E-step zweeft tussen visie en veiligheid
Tip een vriend:

E-step zweeft tussen visie en veiligheid

In talloze wereldsteden zoeven elektrische steps rond, maar niet in Nederland. De verkeersregels staan ze niet toe. ,,Nederland zal wel het laatste land van Europa zijn waar ze de weg op kunnen.”

In zeventien Europese landen rijden al elektrische steps, vooral in de vorm van de deelstep. Dat is een te huren step die de huurder op de ene plek oppikt en later elders kan achterlaten. De elektrische deelsteps zijn populair: ze belasten het milieu niet, ze zijn hip en snel zonder dat de gebruiker zich hoeft in te spannen. Opvallende afwezige in de lijst van landen waar ze rijden, is Nederland.

Omdat Nederlanders de steps in andere landen tegenkomen, heeft het Verbond van Verzekeraars een waarschuwing afgegeven: wie een elektrische step aanschaft en een ongeluk veroorzaakt, moet zelf dokken. In Nederland mogen de e-steps namelijk de openbare weg niet op.

Bird, een Amerikaans deelstepbedrijf, probeert al sinds mei 2018 in Nederland aan de slag te kunnen gaan. Gesprekken met het ministerie van Infrastructuur om de step goedgekeurd te krijgen voor de openbare weg, verliepen moeizaam, vertelt Bart de Liefde, hoofd beleid EU en Scandinavië bij het bedrijf. ,,De elektrische step valt onder de regels voor de categorie bijzondere bromfietsen – dat is zo’n beetje alles wat geen fiets, brommer, motor, auto of vrachtwagen is.”

On hold

Na het ongeluk met de elektrische bakfiets Stint, waarbij vorig jaar september in Oss vier kinderen om het leven kwamen, ging het proces voor toelating van de elektrische step on hold.

De voorwaarden waaronder ‘bijzondere bromfietsen’ de weg op mogen, werden na dat ongeluk aangescherpt. Om een e-step in Nederland goedgekeurd te krijgen, moet die onder meer beschikken over knipperlichten en goedgekeurde luchtbanden. De Liefde: ,,De meeste e-steps hebben solide banden. Voor deze maat van de step bestaan in de hele wereld geen luchtbanden.”

Volgens De Liefde is de e-step beter te vergelijken met een elektrische fiets – waarvoor nauwelijks regels gelden – dan met een Stint. ,,Ze laten de regels voor een appel los op een peer. Op die manier zal Nederland wel het laatste land in Europa zijn waar ze de weg op kunnen.”

Ongelukken

Minister Cora van Nieuwenhuizen van Infrastructuur zei kort voor het zomerreces van de Tweede Kamer: ,,We gaan natuurlijk niet niet-goedgekeurde voertuigen op de weg laten.” De Stichting Wetenschappelijk Onderzoek Verkeersveiligheid (SWOV) juicht die voorzichtigheid toe. ,,De step kan reuzehandig zijn”, erkent een woordvoerder, maar voor de verkeersveiligheid vormt die volgens hem een risico. Het is voor een gemiddelde weggebruiker bijvoorbeeld lastig in te schatten hoe snel steps rijden en of ze gemakkelijk kunnen remmen en uitwijken. ,,Dat soort onduidelijkheid wil je niet in het verkeer.”

In andere Europese landen zijn de eerste dodelijke slachtoffers al gevallen bij ongelukken met e-steps. Een kritische blik is dan ook nodig, vindt de SWOV. De kleine banden van de stepjes zijn bijvoorbeeld niet altijd opgewassen tegen oneffenheden in de weg. ,,Het is hoog tijd om de voordelen van dit soort innovaties af te wegen tegen de regels voor verkeersveiligheid”, stelt de woordvoerder. ,,De Nederlandse overheid moet daarvoor een visie ontwikkelen.‘’

Elektrische step huren op vakantie? Check hier of je wel verzekerd bent.

Lees meer over: reisverzekering, zorgverzekering

Bron: AD

iedere maand de beste
artikelen in je mailbox?

meld je aan voor de nieuwsbrief

Reacties

Geef een reactie

Lees onze huisregels.

Waarschuw me bij nieuwe reacties op dit artikel. (Je kan je hiervoor ook apart aanmelden.)

Vergelijk reisverzekeringen en sluit direct af

Vind de beste kortlopende of doorlopende reisverzekering

reisverzekering vergelijken

"Cannot see the policy before purchasing. Information sent via email wasn't what I requested via phone."

Anoniem uit WEESP
2019-11-20, reisverzekering

"Ik mis het opzeggen en wil per jaar betalen! Om stil doorlopende overeenkomsten te hebben zeg ik altijd direct na het afsluiten op."

Dhr. van Niekerk uit OIRSCHOT
2019-11-20, reisverzekering

"Snel geregeld en duidelijk"

Anoniem uit 'S-GRAVENHAGE
2019-11-20, reisverzekering

"Heel duidelijk en makkelijk en snel om een geschikte reisverzekering af te sluiten!"

Anoniem uit AMSTELVEEN
2019-11-17, reisverzekering

"Snel en simple"

Anoniem uit MAASLAND
2019-11-15, reisverzekering

"duidelijk, goede vergelijking, snel geregeld."

Dhr. Frederiks uit DRUTEN
2019-11-14, reisverzekering

"Omdat het lekker makkelijk afsluiten is :)"

Anoniem uit UTRECHT
2019-11-14, reisverzekering

"altijd goed geholpen"

Anoniem uit NIJMEGEN
2019-11-14, reisverzekering

"Snel en goed geregeld"

Anoniem uit HARDENBERG
2019-11-14, reisverzekering

"zeer uitgebreide keuze"

Dhr. Cobben uit MAASSLUIS
2019-11-13, reisverzekering

"Zeer duidelijke site en aardige, behulpzame klantenservice"

Anoniem uit AMSTERDAM
2019-11-13, reisverzekering

"SNEL"

Dhr. VAN DE Polder uit KRIMPEN AAN DEN IJSSEL
2019-11-13, reisverzekering

"duidelijke website"

Anoniem uit NUENEN
2019-11-12, reisverzekering

"Duidelijk en helder "

Anoniem uit HARDENBERG
2019-11-12, reisverzekering

"Snel makkelijk en helder "

Anoniem uit DEN HOORN ZH
2019-11-12, reisverzekering