Eerste hulp bij overstappen: de energievergelijkers vergeleken
Tip een vriend:

Eerste hulp bij overstappen: de energievergelijkers vergeleken

Het kan lonen om ieder jaar te veranderen van energieleverancier. Hoe weet je wanneer het een goed idee is om over te stappen? Hoe pak je dit aan? En zijn er verschillen tussen al die energievergelijkingssites?

Steeds meer mensen stappen regelmatig over van energieleverancier. Uit de Energiemonitor 2018 van de Autoriteit Consument & Markt (ACM) blijkt dat 52 procent van de consumenten weet dat je daarmee veel geld kunt besparen. ,,Je kunt tot wel 300 euro besparen, afhankelijk van hoe lang geleden je voor het laatst bent overgestapt’’, zegt Joyce Donat van de Consumentenbond. ,,Vooral als je al lang bij een ‘oude’ leverancier als Nuon zit, kun je er honderden euro’s op vooruitgaan.” In de afgelopen drie jaar maakte dan ook 42 procent van de mensen een overstap.

Hoe stap ik over?

Energievergelijkingswebsites verkleinen de rompslomp die bij overstappen hoort. Om zeker te weten dat je de meest optimale uitkomst voor jouw woonsituatie te zien krijgt, kun je het beste een aantal vergelijkers invullen en die naast elkaar leggen.

Is de prijs op een vergelijkingswebsite ook de prijs die ik ga betalen?

Niet altijd. Het bedrag dat je maandelijks aan je energieleverancier betaalt is een schatting, gebaseerd op het eerdere energiegebruik in jouw woning. Als je te veel betaalt, krijg je het verschil aan het einde van het jaar terug. Renske Baars, die voor het AD de energievergelijkers voor haar gezin invulde, kreeg op de sites een ander bedrag te zien bij Vandebron dan op de offerte die ze uiteindelijk van deze leverancier kreeg. ,,Ik heb ze hierover gebeld en ze hebben mijn termijnbedrag handmatig aangepast.”

De prijzen kunnen ook verschillen doordat energievergelijkers een bonus in het geschatte maandtarief kunnen verwerken. Vandebron biedt klanten bijvoorbeeld een welkomstbonus aan, die ze pas aan het einde van het jaar uitgekeerd krijgen.

Niet iedereen is hier voorstander van. ,,Het bonussysteem is slecht voor de markt’’, zegt Jochum Veerman van Independer, dat de bonussen wel aanbiedt maar niet doorberekent in de maandtarieven. ,,Tarieven worden hierdoor kunstmatig hoog gehouden, om de consument eenmalig geld terug te geven. Daarbij zorgen bonussen voor hoge kosten voor leveranciers, zeker als zij ook nog een eenmalige vergoeding aan de prijsvergelijker moeten betalen. Bovendien creëren bonussen onrust voor de consument, die steeds weer bezig moet zijn met zijn energieleverancier.”

Waarom zie ik verschillende prijzen?

Energieleveranciers bieden sommige kortingen exclusief aan één vergelijkingssite aan. Voor alle energievergelijkers geldt dat ze verdienen aan mensen die via hun site een nieuw contract afsluiten. ,,Let daarom op dat een leverancier niet hoger op de ranglijst van een vergelijkingssite eindigt, louter omdat hij daar een deal mee heeft’’, waarschuwt Donat.

De Consumentenbond en Independer krijgen van iedere leverancier dezelfde vergoeding. ,,Het advies is dus neutraal’’, zegt Donat. Ook komen bij beide vergelijkers leveranciers naar voren waarbij je niet direct via hen een contract kunt afsluiten.

De samenstelling van de energiekosten kan ook voor een prijsverschil zorgen. Sommige leveranciers bieden een lager verbruikstarief per maand aan, maar rekenen hogere vaste leveringskosten, ook wel vastrecht genoemd. ,,Als je weinig energie verbruikt, is een hoog verbruikstarief en laag vastrecht interessanter en andersom’’, zegt Donat.

Daarnaast spelen factoren als de grootte van de maatschappij en de duurzaamheid een rol. Leveranciers doen zich soms groener voor dan ze zijn. ,,Groene stroom kan grijze stroom zijn met een groen plakkertje erop’’, zegt Donat. Greenpeace, de Consumentenbond, Natuur & Milieu en Wise hebben een stroomranglijst, waarin duidelijk te zien is hoe groen jouw leverancier daadwerkelijk is.

Wanneer stap ik over?

Overstappen kan het hele jaar, maar de Consumentenbond raadt aan om het aan het einde van de looptijd van een contract te doen om een boete te voorkomen. Let ook op het seizoen. Stap je net na de dure wintermaanden over, dan loop je het risico op een vervelende naheffing.

Als je een contract voor onbepaalde tijd afsluit, kun je altijd overstappen. Wel loop je dan vaak welkomstkortingen mis. ,,Over het algemeen is een jaarcontract het gunstigst’’, zegt Donat. Na dit jaar wordt het contract omgezet in een contract voor onbepaalde tijd en gaat je tarief vaak omhoog. Dan is het weer tijd om de energievergelijker in te vullen.

Vind je ieder jaar overstappen veel gedoe? Veel prijsvergelijkers bieden ook driejarencontracten aan. Die zijn ook een goede optie als je verwacht dat de energieprijzen in de komende jaren zullen stijgen.

Loop ik risico als ik een onbekende leverancier kies?

,,Faillissementen komen zelden voor binnen de energiemarkt’’, zegt Veerman. ,,Als het toch gebeurt, wordt altijd gezocht naar een of meerdere partijen die de klanten willen overnemen. Je komt nooit zonder leverancier te zitten. Wel kan het zo zijn dat je je bonus en je te veel betaalde termijnbedragen misloopt.”

De Consumentenbond pleit vanwege het recente faillissement van Energieflex voor een garantiefonds dat klanten kan bij een faillissement kan uitkeren, vergelijkbaar met de Stichting Garantiefonds Reisgelden.

Wat kunnen zij besparen?

Sonny in ‘t Zandt in Rotterdam
Woonsituatie: appartement op vierhoog met plat dak uit 1922 van 80 m², energielabel C

Gezinssituatie: eenpersoonshuishouden

Gebruik 2017: 1884 kWh stroom, 1026 m³ gas, in totaal 1168 euro.

Aanbod voor verlenging van Eneco: 1146 euro
Kan dat goedkoper*? Bij de energievergelijkers energievergelijken.nl, pricewise, Consumentenbond, EasySwitch, overstappen.nl en gaslicht.com komt Oxxio als voordeligste uit de bus met een jaarbedrag van 1094 euro. Independer biedt een jaarcontract van Homestroom aan voor 1143 euro.

Conclusie: Sonny kan op jaarbasis 52 euro besparen.

Familie Baars in Gouda
Woonsituatie: jarendertigwoning van circa 125 m², energielabel E, met zeven zonnepanelen

Gezinssituatie: vader, moeder, twee kinderen van 13 en 10 jaar

Gebruik 2017: 1628 kWh stroom, waarvan teruggeleverd via zonnepanelen 1206 kWh, 1153 m³ gas. In 2017 1085 euro betaald aan Eneco.

Kan dat goedkoper*? Pricewise, gaslicht.com en EasySwitch komen met het beste aanbod bij energieleverancier Vandebron (met een jaarbedrag van 816,38 euro). De Consumentenbond en overstappen.nl bieden hetzelfde aan voor respectievelijk 102 en 99 euro meer.

Conclusie: De familie Baars kan op jaarbasis bijna 270 euro besparen.

Familie Roos in Utrecht
Woonsituatie: monumentale hofjeswoning uit 1890 van 90 m², energielabel G

Gezinssituatie: vader, moeder, twee kinderen van 5 en 8.

Gebruik 2017: 3278 kWh stroom, 1412 m³ gas.

Aanbod voor verlenging van Greenchoice: 1884 euro

Kan dat goedkoper*? Het beste aanbod komt van Independer, dat een jaarcontract bij Homestroom aanbiedt voor 1658,64 euro. Energievergelijken.nl komt met een jaarcontract bij energiedirect voor 1901 euro, de rest met een jaarcontract bij Vandebron voor 1665 euro.

Conclusie: de familie Roos kan op jaarbasis 219 euro besparen.

Familie Wissink in Hengelo
Woonsituatie: vrijstaand herenhuis uit 1939 van 270 m², energielabel G

Gezinssituatie: vader, moeder, vier kinderen van 24, 22, 19 en 16 (waarvan twee uitwonend)

Gebruik 2017: 7000 kWh stroom, 4000 m³ gas.

Aanbod voor verlenging van NLE: 4328 euro

Kan dat goedkoper*? Het beste aanbod komt van Independer, dat een jaarcontract bij Homestroom aanbiedt voor 4001,74 euro. De andere prijsvergelijkers zitten daar tussen de 52 euro (Energiedirect via EasySwitch) en 271 euro (Vandebron via overstappen.nl) boven.

Conclusie: de familie Wissink kan op jaarbasis 326 euro besparen.

*Alle deelnemers hebben een aanvraag gedaan voor een contract dat qua groengehalte en looptijd identiek is aan het huidige.

Lees meer over: energie

Bron: Algemeen Dagblad

iedere maand de beste
artikelen in je mailbox?

meld je aan voor de nieuwsbrief

Reacties

Geef een reactie

Lees onze huisregels.

Waarschuw me bij nieuwe reacties op dit artikel. (Je kan je hiervoor ook apart aanmelden.)

Energie vergelijken en direct afsluiten

Check in vijf minuten wat voor jou de beste energieleverancier is

energie vergelijken

"Alles kunnen vinden "

Anoniem uit HEEMSKERK
17 minuten geleden, zorgverzekering

"Simpele wijze van afsluiten, voldoende info via de links"

Anoniem uit BORNE
24 minuten geleden, woonverzekering

"Omdat jullie mij per chat en telefoon veel geholpen hebben en de site mij alle info geeft die ik wil hebben. Namelijk alle vergelijkingdetails."

Mevrouw Muradin uit DE MEERN
29 minuten geleden, zorgverzekering

"Goed"

Anoniem uit PURMEREND
32 minuten geleden, zorgverzekering

"ik sluit al jaren via independer mijn verzekeringen af naar volle tevredenheid"

Mevrouw Turken uit TERNAARD
44 minuten geleden, autoverzekering

"helder en duidelijk"

Meneer Huisman uit LUTJEBROEK
1 uur geleden, zorgverzekering

"Super overzichtelijk om de juiste verzekering te kiezen! "

Mevrouw van Schaik uit HUIZEN
1 uur geleden, zorgverzekering

"Duideli"

Dhr. Abdoelrahiman uit AMSTERDAM
1 uur geleden, energie

"overzichtelijk en duidelijk"

Meneer Hoog uit DIEPENVEEN
1 uur geleden, zorgverzekering

"vEEL iNFORMATIE. gODE SERVICE"

Meneer Linders uit DEN HOORN ZH
1 uur geleden, zorgverzekering

"Gebruiksvriendelijk en lekker snel afsluiten!"

Meneer Wittebrood uit BERGEN NH
1 uur geleden, zorgverzekering

"ik moet het allemaal nog zien."

Anoniem uit CAPELLE AAN DEN IJSSEL
1 uur geleden, energie

"GOEDE ERVARING"

Anoniem uit HAARLEM
2 uur geleden, energie

"Goed advies"

Dhr. Martiszoon uit TILBURG
2 uur geleden, energie

"gewon goed"

Meneer Najjarkakhaki uit VLAARDINGEN
2 uur geleden, autoverzekering