Via welke weg sloot jij vorig jaar je hypotheek af?
Deel met een vriend:

Via welke weg sloot jij vorig jaar je hypotheek af?

Bij het afsluiten van een hypotheek moet je veel keuzes maken. Waar win je advies in, wat kost het en schakel je een adviseur in of doe je het zelf? Ga je naar de bank of naar een zelfstandig adviseur? De AFM (Autoriteit Financiele Markten) heeft onderzoeksbureau GFK opdracht gegeven hier onderzoek naar te doen. Dit is gedaan onder 457 mensen die in de 2e helft van 2015 een hypotheek hebben afgesloten of overgesloten. Dit zijn de opvallendste uitkomsten:

Adviseur blijft populair

60% van de ondervraagden heeft de hypotheek bij een (zelfstandig) adviseur afgesloten. Een derde ging rechtstreeks naar de bank. Dit is ongeveer hetzelfde sinds het provisieverbod in 2013 werd ingevoerd. Sinds het provisieverbod betaal je je adviseur rechtstreeks, en niet meer door middel van provisie. Vanaf 2013 steeg het percentage dat rechtstreeks naar de bank ging wel geleidelijk, maar dit is nu weer afgenomen. Van de  60% gaat vier op de tien mensen naar een zelfstandig adviseur, en een op de vijf gaat naar een hypotheekketen. Minder dan 2% sluit de hypotheek helemaal zonder advies (execution only).

Betalen voor hypotheekadvies?

Een kwart van deze groep mensen denkt nog steeds dat hypotheekadvies gratis is, of dat dit door middel van provisie betaald wordt. Van alle adviseurs werkt 70% met een vast tarief. Een kwart werkt op basis van een uurtarief, en de rest is een combinatie tussen deze twee. Van de groep ondervraagden heeft 59% een vast tarief betaald van ongeveer 1900,00 euro. Gemiddeld kost hypotheekadvies ongeveer 2100,00 euro, volgens de AFM.

Zelf spaargeld inleggen

Eigen geld inbrengen om de hypotheek te verlagen gebeurt steeds vaker, zeker onder starters. 55% van de starters doet dit, en bijna 50% van alle hypotheeksluiters. Ter vergelijking: in 2010 was dit minder dan 25%. Vorig jaar kon je nog maximaal 103% lenen ten opzichte van de waarde van je huis, in 2018 wordt dit 100%. Dan kan je de extra kosten zoals overdrachtsbelasting niet meer volledig meefinancieren, en moet je dus eigen geld inbrengen.

Ben je op zoek naar een hypotheek? Zoek op onze website een hypotheekadviseur.

Lees meer over: hypotheek

Reacties

Geef een reactie

Lees onze huisregels.

Waarschuw me bij nieuwe reacties op dit artikel. (Je kan je hiervoor ook apart aanmelden.)

Zelf online je hypotheek regelen?

Bij Independer kies je zelf je hypotheek, met deskundige begeleiding van ons

online hypotheek regelen

"Over de samenwerking met Independer ben ik absoluut tevreden maar niet over de kredietverstrekker die Independer heeft gekozen t.w. bijBouwe. Nu opnieuw aangevraagd bij Argenta en ik hoop dat dit sneller en beter gaat. Groet, Paul van Rossum"

Dhr. M.J. Boeve uit WOUDENBERG
2017-11-07, hypotheek

"Eerst telefonisch contact gehad. Erg duidelijk, behulpzaam en vriendelijk geholpen. Later site gevuld. Op zich erg duidelijk alleen ik kon niet alles vullen wat ik wilde zoals de marktwaarde van de woning "

Anoniem uit BRIELLE
2017-10-31, hypotheek

"Geen"

Anoniem uit ZWARTEWAAL
2017-10-18, hypotheek

"Ok"

Anoniem uit 'S-GRAVENHAGE
2017-10-17, hypotheek

"Duidelijk en compleet! Goede prijs als je weet waar je het over hebt."

Dhr. J. Wolters uit NOOTDORP
2017-10-17, hypotheek

"uitstekende service, alleen beetje lastig om op deze wijze aanvraag te doen als gepensioneerde. Alleen daarom geen 10."

Anoniem uit HOLLUM
2017-10-16, hypotheek

"Tot nu toe tevreden daar het online sluiten van de hypotheek heel eenvoudig en begrijpbaar is via deze website."

Dhr. R. Lavrelashvili uit BEEK LB
2017-10-14, hypotheek

"De website is best gebruiksvriendelijk. "

Anoniem uit AMSTERDAM
2017-10-05, hypotheek

"In de berekeningstool worden de kosten van de makelaar vor de verkoop van de woning niet meegenomen! Ook een WAO uitkering kun je niet invullen"

Anoniem uit ALPHEN GLD
2017-10-04, hypotheek