Scheiden: wat doe je met je hypotheek?
Deel met een vriend:

Scheiden: wat doe je met je hypotheek?

Uit elkaar gaan is heel vervelend en emotioneel. Daarnaast moet je, getrouwd of niet, veel regelen. Heb je samen een huis gekocht dan moet je beslissen wat er met het huis en de hypotheek gebeurt. Ruim een jaar geleden zijn de regels voor het afsluiten van een hypotheek verscherpt. Heb je voor die tijd een huis gekocht dan krijg je er nu toch mee te maken.

Partner uitkopen

Ben je in gemeenschap van goederen getrouwd dan ben je beiden voor 50% eigenaar van de woning. Wil jij in de woning blijven wonen? Dan moet je je partner uitkopen, dat wil zeggen dat jij zijn of haar helft van het huis moet kopen. Hiervoor heb je meestal een nieuwe hypotheek nodig. Voor jouw helft van de bestaande hypotheek blijven gewoon de oude regels gelden. Maar voor het deel van de hypotheek dat je overneemt, gelden de nieuwe regels.

Wat zijn de nieuwe regels sinds 2013?

Sinds begin 2013 moet je met het volgende rekening houden:

 • Je mag maximaal 105% van de marktwaarde van een woning lenen.
 • De nieuwe hypotheek moet in 30 jaar annuïtair of lineair worden afgelost.
 • Verhoog je een bestaande hypotheek? Dan is de hypotheekrente voor het extra geleende geld alleen aftrekbaar als je hiervoor een volledig annuïtaire of lineaire hypotheek afsluit.

Vraag advies

Door de nieuwe regels kan het zijn dat maandlasten fors stijgen. Maar het kan ook voorkomen dat de bank je nieuwe hypotheek niet wil accepteren. Zit je in deze situatie en wil je advies over je hypotheek? Zoek dan een hypotheekadviseur bij jou in de buurt.

Lees meer over: hypotheek

Reacties

2 Antwoorden op “Scheiden: wat doe je met je hypotheek?”

 1. Hans van B schreef op 

  Mijn dochter en haar vriend een koopwoning. Twee jaar geleden is er wrijving in hun relatie opgetreden en is er sprake van een aan/uit relatie. Samen hebben zij afgesproken dat min dochter de bestaande hypotheeklasten, verzekeringen en gemeentelijke belastingen voor haar rekening neemt. Hij neemt de kosten van onderhoud voor zijn rekening.
  Vanwege deze mystieke relatie hebben wij contact gezocht met de hypotheekadviseur, die mededeelde dat dit tot een scheiding van de gezamenlijke hypotheek leidt.

  Het vaste inkomen van mijn dochter is niet van dien aard dat zij de volledige hypotheek op haar naam kan krijgen. Bovendien staat de huidige hypotheek ook onder water. Men heeft de situatie maar gelaten zo die was, anders is mij dochter gedwongen een mooi huis te verlaten en met haar twee kinderen in een flatje te kruipen en dàt terwijl zij de huidige hypotheek best kan betalen, Mijn vraag is hoe feitelijk gehandeld dient te worden.

 2. Beste Hans,
  Dit is een vervelende situatie, waar helaas geen directe oplossing voor is. Feitelijk zijn zij allebei voor 50% aansprakelijk voor de hypotheek, tenzij anders is afgesproken. Uw dochter doet er verstandig aan ervoor te zorgen dat de betalingen omtrent de hypotheek goed vastgelegd zijn. Zij kan eventueel ook een advocaat zoeken met een echtscheidingsspecialisatie, of contact opnemen met het juridisch loket.
  Vriendelijke groet,
  Saskia Schravemade
  Independer

Geef een reactie

Lees onze huisregels.

Waarschuw me bij nieuwe reacties op dit artikel. (Je kan je hiervoor ook apart aanmelden.)

Zelf online je hypotheek regelen?

Bij Independer kies je zelf je hypotheek, met deskundige begeleiding van ons

online hypotheek regelen

"Zeer overzichtelijk en eenvoudig alleen jammer dat de max hypotheek lager uitvalt dan die van de externe hypotheek adviseur. hypotheek aanvragen is eitje"

Anoniem uit UITGEEST
2017-11-20, hypotheek

"Gebruiksvriendelijke site"

Dhr. E. Heijst uit ZWARTEWAAL
2017-11-19, hypotheek

"Duidelijk om af te sluiten, goed overzicht kenmerken. Jammer dat er niet direct gevraagd wordt naar een ORV, want ik wil de combi-korting en nu moet ik de ORV apart afsluiten. "

Anoniem uit NIJMEGEN
2017-11-15, hypotheek

"Over de samenwerking met Independer ben ik absoluut tevreden maar niet over de kredietverstrekker die Independer heeft gekozen t.w. bijBouwe. Nu opnieuw aangevraagd bij Argenta en ik hoop dat dit sneller en beter gaat. Groet, Paul van Rossum"

Dhr. M.J. Boeve uit WOUDENBERG
2017-11-07, hypotheek

"Eerst telefonisch contact gehad. Erg duidelijk, behulpzaam en vriendelijk geholpen. Later site gevuld. Op zich erg duidelijk alleen ik kon niet alles vullen wat ik wilde zoals de marktwaarde van de woning "

Anoniem uit BRIELLE
2017-10-31, hypotheek

"Geen"

Anoniem uit ZWARTEWAAL
2017-10-18, hypotheek

"Ok"

Anoniem uit 'S-GRAVENHAGE
2017-10-17, hypotheek

"Duidelijk en compleet! Goede prijs als je weet waar je het over hebt."

Dhr. J. Wolters uit NOOTDORP
2017-10-17, hypotheek

"uitstekende service, alleen beetje lastig om op deze wijze aanvraag te doen als gepensioneerde. Alleen daarom geen 10."

Anoniem uit HOLLUM
2017-10-16, hypotheek

"Tot nu toe tevreden daar het online sluiten van de hypotheek heel eenvoudig en begrijpbaar is via deze website."

Dhr. R. Lavrelashvili uit BEEK LB
2017-10-14, hypotheek

"De website is best gebruiksvriendelijk. "

Anoniem uit AMSTERDAM
2017-10-05, hypotheek

"In de berekeningstool worden de kosten van de makelaar vor de verkoop van de woning niet meegenomen! Ook een WAO uitkering kun je niet invullen"

Anoniem uit ALPHEN GLD
2017-10-04, hypotheek