Hypotheek: wat heb je aan een bouwdepot?
Deel met een vriend:

Hypotheek: wat heb je aan een bouwdepot?

Koop je een bestaand huis en wil je dit gaan verbouwen dan kost je dat veel geld. Je kunt de kosten hiervan soms meenemen in je hypotheek. Een gedeelte van je hypotheek zet je dan opzij om de verbouwing van te betalen. Je hypotheekbank zet dit bedrag op een aparte rekening. Dit heet een bouwdepot.

Niet alle kosten uit het bouwdepot betalen?

Er zijn hier wel een paar voorwaarden aan verbonden. Zo moet de verbouwing je huis verbeteren zodat het meer waard wordt. Ook kun je alleen een bouwdepot krijgen voor zaken die aan het huis vastzitten, zoals een uitbouw of een dakkapel. Losse zaken zoals gordijnen mag je hier niet mee betalen.

Hoeveel mag ik meefinancieren?

Hoeveel je mag meefinancieren voor je verbouwing is afhankelijk van het soort verbouwing. Een uitbouw is waardevast, het zorgt voor meer ruimte en je huis wordt erdoor meer waard. In deze gevallen kun je de kosten volledig meefinancieren. Een badkamer of een keuken is minder waardevast, omdat deze smaakgevoelig is. Hij kan daarom vaak niet volledig meegefinancierd worden. De waarde van de woning is hierin bepalend. De taxateur stelt vast wat de waarde van je woning na verbouwing is. Van dit bedrag kun je (2015) maximaal 103% lenen. De komende jaren zal dit tot 100% dalen (2018).

Ook moet je inkomen voldoende zijn om het volledige hypotheekbedrag, inclusief verbouwing te kunnen lenen.

Betalen uit je bouwdepot

Je kunt niet zelf geld uit het bouwdepot opnemen. Je stuurt de factuur naar je hypotheekbank en deze betaalt dan direct uit aan bijvoorbeeld de aannemer of elektriciën. Je kunt bepaalde kosten ook zelf voorschieten en de factuur declareren bij de bank. Bewaar dus goed alle bonnen en facturen.

Rente

Een bouwdepot is onderdeel van je hypotheek, dus je betaalt hier gewoon hypotheekrente voor. Deze rente kun je aftrekken van de belasting, net als de rente voor de gewone hypotheek. Tegelijk ontvang je (vaak een lagere) rente over het geld dat je nog niet hebt besteed aan je verbouwing.

Wil je gaan verbouwen en wil je meer informatie over een bouwdepot? Neem dan contact op met een hypotheekadviseur.

Lees meer over: hypotheek

Reacties

Één reactie op “Hypotheek: wat heb je aan een bouwdepot?”

  1. Pim schreef op 

    Ja dat heb ik ook……een WAARDELOOS systeem, 8 weken levertijd op keuken/badkamer en je kunt niet eens over dat geld beschikken, wat heb je aan zo”n depot, gewoon NIKS

Geef een reactie

Lees onze huisregels.

Waarschuw me bij nieuwe reacties op dit artikel. (Je kan je hiervoor ook apart aanmelden.)

Zelf online je hypotheek regelen?

Bij Independer kies je zelf je hypotheek, met deskundige begeleiding van ons

online hypotheek regelen

"Zeer overzichtelijk en eenvoudig alleen jammer dat de max hypotheek lager uitvalt dan die van de externe hypotheek adviseur. hypotheek aanvragen is eitje"

Anoniem uit UITGEEST
2017-11-20, hypotheek

"Gebruiksvriendelijke site"

Dhr. E. Heijst uit ZWARTEWAAL
2017-11-19, hypotheek

"Duidelijk om af te sluiten, goed overzicht kenmerken. Jammer dat er niet direct gevraagd wordt naar een ORV, want ik wil de combi-korting en nu moet ik de ORV apart afsluiten. "

Anoniem uit NIJMEGEN
2017-11-15, hypotheek

"Over de samenwerking met Independer ben ik absoluut tevreden maar niet over de kredietverstrekker die Independer heeft gekozen t.w. bijBouwe. Nu opnieuw aangevraagd bij Argenta en ik hoop dat dit sneller en beter gaat. Groet, Paul van Rossum"

Dhr. M.J. Boeve uit WOUDENBERG
2017-11-07, hypotheek

"Eerst telefonisch contact gehad. Erg duidelijk, behulpzaam en vriendelijk geholpen. Later site gevuld. Op zich erg duidelijk alleen ik kon niet alles vullen wat ik wilde zoals de marktwaarde van de woning "

Anoniem uit BRIELLE
2017-10-31, hypotheek

"Geen"

Anoniem uit ZWARTEWAAL
2017-10-18, hypotheek

"Ok"

Anoniem uit 'S-GRAVENHAGE
2017-10-17, hypotheek

"Duidelijk en compleet! Goede prijs als je weet waar je het over hebt."

Dhr. J. Wolters uit NOOTDORP
2017-10-17, hypotheek

"uitstekende service, alleen beetje lastig om op deze wijze aanvraag te doen als gepensioneerde. Alleen daarom geen 10."

Anoniem uit HOLLUM
2017-10-16, hypotheek

"Tot nu toe tevreden daar het online sluiten van de hypotheek heel eenvoudig en begrijpbaar is via deze website."

Dhr. R. Lavrelashvili uit BEEK LB
2017-10-14, hypotheek

"De website is best gebruiksvriendelijk. "

Anoniem uit AMSTERDAM
2017-10-05, hypotheek

"In de berekeningstool worden de kosten van de makelaar vor de verkoop van de woning niet meegenomen! Ook een WAO uitkering kun je niet invullen"

Anoniem uit ALPHEN GLD
2017-10-04, hypotheek