Compensatie voor woekerpolis
Tip een vriend:

Compensatie voor woekerpolis

De Rabobank heeft klanten met een OpMaat Hypotheek het aanbod gedaan hun beleggingsverzekering om te zetten naar een bankspaarproduct. Verzekeraar ASR gaat binnenkort beginnen de houders van een beleggingspolis te compenseren. Andere verzekeraars volgen. Een sympathiek gebaar? Of schieten woekerpolishouders er toch niet zo heel veel mee op?

Van steeds meer banken en verzekeraars mogen klanten hun beleggingsverzekering zonder bijkomende kosten overzetten naar een ’zekerder’ bankspaarproduct. Voorheen kon dat niet. Om van de verzekering af te komen, konden ze kiezen uit twee ’kwaden’. Of de polis afkopen, waardoor 10 tot 20% van de opgebouwde waarde naar de aanbieder gaat ter compensatie van de provisie die hij heeft moeten betalen aan de tussenpersoon. Wat ook kan, is de verzekering premievrij maken. Bij de laatste mogelijkheid is het altijd maar de vraag of de beleggingen de jaarlijkse kosten van de polis kunnen dekken.

Klanten van ASR krijgen dezer dagen een brief waarin staat dat ze kosteloos hun beleggingsverzekering mogen veranderen. Een ’veiliger’ bankspaarpolis hoort hierbij tot de mogelijkheden. Anders dan met beleggen lopen bankspaarders geen risico. Hun geld staat vast op een geblokkeerde spaarrekening waar ze rente op krijgen. Daarbij krijgen de klanten van ASR hun woekerpoliscompensatieregeling niet aan het einde van de looptijd, maar nu al bijgeschreven bij de waarde van de polis. „Klanten voelen zich gevangen in een product. Die willen wij weer perspectief bieden”, zo meent ASR. Op het eerste gezicht sympathiek dus van de verzekeraar, die klanten naast de kosteloze overstap ook een gratis gesprek aanbiedt met een verzekeringsadviseur.

De Rabobank maakte vorig jaar ook al zo’n gebaar naar de bijna 100.000 klanten met een zogenoemde OpMaat Hypotheek. De waarde van de beleggingsverzekering die dient ter aflossing van hun hypotheek, mogen ze stoppen in een bankspaarproduct. De polis afkopen hoeft – ook hier – niet. En daarbij krijgen ze de compensatie van de zogenoemde OpMaat compensatieregeling ook op de bankspaarrekening gestort.
Volgens de bank is van de 94.000 verzekerden 75% ingegaan op een uitnodiging voor een gesprek. Uiteindelijk doet 50% van de OpMaat-klanten sindsdien aan banksparen.

Klanten van Avéro krijgen volgens woordvoerder Marco Simmers volgend jaar via hun adviseur het aanbod hun beleggingsverzekering om te zetten naar een bankspaarproduct. Verder studeert moederbedrijf Achmea, dat in totaal 840.000 beleggingsverzekeringen heeft, nog op de mogelijkheden dit aan te bieden voor verzekerden bij FBTO en Centraal Beheer. Intussen hebben klanten al wel een verzekering aangeboden gekregen met minder kosten.

Kritisch
Rick Wassenaar van de Vereniging van Onafhankelijke Financiële Planners (VOFP) is kritisch over het aanbod van de banken en verzekeraars. „De kosten van zo’n bankspaarproduct zijn wel transparanter, maar de bank moet ook geld verdienen. Banksparen is ook nog altijd niet gratis.” Ter illustratie noemt hij het ’gratis’ adviesgesprek dat ASR zijn klanten aanbiedt om de polis te ’verbanksparen’. Adviseurs krijgen van de verzekeraar € 125 per gesprek van ASR. „Dat geld moet ASR weer terugverdienen”, aldus Wassenaar.

Wassenaar noemt beleggingsverzekeringen en bankspaarproducten bovendien ’een fiscale fuik’. Beide producten hebben als eigenschap dat, als ze gekoppeld zijn aan een hypotheek, over het opgebouwde vermogen geen belasting hoeft te worden betaald. Wie bankspaart of een beleggingsverzekering heeft voor zijn pensioen, mag – als hij een pensioengat heeft – het bedrag dat hij inlegt en het rendement aftrekken van de inkomstenbelasting. De klant rekent pas af met de fiscus als het geld vrijkomt.

Het opgebouwde vermogen in een beleggingsverzekering of bankspaarrekening voor een hypotheek, is vrijgesteld voor de vermogensrendementsheffing van 1,2%. Toch wordt volgens Rick Wassenaar dat belastingvoordeel vaak tenietgedaan door de kosten die banken rekenen voor deze producten. „Als je uit de fuik wilt, dan kost dat geld. Dan moet je afrekenen met de fiscus.” Want iedereen kan zijn vermogen natuurlijk net zo goed opbouwen door zijn geld op een ’gewone’ spaarrekening te zetten, aldus Wassenaar. Het aannemen van het aanbod kosteloos over te stappen van beleggen naar sparen is volgens hem dus „kiezen of je verder die fuik in wil, of eruit gaan”.

Volgens Independer.nl zou het ook nog kunnen lonen om ondanks het aanbod van de verzekeraar toch eens verder te kijken. Volgens de woekerpolischeck van de vergelijkingssite rekenen ’nieuwe partijen in de markt’ lagere kosten. Het zou dus kunnen zijn dat iemand met een woekerpolis ondanks de afkoopsom, bij een nieuwe verzekeraar toch goedkoper uit is.

Toch is het overzetten van een beleggingsverzekering naar een andere aanbieder een heel gedoe, zo waarschuwt Independer. Zit de polis gekoppeld aan de hypotheek, dan moet de hypotheekverstrekker toestemming geven: een hoop administratieve rompslomp.

Independer biedt aan voor € 325 alles te laten uitzoeken door een VOFP-adviseur. Wie een snelle scan wil maken, kan eerst kijken op de woekerpolischeck van Independer.

Bron: Telegraaf.nl

iedere maand de beste
artikelen in je mailbox?

meld je aan voor de nieuwsbrief

Reacties

4 Antwoorden op “Compensatie voor woekerpolis”

 1. wesley ploeg schreef op 

  Geachte Mevrouw,Mijnheer,
  Ik heb grote moeite om mijn hypotheek adviseur te begrijpen.Wat is nu het geval; Ik heb al 9 jaar een beleggingshyptheek bij Avero Achmea nu blijkt dat na al die jaren ik door de slechte beleggingsresultaten slechts € 10.311,87 heb opgebouwd. Als ik nu wil overstappen naar banksparen dan wordt mij voorgesteld om mijn huidige hypotheek af te kopen (dus boeterente) en een nieuwe hypotheek af te sluiten wat uiteindelijk resulteert in een hypotheek van 217.009,– en als ik mijn opgebouwd tegoed uit de beleggingsverzekering inlos uiteindelijk een hypotheek van 206.709,–Hetgeen meer dan € 8000,– hoger is als mijn huidige hypotheek.Ook worden mij maandelijkse lasten hoger dit allemaal aangeboden door een onafhankelijk adviseur van Profinan Advies. Nu stelt de adviseur voor om nu even voor een korte periode een bedrag van € 120,00 p/m in een beleggingsfonds te storten zodat ik na 1 april a.s. het over kan hevelen naar een spaarvorm.
  Het is mij niet echt duidelijk wat hiermee beoogd wordt maar ik zou graag een eerlijk en goed advies willen hebben. Ook heb ik van AVero Achmea of van de tussenpersoon geen bericht gehad omde beleggingsrekening om te zetten naar een bankspaarprodukt

  In afwachting van uw positieve reactie.

  Met vriendelijke groet,

  W.P. Ploeg

 2. Beste Wesley,
  U zult dit met de adviseur moeten bespreken want als hij diegene is die destijds de beleggingshypotheek heeft geadviseerd, zal hij ook het (kosteloze) hersteladvies moeten doen. Voor het bemiddelen naar een ander produkt kan de adviseur wel kosten in rekening brengen.
  Een omzetting naar een bankspaarhypotheek zal voor 1 april moeten plaatsvinden dus het is zaak dat u snel met uw adviseur om de tafel gaat. Leg hem uit dat u niet begrijpt wat hij bedoelt en probeer tot een oplossing komen. Komt u er niet uit, kunt u aan Avero Achmea vragen welke adviseur er in uw woonplaats eveneens kan bemiddelen.
  Vriendelijke groet,
  Esther Stoops

 3. Rabobank Almere schreef op 

  Rabobank Almere adviseerde en verkocht mij ruim 16 jaar geleden de OpMaat Hypotheek. Zo gaven ze aan dat er “in het aller slechtste geval” ruim € 100.0000 van de hypotheek zou worden afgelost aan het einde van de looptijd.

  De Rabobank heeft het in de folder en in het voorbeeldige hypotheekgesprek gesprek over ‘optimale zekerheid’. Maar als ik in 2011 tot de conclusie kom dat er ja 11 jaar minder dan € 20.000 ‘gespaard’ is, en ik me als klant afvraag hoe we in minder dan 20 jaar de beloofde € 80.000 bij elkaar gaan sparen…krijg ik een standaard praatje….
  “Door tegenvallende beleggingen behaalt u het door ons beloofde eindkapitaal NIET”
  Saignant detail is dat die zelfde Rabobank zichzelf op het internet bevlekt met het goede rendement van de afgelopen 10 jaar van de Robeco fondsen (ruim 8%)
  Dit tot mijn grote verbazing. Als klant krijg ik namelijk te horen dat “ik” verlies had geleden en dat maar voor lief moest nemen.

  Wat Rabobank Almere bewust niet heeft verteld is dat niet alleen het beleggingsgedeelte, maar ook het spaargedeelte is aangetast. Dat gedeelte waarvan was voorgespiegeld dat daar niks mee gebeurd is ook geslonken.

  Onderzoek leverde op dat mijn beloofde hypotheek uit 2 delen bestaat;
  – De hypothecaire geldlening, in feite dus gewoon de hypotheek, zonder aflossing. Kan kiezen tussen variabele tot vaste rente. Kan tussentijds aflossen. Looptijd is onbeperkt.

  – De Opmaat Verzekering, met deze verzekering spaar en/of beleg je, deze verzekering gaat via Interpolis. Over deze verzekering betaal ik maandelijks premie € 147,24 (7% kosten worden ingehouden).
  Ook diende we beiden een verplichte overlijdensrisicoverzekering af te sluiten, omdat de financiering zo vertelde Rabobank Almere 100% van de executiewaarde is en/of omdat financiering met de Nationale Hypotheek Garantie boven 80% van de vrije verkoopwaarde is.
  De looptijd is 30 jaar. Je kan naar eigen wensen sparen en beleggen in Robecofondsen.

  Die fondsen hebben volgens de 100% dochter van Rabobank goed gerendeerd echter als klant heb ik VERLOREN!!!

  Naarmate de beleggingen slecht gaan blijft de vermogensopbouw achter. Het verschil tussen het verzekerde kapitaal en het al opgebouwde vermogen wordt hierdoor groter. Daarom moet er een groter bedrag verzekerd worden. Hier komt de overlijdensrisicoverzekering in beeld. Omdat er een groter bedrag verzekerd moet worden, wordt je maandelijkse premie hoger. De premie vullen ze aan vanuit je spaarkapitaal. Kortom; verlies in beleggingen EN verlies van spaartegoed!

  Sinds 2010 voer ik deze discussie met Rabobank Almere en ontvang daarin de nodige spierballentaal van de Rabobank (“ophouden anders trekken wij uw hypotheek in”) Klachten worden heel eenvoudig via het hoofdkantoor ter zijde geschoven..
  Is dat de betekenins van “Een aandeel in elkaar” ????

  Inmiddels is de woning (met overwaarde) verkocht en is er discussie over het spaardeel en het rendement. Als ‘eenvoudige klant’ stel ik de volgende vragen…

  Na 186 maanden € 147,24 euro aan premie te hebben belegd (Robeco fondsen hebben de afgelopen jaren ten minste 8% rendement behaald) is de waarde van de belegging met 0% rendement € 27386,64.
  Rabobank stelt dat er een bedrag van €25249,50 is maar kan niet SCHRIFTELIJK uitleggen hoe bedrag tot stand is gekomen. Als klant lijkt het alsof ik een negatief rendement heb ontwikkeld terwijl Robeco een positief rendement heeft behaald ?????

  Opnieuw weigert Rabobank Almere schriftelijk de vraag te beantwoorden en verzoekt me voor de 10duizendeste keer een klacht in te dienen…
  Is dit hoe Rabobank kan wil en mag omgaan met klanten ?????

 4. P.Pijpers schreef op 

  Ik werd afgelopen weekend ook verrast met een brief van de Rabobank. Ik kreeg een nieuwe polis thuisgestuurd. Dit naar aanleiding van een gesprek dat ik medio april/mei met de adviseur van de Rabobank had gehad.

  Ik had een opmaat hypotheek waarin ik zowel kan sparen als beleggen. Ik heb echter alleen gespaard. Ik betaal al jarenlang een premie van 127 euro. In het begin heb ik eenmalig een extra storting gedaan van 10.000 euro, binnen de bandbreedte 1;10.

  Deze hypotheek loopt op 1 januari 2019 af, dwz er moet een nieuw rentepercentage weer orden afgesproken. De waarde is nu ongeveer 60000 euro.

  Aangezien ik zag dat de premie voor de risicoverzekering elk jaar steeg, vorig jaar werd er ruim 600 euro ingehouden, verzekerd bedrag is 120 duizend euro en het opgebouwde bedrag bij overlijden in mindering zou worden gebracht, besloot ik een afspraak te maken met de adviseur. Ik vond de verhouding betaalde premie niet meet in verhouding staan met het werkelijk verzekerde bedrag. Dit is op dit moment eigenlijk 120000 min 60000 is 60000. Ik wilde echter wel gebruik kunnen maken van de vrijheid die onder de oude regeling bestond.

  Nu blijkt in de nieuwe polis dat het is verpand aan de Rabobank en dat zij 1e begunstigde zijn. Dit implementeert volgens mij dat het bedrag direct wordt gebruikt om de hypotheek mee af te lossen. Dit wil ik echter niet omdat ik ook voor de helft eigenaar ben van het huis van mijn vader waarop geen hypotheek meer rust. Dit zal mij vermoedelijk 150000 euro opleveren. Kan dit zomaar?

  Nu word ik ook geconfronteerd met 7% kosten over de inleg van 1998 tot heden. Kan dit zomaar?

Geef een reactie

Lees onze huisregels.

Waarschuw me bij nieuwe reacties op dit artikel. (Je kan je hiervoor ook apart aanmelden.)

Verzekeringen vergelijken en direct afsluiten

Goedkope verzekering? Independer helpt jou gemakkelijk verzekeringen vergelijken

verzekering vergelijken

"Top geregeld"

Mevrouw Kerstens uit WAALWIJK
17 minuten geleden, autoverzekering

"top"

Anoniem uit AMSTERDAM
47 minuten geleden, autoverzekering

"Bij verzekeraar duurde het relatief lang voordat we stukken kregen, maar Independer reageerde steeds erg snel op onze vragen. Uiteindelijk is het allemaal goed gekomen ."

Anoniem uit ERMELO
2 uur geleden, overlijdensrisicoverzekering

"V"

Anoniem uit ZAANDAM
2 uur geleden, lenen

"lekker makkelijk"

Anoniem uit LICHTENVOORDE
3 uur geleden, overlijdensrisicoverzekering

"gaat zeer gemakkelijk"

Anoniem uit LICHTENVOORDE
3 uur geleden, overlijdensrisicoverzekering

"zeer tevreden omdat de diensten,heel goed worden opgepakt"

Meneer Nirmalsingh uit ROTTERDAM
3 uur geleden, autoverzekering

"Klantvriendelijk"

Anoniem uit MAASSLUIS
3 uur geleden, lenen

"Het is gemakkelijk zonder gedoe"

Anoniem uit ASSEN
3 uur geleden, lenen

"Snel en makkelijk"

Anoniem uit ROTTERDAM
4 uur geleden, energie

"Moet wat "

Anoniem uit BAARN
4 uur geleden, energie

"makkelijk en snel af te sluiten, en de premie bevalt me."

Anoniem uit HEEMSKERK
4 uur geleden, reisverzekering

"Makkelijk en goed vergelijk, telefonisch snel en makkelijk te bereiken, eerlijk gevoel heb ik erbij"

Meneer Karamali uit HAZERSWOUDE-DORP
4 uur geleden, autoverzekering

"Duidelijk en snel geregeld."

Anoniem uit BARNEVELD
4 uur geleden, energie

"Zeer service gericht Alles zeer snel af te wikkelen !"

Meneer Wind uit HAREN GN
4 uur geleden, autoverzekering