Eeuwig vechten tegen schijn van partijdigheid
Deel met een vriend:

Eeuwig vechten tegen schijn van partijdigheid

Vergelijkingssite Independer komt in handen van Achmea. Oprichter Edmond Hilhorst bestrijdt dat daardoor de onafhankelijkheid verdwijnt. ,,Men reageert sarcastisch.”

Toen gisteren bekend werd dat Achmea, de grootste verzekeraar van Nederland, een meerderheidsbelang van 77 procent in Independer.nl koopt, laaide de discussie rondom de onafhankelijkheid van de prijsvergelijkingssite weer op. Een greep uit de Twitterberichten:

,,Lekker independent.”
,,Breaking: Independer wijzigt naam in Depender na overname door Achmea.”
,,Independer.nl, voor als u geheel onafhankelijk wil zien dat Achmea de beste zorgverzekering is.”
,,Wij van Achmea adviseren Achmea.”

Edmond Hilhorst, de oprichter en directeur van Independer.nl, vecht al langer tegen de schijn van partijdigheid en afhankelijkheid. Independer.nl fungeert namelijk niet alleen als vergelijkingssite voor onder meer zorgverzekeringen, hypotheken en autoverzekeringen, maar ook als tussenpersoon.

Consumenten kunnen via de site een verzekering afsluiten en Independer.nl ontvangt provisie – een paar tientjes voor een offerteaanvraag tot ongeveer honderd euro voor een afgesloten verzekering.

Daarover heeft Hilhorst nooit geheimzinnig gedaan. Zolang consumenten niet rechtstreeks voor zijn diensten willen betalen, moet hij wel, luidt zijn verweer.

Mensen reageren verbaasd op het nieuws dat Achmea vanaf 1 januari aanstaande grootaandeelhouder van Independer.nl is, erkent Hilhorst. ,,Toen Achmea ons afgelopen voorjaar benaderde, dachten wij eerst ook: dat kan helemaal niet.”

Bovendien was Independer helemaal niet op zoek naar een nieuwe aandeelhouder. De prijsvergelijker was tevreden met investeringsmaatschappij NPM Capital en met Paerel, de levensverzekeringendochter van ASR. Maar Achmea had een overtuigend verhaal, zegt Hilhorst. ,,Het is ze menens. Ze willen de klant centraal stellen. Dat willen wij ook.”

Independer.nl is en blijft onafhankelijk en objectief en wordt niet beperkt in zijn manier van werken, beklemtoont hij. Daarnaast komt er een raad van toezicht, onder leiding van voormalig AFM-voorzitter Arthur Docters van Leeuwen. ,,Toch niet de minste in de wereld van toezicht”, aldus Hilhorst. De rol van de toezichthouders is vastgelegd in het statuut en zij zullen jaarlijks rapporteren.

,,Ik kan niet ontkennen dat de eerste reactie van sommige mensen wat sarcastisch is”, vervolgt hij. Maar hij bestrijdt dat de komst van Achmea als aandeelhouder de geloofwaardigheid aantast. ,,Wij zijn alleen maar méér gedreven om de rol van ‘luis in de pels’ te vervullen. Harder dan ooit zullen wij op zoek gaan naar misstanden. Dat is een belofte. Ik realiseer me dat we die de komende tijd moeten waarmaken. We zullen laten zien dat wij deze stap hebben gezet in het belang van de consument.”

Ook op de website, waar Independer vijfentwintig veelgestelde vragen beantwoordt over zijn nieuwe aandeelhouder, benadrukt de prijsvergelijker dat Achmea ,,geen voorkeursbehandeling” krijgt. ,,Ze komen niet beter naar voren in het zoekresultaat. Partijen die hoog in de vergelijking eindigen, staan daar omdat ze in dat specifieke geval de beste keuze zijn voor de consument. We blijven alle verzekeraars gelijke kansen bieden. […] We blijven onafhankelijk en objectief adviseren en vergelijken. Maar we zullen niet meer claimen dat we op alle aspecten onafhankelijk zijn.”

In 1999 werd Independer opgericht door Edmond Hilhorst (1965) en Diederik de Groot van Embden (1960), twee voormalige bankiers van ABN Amro die de markt van financiële producten transparanter wilden maken. Inmiddels weten dit jaar ruim 7 miljoen bezoekers de weg Independer te vinden.

Welke prijs Achmea voor de aandelen Independer betaalt, blijft onbekend. ,,De normale marktwaarde”, stelt Independer.

Bron: NRC

Reacties

Geef een reactie

Lees onze huisregels.

Waarschuw me bij nieuwe reacties op dit artikel. (Je kan je hiervoor ook apart aanmelden.)

Verzekeringen vergelijken en direct afsluiten

Goedkope verzekering? Independer helpt jou gemakkelijk verzekeringen vergelijken

verzekering vergelijken

"Heel duidelijk allemaal"

Anoniem uit AMSTERDAM
2017-11-20, reisverzekering

"Zeer overzichtelijk. Duidelijke taal. Top!"

Dhr. A. Ibrahim Abdelkader ibrahim uit ASSENDELFT
2017-08-23, autoverzekering

"Makkelijker als gewoonlijk en eerlijk"

Anoniem uit HELMOND
2017-10-03, autoverzekering

"makkelijk en snel"

Dhr. B. Legger uit EINDHOVEN
2017-10-23, autoverzekering

"duidelijk"

Anoniem uit LIEVELDE
2017-11-09, autoverzekering

"Goede dienstverlening. Jammer dat ik tijdens het afsluiten vd verzekering niet meer info kreeg over de mogelijkheid om ook kinderen mee te verzekeren. Ik neem aan dat dit later in het proces van afsluiten nog ter spake komt."

Dhr. R. Mouissie uit DORDRECHT
2017-11-11, overlijdensrisicoverzekering

"gemakkelijk en snel"

Dhr. R.P. van Baalen uit BRAKEL
2017-09-21, autoverzekering

"Altijd goede service en accuraat."

Dhr. G. Slomp uit HEERLEN
2017-10-15, autoverzekering

"Snel, overzichtelijk, prima deluxe."

Anoniem uit KOEKANGE
2017-11-10, beste-in-1-pakket

"Duidelijk en overzichtelijk allerlei voorwaarden vergelijken van de gekozen verzekeringingen."

Anoniem uit TULL EN 'T WAAL
2017-08-31, woonverzekering

"Duidelijk en eenvoudig af te sluiten met aanvullende service"

Anoniem uit GENDRINGEN
2017-11-15, zorgverzekering

"Duidelijkheid "

Mevr. A.M. van Gijtenbeek uit BEVERWIJK
2017-11-14, zorgverzekering

"Heldere website en vlotte aanvraag"

Anoniem uit HOOFDDORP
2017-11-04, overlijdensrisicoverzekering

"Snel en overzichtelijk "

Mevr. T. Van Wandelen uit DRIEBERGEN-RIJSENBURG
2017-11-02, zorgverzekering

"Eenvoudig en vertrouwd"

Anoniem uit UITHUIZERMEEDEN
2017-10-09, overlijdensrisicoverzekering