Financieel adviseur apart betalen pakt duur uit
Tip een vriend:

Financieel adviseur apart betalen pakt duur uit

Financieel advies kost geld. Altijd al. Tot 1 januari van dit jaar zaten de advieskosten echter vrijwel altijd versleuteld in de prijs van het product.

Maar dat mag niet meer sinds de invoering van het provisieverbod op 1 januari. De financieel adviseur moet zijn kosten nu apart en rechtstreeks bij de klant in rekening brengen. Je zou denken dat de prijs van het kale financiële product zo omlaaggaat. Maar dat blijkt lang niet altijd het geval.

“Onze indruk is dat consumenten door het provisiebod meer zijn gaan betalen voor financiële producten”, zegt Sybren Visser van de Consumentenbond.

Het provisieverbod moet voor de klant duidelijk maken hoeveel hij voor financieel advies betaalt en aan wie. In het oude systeem kregen tussenpersonen, zoals een hypotheekadviseur, provisie van de bank of de verzekeraar als ze producten van die bedrijven aanbevolen. Een ‘perverse prikkel’, want de adviseur zou daarom vooral geneigd zijn te kijken naar zijn eigen portemonnee en niet naar het belang van de klant.

Diep in buidel

Inmiddels lijkt het erop dat consumenten voor deze nieuwe transparantie diep in de buidel moeten tasten. De Consumentenbond ondersteunt weliswaar de gedachte achter het provisieverbod: “Maar we constateren dat de consument nu bijna evenveel voor een complex financieel product zónder advies betaalt, als vorig jaar mét advies”, stelt Visser. Zo betalen veel bezitters van een lijfrentepolis meer sinds het provisieverbod. Tot 1 januari werden de advieskosten verrekend met de periodieke lijfrente-uitkeringen. Een deel van de uitbetaling ging naar de adviseur in de vorm van een provisie. Nu de consument apart voor advies moet betalen, zou de berekende uitkering dus hoger moeten zijn. “Maar dat is in heel veel gevallen niet zo. Er zijn zelfs aanbieders die aan het begin van het jaar de uitkeringen hebben verlaagd”, stelt Visser.

Ook Adfiz, brancheorganisatie van onafhankelijke adviseurs, signaleert een stijging van de premies sinds het provisieverbod. “Dat gebeurt vooral bij arbeidsongeschiktheidsverzekeringen. Soms is de stijging zo hoog, dat de kale premie dit jaar hoger uitvalt dan de premie plus provisie vorig jaar”, zegt woordvoerder Joerie van Looij. “Het is op z’n minst toevallig dat deze stijging samenvalt met de invoering van het provisieverbod. Wellicht grijpen verzekeraars de gelegenheid aan een inhaalslag in de hoogte van de premie te maken.”

Directeur Johan Marrink van ZZP Nederland legt eveneens een link tussen het provisieverbod en de gestegen premies van arbeidsongeschiktheidsverzekeringen. “Verzekeraars zien kans juist nu de premies te verhogen, want door het provisieverbod wordt dat verdoezeld”, stelt Marrink. Volgens hem heeft de politiek bij de invoering van het provisieverbod vooral oog gehad voor de tussenpersonen en te weinig nagedacht over hoe de verzekeringsmaatschappijen zouden reageren.

Premies

Het Verbond van Verzekeraars ontkent ten stelligste dat er een relatie is tussen het provisieverbod en de stijging van de premies voor arbeidsongeschiktheidsverzekeringen. “Andere factoren kunnen ook van invloed zijn op de kosten”, reageert woordvoerder Geertje Janssen. “De premies van arbeidsongeschiktheidsverzekeringen zijn bijvoorbeeld verhoogd, omdat de verzekeraars meer dan voorzien moeten uitkeren op dit gebied.”

Vergelijkingssite Independer constateert dat consumenten ook bij overlijdensrisicoverzekeringen goed moeten uitkijken dat ze niet meer betalen dan vorig jaar. Edmond Hilhorst, directeur van Independer: “De meesten hebben hun premies verlaagd nu de advieskosten apart worden gefactureerd. Maar sommigen hebben dat niet of nauwelijks gedaan.” De Consumentenbond maakt zich intussen zorgen. Bovendien is het bij sommige producten nog steeds onduidelijk hoeveel de consument voor advies betaalt. Visser: “Veel aanbieders van lijfrentes voeren bijvoorbeeld allerlei onduidelijke kosten op met creatieve benamingen als ‘afsluitkosten’ of ‘administratiekosten’. Daarom is het voor de consument erg lastig verschillende producten met elkaar te vergelijken.”

In een reactie stelt de Autoriteit Financiele Markten (AFM), toezichthouder op de financiële sector, dat de kwestie haar aandacht heeft. “Het mag niet zo zijn dat aanbieders misbruik maken van de overstap naar het provisieverbod”, zegt woordvoerder Marcel Proos. De AFM zegt echter niet te mogen ingrijpen in de hoogte van de premies, want dat moet aan de markt worden overgelaten.

Bron: De Stentor

iedere maand de beste
artikelen in je mailbox?

meld je aan voor de nieuwsbrief

Reacties

Één reactie op “Financieel adviseur apart betalen pakt duur uit”

  1. T.M. van Nieuwkerk schreef op 

    In het hele proces van excessief belonen is steeds de adviseur als de oorzaak van het probleem afgeschilderd. Ik ben van mening dat het probleem daar helemaal niet vandaan komt. Immers het waren steeds de maatschappijen die met deze excessieve beloningen kwamen samen met de woekerpolissen en de reisjes en noem het maar op. De bron van de ellende zit bij de maatschappijen zelf en zowel de Nederlandse Bank als de overheid heeft er nooit iets aan gedaan en pas gereageerd toen het de spuigaten uitliep.
    Nu proberen adviseurs hun bedrijf te redden en te voldoen aan de veelvoud van regelgeving en daar zitten nogal wat kosten aan. Daarbij zijn de maatschappijen weer volop bezig om hun winst te maximaliseren zoals altijd al. Uiteindelijk wordt de klant opnieuw de dupe van de echte criminelen die nu nog steeds managers/ bestuurders genoemd worden. Hervormingen zijn in deze maatschappij heel hard nodig. Immers de rijken en de grote bedrijven betalen bijna geen belasting en bepalen hoe het gaat in dit land. Wie betaald bepaald is allang niet meer van toepassing eerder het omgekeerde. Door de maatschappij onnodig ingewikkeld te maken verbergen ze hun graaicultuur en schuiven ze mekaar lucratieve zaken en functies toe. En het volk dat voor het grootste deel is afgehaakt van politiek en economie betaald de rekening nog steeds, ik vraag me af hoelang nog.

Geef een reactie

Lees onze huisregels.

Waarschuw me bij nieuwe reacties op dit artikel. (Je kan je hiervoor ook apart aanmelden.)

Verzekeringen vergelijken en direct afsluiten

Goedkope verzekering? Independer helpt jou gemakkelijk verzekeringen vergelijken

verzekering vergelijken

"Goede website makkelijk te gebruiken"

Anoniem uit EMMEN
31 minuten geleden, woonverzekering

"Goed"

Mevrouw Joanna Monica uit LEIDERDORP
1 uur geleden, zorgverzekering

"Duidelijk, handig, makkelijk in gebruik en binnen een half uur alles rond."

Anoniem uit RENKUM
6 uur geleden, autoverzekering

"Altijd de goedkoopste "

Anoniem uit HOUTEN
7 uur geleden, autoverzekering

"Vind het goed"

Meneer Achalhi uit 'S-GRAVENHAGE
2019-09-18, zorgverzekering

"Geen enkel probleem, duidelijke informatie"

Anoniem uit BUNNIK
2019-09-18, reisverzekering

"Goede service, goed bereikbaar"

Mevrouw Winkelmolen uit MAASBRACHT
2019-09-18, autoverzekering

"Gewoon"

Meneer Kok uit ALMERE
2019-09-18, woonverzekering

"."

Anoniem uit ZWOLLE
2019-09-18, autoverzekering

"Top "

Anoniem uit ALMERE
2019-09-18, lenen

"Makkelijk in te vullen nu hopen op goed nieuws"

Dhr. Op 't Holt uit HOOGEZAND
2019-09-18, lenen

"Makkelijke aanvraagprocedure"

Anoniem uit STEENWIJK
2019-09-18, reisverzekering

"Uitstekende hulp aan klanten"

Meneer Yumerov uit 'S-GRAVENHAGE
2019-09-18, autoverzekering

"Snel en gemakkelijk vergelijken en een verzekering afsluiten"

Anoniem uit VEGHEL
2019-09-18, autoverzekering

"Omdat ik gewoon tevreden ben met Independer’s dienstverlening. "

Meneer Motshagen uit HOOGLAND
2019-09-18, autoverzekering