Kleiner, mobiel en zelfvoorzienend wonen. Met als doel: goed leven en een kleinere ecologische voetafdruk achterlaten. Dat is wat de pioniers op de markt van Tiny Houses voor ogen hebben. Een van deze idealisten is Giel Claessens. Hij werkt als designer bij Independer en vertelt ons over zijn plannen voor de bouw en financiering van een eigen tiny droomhuis.

Bouw beter, niet groter

Twintig jaar geleden lanceerde de Amerikaanse architect Sarah Susanka het idee om met minder spullen beter te leven. Haar concept sloeg overal aan. Ook in Nederland komen Tiny Houses sinds een jaar of drie van de grond. De opmars lijkt inmiddels niet meer te stuiten. Tiny Houses are here to stay. Duizenden Nederlanders, waaronder Giel, zijn in onderhandeling met gemeenten voor een stukje grond waarop gewoond mag worden.

Doe-het-zelf droom

“Waar ik aan begonnen ben?”, herhaalt Giel de vraag. “Aan een heel bijzonder project. Eind vorig jaar zijn we serieus gaan nadenken over hoe we ons leven willen gaan leven. Mijn vriendin en ik vinden het belangrijk dat ook toekomstige generaties het goed hebben op deze aarde. Daarvoor is het nodig dat we duurzame keuzes maken en ook minder gaan gebruiken. Dat geldt voor spullen die we kopen. Maar ook voor de manier en de oppervlakte waarop we wonen. Hoe kleiner het woonoppervlak, hoe minder je hoeft te verwarmen bijvoorbeeld. We hebben zelf al schetsen gemaakt van ons huisje. Met wat assistentie van een architect en bouwcoach gaan we onze toekomstige woning zelf ontwerpen en bouwen.

Geen gebrek aan goede wil

Op het traject tussen idee en uitvoering stuiten we regelmatig op praktische uitdagingen. “Onze eerste prioriteit is het vinden van een geschikte locatie waar we mogen staan. Er zijn, zeker in de Randstad, maar weinig plaatsen waar plek is voor Tiny Houses. De locaties die er op dit moment zijn, worden meestal voor slechts een paar jaar bewoond.”

Aan goede wil ontbreekt het niet. Duurzaamheid staat bij alle partijen hoog op de agenda. “Ondanks dat het lef vraagt om buiten de bestaande kaders te denken, merk ik dat gemeentes, woningcorporaties en projectontwikkelaars bereid zijn met ons mee te denken. Bovendien schreeuwt de huidige woningmarkt om nieuwe, betaalbare, woonoplossingen. We hebben in Nederland dus een gedeeld belang om van het fenomeen Tiny Houses een succes te maken.”

Bij een verhuizing verhuist het huis mee

Veel Tiny Houses zijn zo ontworpen, dat ze makkelijk verplaatsbaar zijn. “Ook die van ons”, vertelt Giel. “Als we na een paar jaar willen verhuizen, zetten we ons huisje op een dieplader en rijden we naar een nieuw adres. We zijn dan ook volledig zelfvoorzienend. Dit geldt dus voor energie en water, maar ook voor het toilet.

Hoe financier je je Tiny House?

Kun je een hypotheek aanvragen voor een Tiny House? “Dat is erg moeilijk”, volgens Giel. “Wij komen sowieso niet in aanmerking voor een hypotheek omdat ons huis verplaatsbaar is. Maar zelfs als we een niet-verplaatsbaar Tiny House zouden bouwen, is het lastig om een passende hypotheek te vinden. Reguliere hypotheekverstrekkers zijn terughoudend en stellen veel voorwaarden. Zo kom je alleen in aanmerking voor een hypotheek als je Tiny House dezelfde materiaalkenmerken heeft als een normaal huis. Het moet dus zijn gemaakt van steen en een fundering hebben. Gelukkig zijn wij in de gelegenheid om ons Tiny Huis met eigen spaargeld te financieren. Wie dat niet kan, is voorlopig nog aangewezen op een persoonlijke lening.”

Dankzij de groeiende populariteit van Tiny Houses komen verzekeraars voorzichtig in beweging. Steeds meer verzekeraars lanceren opstalverzekeringen en inboedelverzekeringen, speciaal voor Tiny Houses. Bij Independer, Giel voorop, houden we deze ontwikkelingen in de gaten. We verwachten je binnenkort meer informatie te kunnen geven over financierings- en verzekeringsopties voor Tiny Houses. Kijk ook alvast eens op de website van Stichting Tiny House Nederland. Hier vind je het laatste nieuws, voorbeeldprojecten en een kennisbank met veel praktische informatie over Tiny Houses.

Praat mee4 Reacties op “Grote toekomst voor Tiny Houses”
  1. Jo Croes schreef op 

    Moet je voor een Tiny House te plaatsen bouwgrond hebben en/of bijvoorbeeld landbouwgrond?
    Als bouwgrond vereist is, kun je dan bijvoorbeeld 60 vierkante meter bouwgrond voor het Tiny House, en 400 vierkante meter bos en/of landbouwgrond voor de tuin, aankopen?
    Ben heel nieuwsgierig naar een deskundig antwoord!

  2. Edwin van Zon schreef op 

    Ik ben blij om te lezen dat er steeds meer banken en verzekeraars de TinyHouse bewoners te gemoed komen.
    Is er ook al een idee vanaf wanneer ik op Independer mijn verzekeringen voor een Tiny House kan gaan afsluiten?

    1. Selina van Houten (Independer.nl) schreef op 

      Beste Edwin,

      Ik durf niet te zeggen wanneer en of wij verzekeringen voor Tiny Houses gaan aanbieden. Ik hoop het natuurlijk wel en mocht het zo ver zijn zullen wij dat onze klanten ook laten weten.

  3. leny blommaert schreef op 

    Wat ontzettend goed dat jullie kijken naar deze nieuwe ontwikkelingen op de markt!
    Een leuk en interessant artikel. Groetjes aan Giel.

Geef een reactie

Lees onze huisregels.

Dit vinden onze klanten van ons
9,2
Op basis van 375.630 klantbeoordelingen hoe we dit berekenen bekijk ze allemaal
Good overview and explanations, but progress saving isn't always working
8