‘Eenvoudiger eigen risico is fijn voor consument’
Deel met een vriend:

‘Eenvoudiger eigen risico is fijn voor consument’

Ken je dat? Je hebt nooit wat en dan ineens beland je na een sportwedstrijd in het ziekenhuis. Ai. Dat wordt wachten op een dure rekening, waarna je waarschijnlijk direct je eigen risico hebt opgemaakt. Vaak verschilt die rekening enorm per zorgverzekering of ziekenhuis. Daarom stellen ziekenhuizen nu voor om het eigen risico simpeler te maken. En dat is fijn voor de consument, volgens de onafhankelijke vergelijkingssite Independer.

De Nederlandse Vereniging van Ziekenhuizen (NVZ) wil een lijst opstellen van relatief eenvoudige behandelingen, die voor patiënten allemaal 150 euro uit het eigen risico kosten. Ook als ze in werkelijkheid duurder zijn. Denk aan het zetten van een spiraaltje, het weghalen van een talgkliertje of de behandeling van een hoofdwond. Patiënten zitten volgens de NVZ vaak lange tijd in het ongewisse over de prijs van een behandeling. Zorgnota’s komen vaak met een grote vertraging.

Het voorgestelde scenario van de NVZ geeft de consument vooral meer duidelijkheid. En dat is fijn, vindt Joris Kerkhof, manager zorgverzekeringen bij Independer. „Je hoeft je niet meer zorgen te maken over de prijs. Je weet in zo’n geval: het gaat me 150 euro kosten.”

Verschil in prijzen

„Nu kan het zijn dat je voor een behandeling in het ene ziekenhuis 300 euro meer kwijt bent dan voor precies dezelfde behandeling in een ander ziekenhuis”, zegt Kerkhof. Maar ook tussen zorgverzekeraars kunnen de prijzen per behandeling verschillen. Zo deed Independer in 2016 onderzoek naar de verschillende tarieven van behandelingen tussen zorgverzekeringen  „Hieruit bleek dat de ene klant meer betaalt dan een andere klant voor dezelfde behandeling binnen hetzelfde ziekenhuis.”

Ook toen pleitte Independer voor het transparant maken van tarieven. „Het probleem daarvan is wel, dat je dan een hoop verwarring schept onder de consument. Door één prijs af te spreken voor bepaalde behandelingen, neem je die verwarring weg. Daarom vinden we het voorstel van de NVZ een stap in de goede richting.”

Independer hoopt door een vaste prijs af te spreken, er uiteindelijk meer gekeken wordt naar de kwaliteit van de behandeling, in plaats van: in welk ziekenhuis is deze behandeling het goedkoopst?

Eigen risico verhogen

Voor sommige mensen kan het nieuwe voorstel gunstig zijn om het eigen risico te verhogen, volgens Independer. Je kan met de zogenoemde ‘plat geslagen’ prijzen een betere inschatting maken van hoeveel geld je kwijt bent bij mogelijke behandelingen in het ziekenhuis. Als een relatief dure behandeling een vaste prijs van ‘slechts’ 150 euro krijgt, maak je minder snel je eigen risico op.

Het minimale eigen risico bedraagt momenteel 385 euro per jaar. Wanneer je dit bedrag verhoogt, hoef je maandelijks minder premie te betalen. Dat is aantrekkelijk voor gezonde mensen die verwachten weinig zorgkosten te gaan maken. Je kiest dan voor een ‘vrijwillig eigen risico’.  Je kunt dit in stappen van 100 euro verhogen. Zo kun je kiezen voor een vrijwillig eigen risico van 485 euro tot maximaal 885 euro.

„Bedenk wel goed of dit voor jou echt verstandig is”, aldus Kerkhof. „Want als je toch onverwachts veel zorgkosten maakt, moet je wel in één keer die 885 euro kunnen ophoesten.”

Huisarts

„En vergeet niet dat bepaalde behandelingen niet persé in het ziekenhuis hoeven plaats te vinden. Sommige ingrepen mag je huisarts ook doen. In dat geval gaat er niets van je eigen risico af.” Denk aan het zetten van een spiraaltje, het verwijderen van wratjes of ingegroeide teennagels of het hechten van een wond. „Bel daarom altijd eerst even met de huisarts om dit te checken voordat je onnodig kosten maakt in een ziekenhuis.”

Volgens een woordvoerder van de NVZ zijn zorgverzekeraars positief over het idee. Maar om het mogelijk te maken, is een stelselwijziging nodig. ,,Het moet door de politiek worden geregeld.’’ Uit een eerste raming zou blijken dat het plan de verzekeraars zo’n 15 miljoen euro gaat kosten. Maar hoe duur het echt wordt, zal ervan afhangen welke behandelingen op de lijst komen te staan.

Tegenstanders

Volgens de Patiëntenfederatie is het plan alleen voordelig voor mensen die af en toe iets mankeren, zoals een wond, doordat ze met die 150 euro meestal goedkoper uit zullen zijn dan met de echte kosten, die veelal hoger zijn. De federatie vindt dat niet eerlijk.

Ieder(in), netwerk voor mensen met een beperking of chronische ziekte, denkt er net zo over. ,,Het is een half plan. Er is een groep mensen voor wie dit leuk is, maar voor onze doelgroep maakt het niks uit”, zegt Ieder(in). ,,Deze mensen zijn maandelijks al veel meer kwijt door de eigen bijdragen die ze moeten betalen.”

ANBO, de belangenorganisatie voor senioren, is wel te spreken: ,,Betaalbare zorg vereist een vorm van een eigen risico, en dan is een vaste prijs transparanter, eerlijker en, zoals het er nu uitziet, voor veel mensen goedkoper.” Chronisch of ernstig zieke mensen hebben volgens ANBO waarschijnlijk ook wel wat voordeel, doordat ze het eigen eigen risico niet meer ineens kwijt zijn, maar in stappen. De Patiëntenfederatie vindt dat ,,onzin”, omdat je je eigen risico toch al in termijnen mag betalen.

Lees meer over: zorgverzekering

Bron: Metro

Reacties

Geef een reactie

Lees onze huisregels.

Waarschuw me bij nieuwe reacties op dit artikel. (Je kan je hiervoor ook apart aanmelden.)

Verzekeringen vergelijken en direct afsluiten

Goedkope verzekering? Independer helpt jou gemakkelijk verzekeringen vergelijken

verzekering vergelijken

"Snel en overzichtelijk "

Mevr. T. Van Wandelen uit DRIEBERGEN-RIJSENBURG
2 uur geleden, zorgverzekering

"heel overzichtelijk"

Anoniem uit AMSTERDAM
4 uur geleden, zorgverzekering

"Heemaal tevreden"

Dhr. L. .M. Petelski uit HEUKELUM
2017-11-01, zorgverzekering

"goed overzicht"

Anoniem uit VLAARDINGEN
2017-11-01, zorgverzekering

"Er wordt geen prijs gegeven als de verzekering halverwege een jaar wordt afgesloten. Nu werd alleen het totale bedrag getoond terwijl het gaat om 2 maanden. Maar bij het contacten via Facebook werd mij verteld dat slechts 2 maanden wordt berekendTOP"

Mevr. M.J. Schuijling uit HAARLEM
2017-11-01, zorgverzekering

"Omdat het duidelijk is ."

Mevr. A. RODRIGUES uit ZUTPHEN
2017-11-01, zorgverzekering

"Excellent website . Really liked the step by step approach to evaluating various insurance extras. "

Dhr. A. .S. BAKHSHI uit AMSTERDAM
2017-11-01, zorgverzekering

"Vlot en makkelijk werken, kan altijd duidelijker."

Anoniem uit BREDA
2017-11-01, zorgverzekering

"Service was easy. Needs an English version. "

Anoniem uit AMSTERDAM
2017-11-01, zorgverzekering

"Het is makkelijk om een zorgverzekering te kiezen en te vergelijken. Eventuele vragen zijn al uitgelegd doormiddel van de vraagtekens wat ook zeer handig is. Daarnaast is een gratis tandongevallenverzekering altijd mooi meegenomen. "

Anoniem uit VALKENSWAARD
2017-10-31, zorgverzekering

"geen"

Anoniem uit 'S-GRAVENHAGE
2017-10-31, zorgverzekering

"gemak van gebruik, goede informatie"

Anoniem uit DEN BURG
2017-10-31, zorgverzekering

"Gemakkelijk"

Anoniem uit AMSTERDAM
2017-10-30, zorgverzekering

"Duidelijk en simpel"

Anoniem uit LANAKEN
2017-10-30, zorgverzekering

"ok"

Anoniem uit BERKEL EN RODENRIJS
2017-10-30, zorgverzekering