Collectief verzekerd – Tijd om over te stappen?
Tip een vriend:

Collectief verzekerd – Tijd om over te stappen?

Ongeveer 70 procent van de Nederlanders heeft zijn zorgverzekering via een collectief afgesloten. Meestal is dat via de werkgever, maar er bestaan ook gelegenheidscollectieven zoals vakbonden, (patiënten)verenigingen of de Consumentenbond.

Collectief verzekerden denken vaak goedkoop uit te zijn omdat zij korting op de nominale premie van de zorgverzekeraar ontvangen. Oprichter Oscar Toom van Uwzorgverzekeringsite.nl waarschuwt echter dat zij zich niet op de korting moeten blindstaren, maar naar de uiteindelijke maandpremie dienen te kijken. Ondanks de geboden korting blijkt die soms hoger te zijn dan als zij zich op eigen houtje hadden verzekerd.

Maar wie goed speurt en veel premies vergelijkt, kan nog goedkoper uit zijn. Vooral internetpolissen van traditionele zorgverzekeraars zoals AnderZorg van Menzis, CZ Direct en Univé Zekur zijn aantrekkelijk geprijsd. Meer korting is mogelijk door van een tandartspolis af te zien of voor een vrijwillig hoger eigen risico te kiezen.

Volgens Toom van Uwzorgverzekeringsite.nl zijn er behalve de prijs ook andere nadelen aan collectieve zorgverzekeringen die via de werkgever worden afgesloten. Zo moeten werknemers een hogere zorgpremie gaan betalen als zij in de loop van het jaar naar een andere werkgever overstappen of worden ontslagen. Van verzekeraar switchen is dan niet mogelijk. Ook is de keuze van collectieve zorgpolissen vaak beperkt en sterk gericht op de gemiddelde werknemer. Maar het is juist belangrijk om een zorgverzekering te nemen die aansluit bij de persoonlijke wensen en behoeften.

In de politiek heerst eveneens ontevredenheid. Het kabinet is namelijk van plan om collectieve polissen op termijn alleen nog tussen werkgever en werknemers toe te staan. Volgens minister Schippers (Volksgezondheid) zijn deze verzekeringen met name bedoeld om het ziekteverzuim aan te pakken en zijn daarom slechts wenselijk in arbeidsrelaties.

Directeur Edmond Hilhorst van vergelijkingssite Independer.nl beaamt dat collectieve zorgverzekeringen niet altijd goedkoper zijn en dat het loont om premies te vergelijken. Hilhorst verwacht dat ruim 6 procent van de Nederlanders deze keer overstapt. Volgens hem is er al vooral veel voordeel te behalen voor degenen die sinds de invoering van het nieuwe zorgstelsel in 2006 nimmer zijn geswitcht. Dat geldt voor zes op de tien verzekerden.

Deze mensen hebben meestal twee redenen om niet over te stappen. Enerzijds zijn zij tevreden over de dienstverlening van hun huidige verzekeraar en vrezen dat de service elders minder zal zijn. Anderzijds heerst angst dat switchen veel administratief gedoe gaat geven.

Degenen die geen last van deze koudwatervrees hebben, hebben tot eind dit jaar om hun huidige polis op te zeggen. Aanmelden bij een nieuwe zorgverzekeraar kan tot eind januari. Maar het is slim om de huidige verzekering niet stop te zetten voordat de nieuwe verzekeraar u heeft geaccepteerd. Verzekeringsmaatschappijen zijn namelijk alleen bij de basisverzekering verplicht om iedereen toe te laten.

Lees meer over: zorgverzekering

Bron: De Telegraaf.nl

iedere maand de beste
artikelen in je mailbox?

meld je aan voor de nieuwsbrief

Reacties

Één reactie op “Collectief verzekerd – Tijd om over te stappen?”

  1. Louise de Groot schreef op 

    Ik vind dit een interessant artikel ga zeker kijken bij de drie interessantste voor mij.
    Dank hiervoor.

Geef een reactie

Lees onze huisregels.

Waarschuw me bij nieuwe reacties op dit artikel. (Je kan je hiervoor ook apart aanmelden.)

Vergelijk & bespaar snel op je zorgverzekering

In 5 makkelijke stappen een betere & goedkopere dekking

zorgverzekering vergelijken

"Geen 5 sterren omdat informatie over dekking beter kan denk ik. Wel erg fijn dat deze site bestaat!"

Anoniem uit HENGELO OV
2 uur geleden, zorgverzekering

"Ben hét beu om teveel te betalen voor dingen die ik niet nodig hebben dat doe ik al 4 jaar lang en tegen mij zeggen ze dat ik kan waarschijnlijk een zorgverzekering vanuit de Gemeente kan krijgen maar ze laten niks van zich horen"

Meneer Fransen uit BREDA
2020-01-19, zorgverzekering

"Thanks"

Meneer Parab uit AMSTELVEEN
2020-01-19, zorgverzekering

"Helder en overzichtelijk!"

Anoniem uit BREDA
2020-01-19, zorgverzekering

"Makkelijk invullen en goede collectiviteit aanbieding. Wat ik miste: op osteopathie te kunnen zoeken. Dit kon wel bij een andere zorgvergelijker. Drie verzekeringen selecteren en naast elkaar zetten om te vergelijken, kon vroeger wel bij independer."

Mevrouw Sluis uit LEUSDEN
2020-01-19, zorgverzekering

"GOOD"

Mevrouw Osinska uit TILBURG
2020-01-19, zorgverzekering

"Gratis tandongevallenverzekering"

Anoniem uit NIEUWEGEIN
2020-01-18, zorgverzekering

"Makkelijk, duidelijk, snel, binnen een paar minuten gepiept. Makkelijker dan zelf alle websites afgaan. Gratis tandongevallenverzekering is ook een mooie bijkomstigheid."

Anoniem uit UTRECHT
2020-01-18, zorgverzekering

"gaat snel en vrij duidelijk"

Mevrouw Torrejon Caceres uit AMSTERDAM
2020-01-18, zorgverzekering

"Zeer gebruiksvriendelijk en overzichtelijk zorgverzekering kunnen afsluiten."

Anoniem uit DEN DUNGEN
2020-01-18, zorgverzekering

"Omdat ze verdienen!."

Anoniem uit COEVORDEN
2020-01-17, zorgverzekering

"Super snel geregeld met independer!"

Anoniem uit GOUDA
2020-01-17, zorgverzekering

"Website van de eeuw! "

Mevrouw Walraven uit LIEMPDE
2020-01-17, zorgverzekering

"alles prima en duidelijk"

Anoniem uit BERGEN OP ZOOM
2020-01-17, zorgverzekering

"duidelijke info en compleet "

Anoniem uit ZWOLLE
2020-01-17, zorgverzekering