E-step zweeft tussen visie en veiligheid
Tip een vriend:

E-step zweeft tussen visie en veiligheid

In talloze wereldsteden zoeven elektrische steps rond, maar niet in Nederland. De verkeersregels staan ze niet toe. ,,Nederland zal wel het laatste land van Europa zijn waar ze de weg op kunnen.”

In zeventien Europese landen rijden al elektrische steps, vooral in de vorm van de deelstep. Dat is een te huren step die de huurder op de ene plek oppikt en later elders kan achterlaten. De elektrische deelsteps zijn populair: ze belasten het milieu niet, ze zijn hip en snel zonder dat de gebruiker zich hoeft in te spannen. Opvallende afwezige in de lijst van landen waar ze rijden, is Nederland.

Omdat Nederlanders de steps in andere landen tegenkomen, heeft het Verbond van Verzekeraars een waarschuwing afgegeven: wie een elektrische step aanschaft en een ongeluk veroorzaakt, moet zelf dokken. In Nederland mogen de e-steps namelijk de openbare weg niet op.

Bird, een Amerikaans deelstepbedrijf, probeert al sinds mei 2018 in Nederland aan de slag te kunnen gaan. Gesprekken met het ministerie van Infrastructuur om de step goedgekeurd te krijgen voor de openbare weg, verliepen moeizaam, vertelt Bart de Liefde, hoofd beleid EU en Scandinavië bij het bedrijf. ,,De elektrische step valt onder de regels voor de categorie bijzondere bromfietsen – dat is zo’n beetje alles wat geen fiets, brommer, motor, auto of vrachtwagen is.”

On hold

Na het ongeluk met de elektrische bakfiets Stint, waarbij vorig jaar september in Oss vier kinderen om het leven kwamen, ging het proces voor toelating van de elektrische step on hold.

De voorwaarden waaronder ‘bijzondere bromfietsen’ de weg op mogen, werden na dat ongeluk aangescherpt. Om een e-step in Nederland goedgekeurd te krijgen, moet die onder meer beschikken over knipperlichten en goedgekeurde luchtbanden. De Liefde: ,,De meeste e-steps hebben solide banden. Voor deze maat van de step bestaan in de hele wereld geen luchtbanden.”

Volgens De Liefde is de e-step beter te vergelijken met een elektrische fiets – waarvoor nauwelijks regels gelden – dan met een Stint. ,,Ze laten de regels voor een appel los op een peer. Op die manier zal Nederland wel het laatste land in Europa zijn waar ze de weg op kunnen.”

Ongelukken

Minister Cora van Nieuwenhuizen van Infrastructuur zei kort voor het zomerreces van de Tweede Kamer: ,,We gaan natuurlijk niet niet-goedgekeurde voertuigen op de weg laten.” De Stichting Wetenschappelijk Onderzoek Verkeersveiligheid (SWOV) juicht die voorzichtigheid toe. ,,De step kan reuzehandig zijn”, erkent een woordvoerder, maar voor de verkeersveiligheid vormt die volgens hem een risico. Het is voor een gemiddelde weggebruiker bijvoorbeeld lastig in te schatten hoe snel steps rijden en of ze gemakkelijk kunnen remmen en uitwijken. ,,Dat soort onduidelijkheid wil je niet in het verkeer.”

In andere Europese landen zijn de eerste dodelijke slachtoffers al gevallen bij ongelukken met e-steps. Een kritische blik is dan ook nodig, vindt de SWOV. De kleine banden van de stepjes zijn bijvoorbeeld niet altijd opgewassen tegen oneffenheden in de weg. ,,Het is hoog tijd om de voordelen van dit soort innovaties af te wegen tegen de regels voor verkeersveiligheid”, stelt de woordvoerder. ,,De Nederlandse overheid moet daarvoor een visie ontwikkelen.‘’

Elektrische step huren op vakantie? Check hier of je wel verzekerd bent.

Lees meer over: reisverzekering, zorgverzekering

Bron: AD

iedere maand de beste
artikelen in je mailbox?

meld je aan voor de nieuwsbrief

Reacties

Geef een reactie

Lees onze huisregels.

Waarschuw me bij nieuwe reacties op dit artikel. (Je kan je hiervoor ook apart aanmelden.)

Vergelijk reisverzekeringen en sluit direct af

Vind de beste kortlopende of doorlopende reisverzekering

reisverzekering vergelijken

"Geen enkel probleem, duidelijke informatie"

Anoniem uit BUNNIK
2019-09-18, reisverzekering

"Makkelijke aanvraagprocedure"

Anoniem uit STEENWIJK
2019-09-18, reisverzekering

"was gemakkelijk en contact gehad en dat was ook goed"

Anoniem uit SOEST
2019-09-18, reisverzekering

"hartstikke makkelijk"

Anoniem uit LEIDEN
2019-09-18, reisverzekering

"Lekker makkelijk, met vragen reageren ze snel op de whatsapp. "

Anoniem uit 'S-GRAVENHAGE
2019-09-18, reisverzekering

"Het is eenvoudig om alles aan te passen en de geboden extra's klinken in ieder geval goed"

Dhr. Rotteveel uit RIJNSBURG
2019-09-17, reisverzekering

"Snel geregeld!"

Anoniem uit ODIJK
2019-09-17, reisverzekering

"makkelijk zoeken en afsluiten"

Anoniem uit AMSTELVEEN
2019-09-17, reisverzekering

"makkelijk een verzekering vinden en afsluiten"

Anoniem uit AMSTELVEEN
2019-09-17, reisverzekering

"duidelijke informatie en snelle regeling"

Anoniem uit BREDA
2019-09-16, reisverzekering

"Altijd zeer uitgebreid de tijd nemen als je ze belt om je te helpen!"

Anoniem uit WAALWIJK
2019-09-16, reisverzekering

"snel en duidelijk"

Dhr. Markus uit ROZENBURG ZH
2019-09-16, reisverzekering

"JA WEL.PRIMA VERZEKERING EN NIET DUUR"

Anoniem uit 'S-GRAVENHAGE
2019-09-16, reisverzekering

"Direct een goede afweging te maken tussen verschillende verzekeraars."

Anoniem uit DELFT
2019-09-16, reisverzekering

"Makkelijk te regelen, en geen onduidelijkheden!"

Anoniem uit UTRECHT
2019-09-15, reisverzekering