Besparen door aanvullende verzekering op te zeggen (video)
Tip een vriend:

Besparen door aanvullende verzekering op te zeggen (video)

Veel mensen hebben een aanvullende zorgverzekering, maar gebruiken deze helemaal niet. Zij kunnen besparen door deze aanvullende dekking op te zeggen. Ook mensen die de verzekering (deels) gebruiken, kunnen geld besparen door de premie opzij te zetten en zelf de kosten van bijvoorbeeld de fysiotherapie te vergoeden.

Besparen door aanvullende verzekering op te zeggen

Let op: we lieten in de uitzending zien dat er een prijsverschil zat tussen het online en schriftelijk afsluiten van je polis bij Unive. Het ging hierbij om de Unive Basis en de Unive Zekur. We vermeldden daarbij dat de voorwaarden bij deze verzekeringen gelijk zijn. Het is wel zo dat je bij Unive Zekur maar naar 1 ziekenhuis per provincie kunt. De basisverzekering van Unive biedt meer gecontracteerde zorg.

Behalve het opzeggen van een onnodige aanvullende verzekering valt er ook veel te besparen op het eigen risico van de basisverzekering. Bovendien kan het lonen om over te stappen naar je eigen verzekering: met een internetvariant van exact dezelfde verzekering kan je vaak al zo’n 100 euro premie per jaar besparen.

Er zijn veel misverstanden over de zorgverzekering. Radar heeft geprobeerd de meest voorkomende vragen te beantwoorden. U kunt rechts naast de uitzending het artikel vinden.
Er zijn diverse vergelijkingssites die je kunnen helpen met het maken van een keuze voor een verzekeraar, zoals Independer.nl, Kiesbeter.nl, Verzekeringssite.nl en Zorgkiezer.nl.

Toeters en bellen

Iedereen moet een basisverzekering afsluiten voor de ziektekosten; dat staat in de wet en is verplicht. Deze verzekering dekt dan ook alle noodzakelijke zorg. Zo zijn ziekenhuisopnames, medicijnen -van een simpele antibioticakuur tot chemotherapie-, huisarts, ambulancevervoer allemaal verzekerd.

Wil je ook minder noodzakelijke zorg verzekeren dan kan dat met een aanvullende verzekering. Deze verzekering is er voor de ‘toeters en de bellen’ van de zorg. Daaronder vallen dingen, zoals fysiotherapie (alleen bij bepaalde chronische ziekten valt fysiotherapie onder de basisdekking), hulpmiddelen zoals brillen, psychologische zorg en alternatieve geneeswijzen.

Ook voor de tandarts kan je een aparte zorgverzekering afsluiten. In de ‘gewone’ aanvullende verzekering zit namelijk geen vergoeding voor tandartskosten. De tandartsverzekering dekt alle behandelingen bij de tandarts en heeft vaak een maximum. Er wordt dan bijvoorbeeld tot 500 euro vergoed, als de rekening hoger uitvalt dan moet je dat alsnog zelf betalen.
Veel mensen hebben een aanvullende verzekering, maar maken nauwelijks gebruik van deze toeters en bellen. Ze gaan wel naar de tandarts voor controle, maar hebben eigenlijk nooit gaatjes. Of ze gaan maar twee keer per jaar naar de fysiotherapeut. Mensen die meer premie betalen dan ze uiteindelijk vergoed krijgen, zijn ‘oververzekerd’ en zouden deze verzekering beter op kunnen zeggen.

Ook mensen die maar sporadisch zorg gebruiken uit de aanvullende zorgverzekering zouden kunnen overwegen deze stop te zetten. Het kan voordeliger zijn om de premie op een aparte spaarrekening te storten en dat geld te gebruiken voor de aanvullende zorg. Zo heb je altijd geld beschikbaar en ben je flexibel in hoe je dit geld in wil zetten.

Eigen risico

Bij de basisverzekering hoort een eigen risico. Hoe hoog dit eigen risico is, bepaalt de overheid. Voor 2013 is het eigen risico gesteld op 350 euro. Dit heet het verplichte eigen risico.

Dat betekent dat de eerste 350 euro aan zorgkosten die onder de basisverzekering vallen zelf betaald moet worden. Er zijn een paar uitzonderingen waar dit eigen risico niet voor geldt: de huisarts, verloskundige zorg, kraamhulp en bevolkingsonderzoeken.

De eerste 350 euro zijn dus voor jezelf. Dat geldt zowel voor medicijnen tegen misselijkheid als een gebroken arm. De rest krijgt je vergoed. De zorgverzekeraar stuurt vaak een acceptgiro voor de kosten die je zelf moet betalen.

Mensen die niet boven de 350 euro per jaar verwachten uit te komen, kunnen besparen op het eigen risico. Je kan namelijk ook voor een hoger eigen risico kiezen, ook wel het vrijwillige eigen risico genoemd. Hoe hoger het vrijwillige eigen risico, hoe minder premie je hoeft te betalen voor de basisverzekering.

Je kan zelf kiezen hoe hoog het eigen risico wordt, maar er zit wel een maximum op. Zo kan je een vrijwillig eigen risico nemen tot 500 euro. Samen met het verplichte eigen risico (350 euro) kan het dus oplopen tot 850 euro. De korting die je dan krijgt op de premie kan loopt op tot 300 euro per jaar.
Mensen die weinig zorg verwachten, omdat ze niet ziek zijn, geen medicijnen gebruiker, geen chronische klachten hebben en slechts af en toe naar de huisarts gaan, kunnen hun eigen risico ophogen. Deze mensen betalen zodoende minder premie voor de basisverzekering. Voorwaarde is dan wel dat ze in staat moeten zijn om in een keer 850 euro over te maken. Wanneer je een been breekt en daarmee noodgedwongen een paar weken in het ziekenhuis ligt, krijg je dus een rekening van 850 euro.

Overstappen

Het kan lonen om over te stappen naar je eigen verzekering. Elk jaar krijg je van je zorgverzekeraar bericht hoe hoog de premie voor volgend jaar wordt. Veel mensen gaan hiermee akkoord en blijven zitten. Het kan echter zijn dat exact dezelfde verzekering onder een andere naam via internet wordt aangeboden en dat deze verzekering veel goedkoper is. Overstappen naar de eigen zorgverzekeraar kan zo’n 100 euro per jaar opleveren.
Hiervoor hoef je eigenlijk weinig te doen. Als je de goedkopere verzekering aanvraagt, wordt de oudere duurdere verzekering automatisch stopgezet.

Lees meer over: zorgverzekering

Bron: Tros Radar

iedere maand de beste
artikelen in je mailbox?

meld je aan voor de nieuwsbrief

Reacties

Één reactie op “Besparen door aanvullende verzekering op te zeggen (video)”

 1. JM schreef op 

  Independer en Radar hebben weliswaar een kleine correctie aangebracht (zie cursief deel) inzake de onvolledige / onjuiste berichtgeving.
  De onvolledigheid is echter veel erger dan men doet voorkomen en reikt dus veel verder dan alleen maar de keus uit 1 ziekenhuis per provincie (en zelfs die correctie is niet juist!).
  Hieronder de volledige tekst van Univé als reactie op deze berichtgeving!!!!!

  _________________________________________________________________________

  ​In de uitzending van Radar van maandag 26 november jl. zijn de zorgverzekeringen aan bod gekomen en gaf Radar tips hoe u hier op zou kunnen besparen. Univé geeft een reactie hierop.

  ​Een van die tips was het opzeggen van uw bestaande verzekering en bij dezelfde maatschappij online dezelfde zorgverzekering afsluiten. Bij deze tip werden o.a. Univé en ZEKUR genoemd.

  In het programma werd verteld dat de verzekering via ZEKUR volledig gelijk is aan de Univé Zorg Geregeld polis. Hiermee zou u, volgens Radar, een bedrag van € 15,70 per maand kunnen besparen.

  Deze informatie is echter niet volledig. ZEKUR is op een aantal punten niet gelijk aan de Univé Zorg Geregeld polis. Hieronder de verschillen voor deze basisverzekeringen:
  Apotheek
  Bij ZEKUR dient u herhaalrecepten via de online apotheek te halen. Gaat u naar een reguliere apotheek, dan heeft u een eigen bijdrage van 20%.
  Ziekenhuis
  ZEKUR heeft met 16 ziekenhuizen in Nederland een contract afgesloten. Bij planbare zorg bij andere ziekenhuizen geldt ook hier een eigen bijdrage van 20% (tot € 500,- per persoon per jaar).
  Afsluiten van de verzekering
  De ZEKUR-zorgverzekering kan in principe alleen online afgesloten worden. De Univé-verzekeringen kunt u zowel online als bij uw Univé-kantoor in de buurt afsluiten.
  __________________________________________________________________________

  Ik sta niet in uw schoenen maar mocht u als gevolg van door Radar en Independer verschafte info een foutieve keus hebben gemaakt en daardoor met onverwachte zorgkosten worden geconfronteerd dan zou ik Independer en Radar aansprakelijk stellen voor de onvoorziene kosten.

  Bovendien moet je je af gaan vragen of deze onvolledigheid alleen van toepassing is bij het Univé product!!! Het is natuurlijk allerminst uitgesloten dat ook andere producten niet goed zijn vergeleken en dat u ook daar in de toekomst tegen onverwachte kosten aanloopt!!!!!

  BEZINT EER GIJ BEGINT……!!!!!! lijkt hier meer dan op zijn plaats.

Geef een reactie

Lees onze huisregels.

Waarschuw me bij nieuwe reacties op dit artikel. (Je kan je hiervoor ook apart aanmelden.)

Vergelijk & bespaar snel op je zorgverzekering

In 5 makkelijke stappen een betere & goedkopere dekking

zorgverzekering vergelijken

"Makkelijke aanvraag"

Meneer Post uit ROTTERDAM
5 uur geleden, zorgverzekering

"asked question via whatsAp and they responded very quickly with full details"

Anoniem uit UTRECHT
2019-08-18, zorgverzekering

"Altijd snel en accuraat, duidelijke informatie en als er extra hulp nodig is wordt je telefonisch bijgestaan. Top!"

Mevrouw Hendriks uit LEMMER
2019-08-17, zorgverzekering

"Duidelijk, eenvoudig en tophulp."

Anoniem uit AMSTERDAM
2019-08-17, zorgverzekering

"Very good solution with a lot of gtreat insights for expats and a super effective echat on Whatsapp."

Anoniem uit AMSTERDAM
2019-08-16, zorgverzekering

"simpel, duidelijk en snel"

Anoniem uit SCHALKHAAR
2019-08-15, zorgverzekering

"Alvast bedankt"

Mevrouw Popescu uit UTRECHT
2019-08-15, zorgverzekering

"Easy to use website"

Meneer Naik uit AMSTERDAM
2019-08-13, zorgverzekering

"goed hoor"

Meneer Vermeulen uit HUIZEN
2019-08-13, zorgverzekering

"Ging vrij makkelijk."

Anoniem uit 'S-GRAVENHAGE
2019-08-13, zorgverzekering

"niets op aan te merken op jullie service"

Mevrouw Demmers uit BERGEN OP ZOOM
2019-08-13, zorgverzekering

"Weary esy to make it "

Meneer Emils Dicpeteris uit DONGEN
2019-08-13, zorgverzekering

"Snel en makkelijk geregeld"

Mevrouw Van Wendel uit GRAFHORST
2019-08-12, zorgverzekering

"Het afsluiten was erg gemakkelijk en ik ben goed geholpen door de klantenservice bij een vraag die ik had."

Anoniem uit TILBURG
2019-08-12, zorgverzekering

"Makkelijk en snel "

Meneer Kempen uit SELFKANT
2019-08-12, zorgverzekering