus uitzoeken..ik vind dit oneerlijk en vind dat bij iedereen die de rente heeft omgezet het opnieuw bekeken moet worden, en ook het teveel betaalde bedrag terug horen te krijgen van hun bank!

 4. Beste heer/mevrouw Takes,
  De herberekening geldt voor iedereen die op of na 14 juli 2016 boeterente heeft betaald. In de eerste alinea staat één keer het verkeerde jaartal, 14 juli 2017, maar dit moet dus 2016 zijn. Ik ga dit meteen aanpassen.

  Als u alsnog buiten deze groep valt, kunt u zich aansluiten bij Stichting Oversluitclaim. Zij willen juridische procedures tegen banken gaan starten om ook voor deze groep een vergoeding af te dwingen. Ook voor 14 juli 2016 stond namelijk al in de wet dat de boeterente niet hoger mag zijn dan het financieel nadeel van de bank. Daarom denkt deze stichting veel kans te maken om deze procedures te winnen. Deelname kost eenmalig € 15,-

Geef een reactie

Lees onze huisregels.

Waarschuw me bij nieuwe reacties op dit artikel. (Je kan je hiervoor ook apart aanmelden.)

Zelf online je hypotheek regelen?

Bij Independer kies je zelf je hypotheek, met deskundige begeleiding van ons

online hypotheek regelen

"Website is duidelijk en overzichtelijk en het invullen is ook gebruikersvriendelijk"

Mevrouw Stam uit LANDGRAAF
2018-10-18, hypotheek

"x "

Meneer van Hoff uit ZUIDLAREN
2018-10-12, hypotheek

"Overzichtelijke aanvraag"

Dhr. Wichers uit BEVERWIJK
2018-10-09, hypotheek

"De taal die Independer hanteerd is zeer duidelijk en de stappen die je moet nemen zijn zeer duidelijk."

Anoniem uit LENT
2018-09-26, hypotheek

"Goede website, enkel jammer dat je regelmatig dezelfde gegevens moet ingeven."

Anoniem uit VENLO
2018-09-17, hypotheek

"Ging relatief soepel hoewel ik me afvraag of ik mijn eigen situatie goed heb kunnen weergeven"

Mevr. Coumans uit HILVERSUM
2018-09-12, hypotheek

"Wat een geweldige website hebben jullie toch. Alles is helder, werkt naar toebehoren en komt zeer persoonlijk over."

Dhr. Willemse uit TILBURG
2018-09-10, hypotheek

"- hier staat dat wij een kennistest moeten doen terwijl wij deze al gedaan hebben. - 90% van de documenten hebben wij reeds aangeleverd bij de vorige aanvraag en deze worden nogmaals gevraagd"

Anoniem uit VENLO
2018-09-10, hypotheek

"Goed uitleg."

Dhr. Wazied uit ALMERE
2018-09-07, hypotheek

"Oke"

Anoniem uit 'S-HERTOGENBOSCH
2018-08-30, hypotheek

"Was goed te volgen"

Mevr. Reedijk uit SPIJKENISSE
2018-08-14, hypotheek

"Independer biedt bij het bepalen van de hypotheek niet de mogelijkheid om andere rentevastperiode dan o.a. variabel, één, twee, vijf en tien jaar vast aan, terwijl bij de geldverstrekker wel meer rentevast perioden beschikbaar zijn. "

Anoniem uit ALMELO
2018-08-13, hypotheek

"Als je kennis van zaken hebt, kan je met deze site goed uit de voeten!"

Mevr. Nieuwmegen uit MIJDRECHT
2018-08-06, hypotheek

"Ging lekker vlot."

Dhr. Berkel uit ROTTERDAM
2018-07-29, hypotheek

"Duidelijk stap voor stap word je door het proces geleid. En de afsluitkosten zijn lager dan bij de hypotheekverstrekker zelf. Top!"

Anoniem uit UTRECHT
2018-07-25, hypotheek