Collectief verzekerd – Tijd om over te stappen?
Tip een vriend:

Collectief verzekerd – Tijd om over te stappen?

Ongeveer 70 procent van de Nederlanders heeft zijn zorgverzekering via een collectief afgesloten. Meestal is dat via de werkgever, maar er bestaan ook gelegenheidscollectieven zoals vakbonden, (patiënten)verenigingen of de Consumentenbond.

Collectief verzekerden denken vaak goedkoop uit te zijn omdat zij korting op de nominale premie van de zorgverzekeraar ontvangen. Oprichter Oscar Toom van Uwzorgverzekeringsite.nl waarschuwt echter dat zij zich niet op de korting moeten blindstaren, maar naar de uiteindelijke maandpremie dienen te kijken. Ondanks de geboden korting blijkt die soms hoger te zijn dan als zij zich op eigen houtje hadden verzekerd.

Maar wie goed speurt en veel premies vergelijkt, kan nog goedkoper uit zijn. Vooral internetpolissen van traditionele zorgverzekeraars zoals AnderZorg van Menzis, CZ Direct en Univé Zekur zijn aantrekkelijk geprijsd. Meer korting is mogelijk door van een tandartspolis af te zien of voor een vrijwillig hoger eigen risico te kiezen.

Volgens Toom van Uwzorgverzekeringsite.nl zijn er behalve de prijs ook andere nadelen aan collectieve zorgverzekeringen die via de werkgever worden afgesloten. Zo moeten werknemers een hogere zorgpremie gaan betalen als zij in de loop van het jaar naar een andere werkgever overstappen of worden ontslagen. Van verzekeraar switchen is dan niet mogelijk. Ook is de keuze van collectieve zorgpolissen vaak beperkt en sterk gericht op de gemiddelde werknemer. Maar het is juist belangrijk om een zorgverzekering te nemen die aansluit bij de persoonlijke wensen en behoeften.

In de politiek heerst eveneens ontevredenheid. Het kabinet is namelijk van plan om collectieve polissen op termijn alleen nog tussen werkgever en werknemers toe te staan. Volgens minister Schippers (Volksgezondheid) zijn deze verzekeringen met name bedoeld om het ziekteverzuim aan te pakken en zijn daarom slechts wenselijk in arbeidsrelaties.

Directeur Edmond Hilhorst van vergelijkingssite Independer.nl beaamt dat collectieve zorgverzekeringen niet altijd goedkoper zijn en dat het loont om premies te vergelijken. Hilhorst verwacht dat ruim 6 procent van de Nederlanders deze keer overstapt. Volgens hem is er al vooral veel voordeel te behalen voor degenen die sinds de invoering van het nieuwe zorgstelsel in 2006 nimmer zijn geswitcht. Dat geldt voor zes op de tien verzekerden.

Deze mensen hebben meestal twee redenen om niet over te stappen. Enerzijds zijn zij tevreden over de dienstverlening van hun huidige verzekeraar en vrezen dat de service elders minder zal zijn. Anderzijds heerst angst dat switchen veel administratief gedoe gaat geven.

Degenen die geen last van deze koudwatervrees hebben, hebben tot eind dit jaar om hun huidige polis op te zeggen. Aanmelden bij een nieuwe zorgverzekeraar kan tot eind januari. Maar het is slim om de huidige verzekering niet stop te zetten voordat de nieuwe verzekeraar u heeft geaccepteerd. Verzekeringsmaatschappijen zijn namelijk alleen bij de basisverzekering verplicht om iedereen toe te laten.

Lees meer over: zorgverzekering

Bron: De Telegraaf.nl

iedere maand de beste
artikelen in je mailbox?

meld je aan voor de nieuwsbrief

Reacties

Één reactie op “Collectief verzekerd – Tijd om over te stappen?”

  1. Louise de Groot schreef op 

    Ik vind dit een interessant artikel ga zeker kijken bij de drie interessantste voor mij.
    Dank hiervoor.

Geef een reactie

Lees onze huisregels.

Waarschuw me bij nieuwe reacties op dit artikel. (Je kan je hiervoor ook apart aanmelden.)

Vergelijk & bespaar snel op je zorgverzekering

In 5 makkelijke stappen een betere & goedkopere dekking

zorgverzekering vergelijken

"Super website; ik heb een goede keus kunnen maken dankzij de hulp die jullie bieden op de website met betrekking tot adviezen."

Meneer Driessen uit NIJMEGEN
2019-07-21, zorgverzekering

"Snel en efficient"

Meneer Smink uit APELDOORN
2019-07-21, zorgverzekering

"omdat het goed was"

Meneer ETNEL uit HOORN NH
2019-07-21, zorgverzekering

"Super goed"

Mevrouw Pranta uit 'S-GRAVENHAGE
2019-07-20, zorgverzekering

"werkt snel en goede prijs kwaliteit"

Anoniem uit APELDOORN
2019-07-20, zorgverzekering

"makkelijk afgesloten"

Anoniem uit AMSTERDAM
2019-07-19, zorgverzekering

"Was goed en snel"

Meneer Schell uit PAPENDRECHT
2019-07-18, zorgverzekering

"Snel en duidelijk."

Anoniem uit AHAUS
2019-07-18, zorgverzekering

"Heel makkelijk "

Anoniem uit ZUTPHEN
2019-07-18, zorgverzekering

"Good service easy to understand "

Anoniem uit LEERSUM
2019-07-17, zorgverzekering

"Duidelijke interface, toen ik belde voor een specifieke vraag ben ik goed geholpen."

Meneer Boijmans uit ROTTERDAM
2019-07-17, zorgverzekering

"snel en makkelijk te regelen"

Meneer Polyak uit APELDOORN
2019-07-17, zorgverzekering

"alles is duidelijk"

Anoniem uit HEILOO
2019-07-16, zorgverzekering

"Explains everything well. "

Anoniem uit HEERHUGOWAARD
2019-07-16, zorgverzekering

"klasse vergelijker"

Anoniem uit AMERSFOORT
2019-07-16, zorgverzekering