Serviceabonnement niet altijd nodig
Deel met een vriend:

Serviceabonnement niet altijd nodig

Vroeger betaalde je je financieel adviseur door middel van provisie. De kosten voor het advies zaten verwerkt in het product wat je afsloot. Het kon dus  gebeuren dat jij een product geadviseerd kreeg wat  misschien niet het beste voor jou was, maar waar je adviseur het meest aan verdiende. Dit kan sinds 2013 niet meer door het provisieverbod. Je betaalt je adviseur nu per uur, of een vooraf afgesproken bedrag. Het provisieverbod geldt overigens alleen voor complexe producten zoals een hypotheek en levensverzekeringen.  

Serviceabonnement

Veel kantoren zijn vanaf de ingang van het provisieverbod serviceabonnementen gaan verkopen. Voor een vast bedrag per maand, bijvoorbeeld 24,95, heb je dan recht op service. Maar wat je precies daarvoor krijgt is vaak onduidelijk. De AFM (Autoriteit Financiële Markten)  heeft dit onderzocht. Lees in dit artikel alles over de uitslag van dit onderzoek.

Je betaalt misschien dubbel

Heb je voor 2013 een provisieproduct afgesloten? Dan heb je al provisie betaald, of je betaalt dat nu nog steeds. Biedt de adviseur jou een serviceabonnement aan, dan betaal je dubbele kosten. Je adviseur moet je kosteloos helpen bij vragen over je provisieproduct. Het gaat zelfs zo ver dat het voorkomt dat je én een serviceabonnement afsluit, én provisie betaalt – want voor 2013 gesloten-  en ook nog een rekening krijgt.

Wat kan je doen?

Je adviseur moet duidelijk aan jou maken welke diensten hij aanvullend doet voor jou en welke prijs jij daarvoor betaalt.  Hij moet dus kunnen uitleggen waarom je ergens voor moet betalen. Vraag dus goed na welke diensten er precies in het serviceabonnement vallen en bedenk ook goed of jij daar behoefte aan hebt.  Als je geen serviceabonnement afsluit en je hebt geen provisieproduct, dan kan je adviseur kosten in rekening brengen voor de dienstverlening.

Als je meer informatie hierover wilt kun je op verschillende plekken terecht, bijvoorbeeld bij de AFM of bij Adfiz.

Ben je op zoek naar een hypotheekadviseur? In onze vergelijking Zoek Adviseur zie je direct welke prijs de adviseur rekent voor het regelen van je hypotheek.

Lees meer over: hypotheek

Reacties

Geef een reactie

Lees onze huisregels.

Waarschuw me bij nieuwe reacties op dit artikel. (Je kan je hiervoor ook apart aanmelden.)

Zelf online je hypotheek regelen?

Bij Independer kies je zelf je hypotheek, met deskundige begeleiding van ons

online hypotheek regelen

"Eerst telefonisch contact gehad. Erg duidelijk, behulpzaam en vriendelijk geholpen. Later site gevuld. Op zich erg duidelijk alleen ik kon niet alles vullen wat ik wilde zoals de marktwaarde van de woning "

Anoniem uit BRIELLE
2017-10-31, hypotheek

"Geen"

Anoniem uit ZWARTEWAAL
2017-10-18, hypotheek

"Ok"

Anoniem uit 'S-GRAVENHAGE
2017-10-17, hypotheek

"Duidelijk en compleet! Goede prijs als je weet waar je het over hebt."

Dhr. J. Wolters uit NOOTDORP
2017-10-17, hypotheek

"uitstekende service, alleen beetje lastig om op deze wijze aanvraag te doen als gepensioneerde. Alleen daarom geen 10."

Anoniem uit HOLLUM
2017-10-16, hypotheek

"Tot nu toe tevreden daar het online sluiten van de hypotheek heel eenvoudig en begrijpbaar is via deze website."

Dhr. R. Lavrelashvili uit BEEK LB
2017-10-14, hypotheek

"De website is best gebruiksvriendelijk. "

Anoniem uit AMSTERDAM
2017-10-05, hypotheek

"In de berekeningstool worden de kosten van de makelaar vor de verkoop van de woning niet meegenomen! Ook een WAO uitkering kun je niet invullen"

Anoniem uit ALPHEN GLD
2017-10-04, hypotheek