Collectief verzekerd – Tijd om over te stappen?
Tip een vriend:

Collectief verzekerd – Tijd om over te stappen?

Ongeveer 70 procent van de Nederlanders heeft zijn zorgverzekering via een collectief afgesloten. Meestal is dat via de werkgever, maar er bestaan ook gelegenheidscollectieven zoals vakbonden, (patiënten)verenigingen of de Consumentenbond.

Collectief verzekerden denken vaak goedkoop uit te zijn omdat zij korting op de nominale premie van de zorgverzekeraar ontvangen. Oprichter Oscar Toom van Uwzorgverzekeringsite.nl waarschuwt echter dat zij zich niet op de korting moeten blindstaren, maar naar de uiteindelijke maandpremie dienen te kijken. Ondanks de geboden korting blijkt die soms hoger te zijn dan als zij zich op eigen houtje hadden verzekerd.

Maar wie goed speurt en veel premies vergelijkt, kan nog goedkoper uit zijn. Vooral internetpolissen van traditionele zorgverzekeraars zoals AnderZorg van Menzis, CZ Direct en Univé Zekur zijn aantrekkelijk geprijsd. Meer korting is mogelijk door van een tandartspolis af te zien of voor een vrijwillig hoger eigen risico te kiezen.

Volgens Toom van Uwzorgverzekeringsite.nl zijn er behalve de prijs ook andere nadelen aan collectieve zorgverzekeringen die via de werkgever worden afgesloten. Zo moeten werknemers een hogere zorgpremie gaan betalen als zij in de loop van het jaar naar een andere werkgever overstappen of worden ontslagen. Van verzekeraar switchen is dan niet mogelijk. Ook is de keuze van collectieve zorgpolissen vaak beperkt en sterk gericht op de gemiddelde werknemer. Maar het is juist belangrijk om een zorgverzekering te nemen die aansluit bij de persoonlijke wensen en behoeften.

In de politiek heerst eveneens ontevredenheid. Het kabinet is namelijk van plan om collectieve polissen op termijn alleen nog tussen werkgever en werknemers toe te staan. Volgens minister Schippers (Volksgezondheid) zijn deze verzekeringen met name bedoeld om het ziekteverzuim aan te pakken en zijn daarom slechts wenselijk in arbeidsrelaties.

Directeur Edmond Hilhorst van vergelijkingssite Independer.nl beaamt dat collectieve zorgverzekeringen niet altijd goedkoper zijn en dat het loont om premies te vergelijken. Hilhorst verwacht dat ruim 6 procent van de Nederlanders deze keer overstapt. Volgens hem is er al vooral veel voordeel te behalen voor degenen die sinds de invoering van het nieuwe zorgstelsel in 2006 nimmer zijn geswitcht. Dat geldt voor zes op de tien verzekerden.

Deze mensen hebben meestal twee redenen om niet over te stappen. Enerzijds zijn zij tevreden over de dienstverlening van hun huidige verzekeraar en vrezen dat de service elders minder zal zijn. Anderzijds heerst angst dat switchen veel administratief gedoe gaat geven.

Degenen die geen last van deze koudwatervrees hebben, hebben tot eind dit jaar om hun huidige polis op te zeggen. Aanmelden bij een nieuwe zorgverzekeraar kan tot eind januari. Maar het is slim om de huidige verzekering niet stop te zetten voordat de nieuwe verzekeraar u heeft geaccepteerd. Verzekeringsmaatschappijen zijn namelijk alleen bij de basisverzekering verplicht om iedereen toe te laten.

Lees meer over: zorgverzekering

Bron: De Telegraaf.nl

iedere maand de beste
artikelen in je mailbox?

meld je aan voor de nieuwsbrief

Reacties

Één reactie op “Collectief verzekerd – Tijd om over te stappen?”

  1. Louise de Groot schreef op 

    Ik vind dit een interessant artikel ga zeker kijken bij de drie interessantste voor mij.
    Dank hiervoor.

Geef een reactie

Lees onze huisregels.

Waarschuw me bij nieuwe reacties op dit artikel. (Je kan je hiervoor ook apart aanmelden.)

Vergelijk & bespaar snel op je zorgverzekering

In 5 makkelijke stappen een betere & goedkopere dekking

zorgverzekering vergelijken

"MAKKELIJK"

Anoniem uit DE RIJP
45 minuten geleden, zorgverzekering

"Eftin si bun!"

Mevrouw Maricica Axentii uit ARNHEM
2019-05-24, zorgverzekering

"Ben snel geholpen en kan een keuze maken uit de selectie. Efficiënt ... "

Anoniem uit ACHEL
2019-05-23, zorgverzekering

"hoeveel sterren kan ik geven? ik wil het maximale aantal sterren geven vanwege de duidelijke en snelle service, mijn dank is groot "

Anoniem uit CAPELLE AAN DEN IJSSEL
2019-05-23, zorgverzekering

"Vanuit het buitenland tot aan aankomst in Nederland heeft Independer ons goed geadviseerd bij het selecteren van onze nieuwe verzekering. De Customer Service is van grote kwaliteit."

Anoniem uit ZEGVELD
2019-05-23, zorgverzekering

"duidelijk, snel en goede hulp via what's app"

Mevrouw de Bruijn uit OUD-BEIJERLAND
2019-05-23, zorgverzekering

"Duidelijk en makkelijk te doen."

Mevrouw Barendregt uit MAARSSEN
2019-05-22, zorgverzekering

"Snel en makkelijk geregeld"

Meneer Mulder uit BOVENSMILDE
2019-05-22, zorgverzekering

"Heel handig!"

Anoniem uit ROTTERDAM
2019-05-22, zorgverzekering

"gewoon"

Mevrouw de Gunst uit ARNHEM
2019-05-22, zorgverzekering

"Vriendelijk contact aan de telefoon. Duidelijk en overzichtelijk op de site."

Mevrouw Strijker uit COEVORDEN
2019-05-21, zorgverzekering

"Prima service."

Anoniem uit DRIEL
2019-05-21, zorgverzekering

"Thanks for everything "

Meneer Mustapha Zaabta uit HEERLEN
2019-05-21, zorgverzekering

"Praktisch en efficiënt"

Meneer Douglas Batista Silva uit AMSTERDAM
2019-05-20, zorgverzekering

"Alles waar zeer duidelijk. geen moeilijke uit;eg, korte stappen. Alles werkt soepel."

Anoniem uit WIJK BIJ DUURSTEDE
2019-05-20, zorgverzekering