Collectief verzekerd – Tijd om over te stappen?
Tip een vriend:

Collectief verzekerd – Tijd om over te stappen?

Ongeveer 70 procent van de Nederlanders heeft zijn zorgverzekering via een collectief afgesloten. Meestal is dat via de werkgever, maar er bestaan ook gelegenheidscollectieven zoals vakbonden, (patiënten)verenigingen of de Consumentenbond.

Collectief verzekerden denken vaak goedkoop uit te zijn omdat zij korting op de nominale premie van de zorgverzekeraar ontvangen. Oprichter Oscar Toom van Uwzorgverzekeringsite.nl waarschuwt echter dat zij zich niet op de korting moeten blindstaren, maar naar de uiteindelijke maandpremie dienen te kijken. Ondanks de geboden korting blijkt die soms hoger te zijn dan als zij zich op eigen houtje hadden verzekerd.

Maar wie goed speurt en veel premies vergelijkt, kan nog goedkoper uit zijn. Vooral internetpolissen van traditionele zorgverzekeraars zoals AnderZorg van Menzis, CZ Direct en Univé Zekur zijn aantrekkelijk geprijsd. Meer korting is mogelijk door van een tandartspolis af te zien of voor een vrijwillig hoger eigen risico te kiezen.

Volgens Toom van Uwzorgverzekeringsite.nl zijn er behalve de prijs ook andere nadelen aan collectieve zorgverzekeringen die via de werkgever worden afgesloten. Zo moeten werknemers een hogere zorgpremie gaan betalen als zij in de loop van het jaar naar een andere werkgever overstappen of worden ontslagen. Van verzekeraar switchen is dan niet mogelijk. Ook is de keuze van collectieve zorgpolissen vaak beperkt en sterk gericht op de gemiddelde werknemer. Maar het is juist belangrijk om een zorgverzekering te nemen die aansluit bij de persoonlijke wensen en behoeften.

In de politiek heerst eveneens ontevredenheid. Het kabinet is namelijk van plan om collectieve polissen op termijn alleen nog tussen werkgever en werknemers toe te staan. Volgens minister Schippers (Volksgezondheid) zijn deze verzekeringen met name bedoeld om het ziekteverzuim aan te pakken en zijn daarom slechts wenselijk in arbeidsrelaties.

Directeur Edmond Hilhorst van vergelijkingssite Independer.nl beaamt dat collectieve zorgverzekeringen niet altijd goedkoper zijn en dat het loont om premies te vergelijken. Hilhorst verwacht dat ruim 6 procent van de Nederlanders deze keer overstapt. Volgens hem is er al vooral veel voordeel te behalen voor degenen die sinds de invoering van het nieuwe zorgstelsel in 2006 nimmer zijn geswitcht. Dat geldt voor zes op de tien verzekerden.

Deze mensen hebben meestal twee redenen om niet over te stappen. Enerzijds zijn zij tevreden over de dienstverlening van hun huidige verzekeraar en vrezen dat de service elders minder zal zijn. Anderzijds heerst angst dat switchen veel administratief gedoe gaat geven.

Degenen die geen last van deze koudwatervrees hebben, hebben tot eind dit jaar om hun huidige polis op te zeggen. Aanmelden bij een nieuwe zorgverzekeraar kan tot eind januari. Maar het is slim om de huidige verzekering niet stop te zetten voordat de nieuwe verzekeraar u heeft geaccepteerd. Verzekeringsmaatschappijen zijn namelijk alleen bij de basisverzekering verplicht om iedereen toe te laten.

Lees meer over: zorgverzekering

Bron: De Telegraaf.nl

iedere maand de beste
artikelen in je mailbox?

meld je aan voor de nieuwsbrief

Reacties

Één reactie op “Collectief verzekerd – Tijd om over te stappen?”

  1. Louise de Groot schreef op 

    Ik vind dit een interessant artikel ga zeker kijken bij de drie interessantste voor mij.
    Dank hiervoor.

Geef een reactie

Lees onze huisregels.

Waarschuw me bij nieuwe reacties op dit artikel. (Je kan je hiervoor ook apart aanmelden.)

Vergelijk & bespaar snel op je zorgverzekering

In 5 makkelijke stappen een betere & goedkopere dekking

zorgverzekering vergelijken

"snel geregeld, gratis tandongevallen verz. erbij is een pre."

Anoniem uit DALEN
49 minuten geleden, zorgverzekering

"Goed"

Mevrouw Joanna Monica uit LEIDERDORP
7 uur geleden, zorgverzekering

"Vind het goed"

Meneer Achalhi uit 'S-GRAVENHAGE
2019-09-18, zorgverzekering

"Very satisfied"

Mevrouw Huang uit UTRECHT
2019-09-18, zorgverzekering

"Makkelijk en snel"

Anoniem uit ARKEL
2019-09-18, zorgverzekering

"makkelijk!"

Anoniem uit RAALTE
2019-09-17, zorgverzekering

"The CS number I was prompted to call during the process of taking out an insurance did not have any info on what to press for English, small thing as I was able to use the whatsapp function (super excellently amazing btw) to find the answers I needed"

Meneer French uit MAASTRICHT
2019-09-17, zorgverzekering

"Gewoon lekker duidelijk en overzichtelijk "

Anoniem uit NIEUWAAL
2019-09-17, zorgverzekering

"Alles was overzichtelijk"

Anoniem uit ROTTERDAM
2019-09-17, zorgverzekering

"Alles is duidelijk aangegeven en de site help je goed met uitkiezen wat je nodig hebt."

Meneer Riddle uit ZWOLLE
2019-09-16, zorgverzekering

"raar dat ik geen kopie kon maken van iets wat ik net heb afgesloten"

Anoniem uit MUIDERBERG
2019-09-16, zorgverzekering

"ging makkelijk"

Anoniem uit EINDHOVEN
2019-09-16, zorgverzekering

"Ik kon nergens een collectiviteitsnummer ingeven? Verder een duidelijk invulformulier."

Anoniem uit BRASSCHAAT
2019-09-16, zorgverzekering

"GOOD"

Mevrouw Joy Ehighalua uit AMSTERDAM
2019-09-15, zorgverzekering

"goede website"

Mevrouw Brugmann uit APELDOORN
2019-09-15, zorgverzekering