Forse verschillen in rente doorlopend krediet
Deel met een vriend:

Forse verschillen in rente doorlopend krediet

De verschillen in rente tussen aanbieders van doorlopende kredieten zijn het afgelopen jaar opgelopen. In augustus bedroeg het verschil tussen de hoogste en de laagste rente bij een doorlopend krediet 9,5 procent. Een jaar eerder was dit nog geen zeven procent. Dit blijkt uit een onderzoek van de website independer.nl.

De duurste aanbieder van een doorlopend krediet rekende in augustus 16,4 procent rente, de goedkoopste vroeg 6,9 procent. Volgens de onderzoekers kan het grote verschil in de rentevoet worden verklaard door het gebrek aan transparantie.

Aanbieders adverteren vaak met een vast maandbedrag dat moet worden afgelost, maar wijzen niet altijd op het aantal maanden of jaren dat dit vaste maandbedrag moet worden betaald. Dit aantal is mede afhankelijk van de rente. Als de rente stijgt en het maandbedrag blijft gelijk, is iemand langer bezig met het afbetalen van een krediet dan een ander die hetzelfde krediet eerder afsloot tegen een lager rentepercentage.

Een adviseur van de website adviseert mensen om zich niet blind te staren op het bedrag dat ze maandelijks moeten betalen aan rente en beter te kijken naar de rentevoet. Aanbieders zijn wettelijk verplicht om de rentevoet duidelijk te maken in advertenties. De Autoriteit Financiële Markten ziet hierop toe. “Maar adviseurs wijzen in persoonlijke gesprekken toch nog vaak alleen op het maandbedrag. Hiermee zetten zij mensen op het verkeerde been”, stelt een woordvoerder van independer.nl.

Het verschil tussen een persoonlijke lening en een doorlopend krediet is dat bij een lening van tevoren wordt afgesproken wanneer het bedrag is terugbetaald, terwijl bij een doorlopend krediet consumenten meer vrijheid hebben. Zo kunnen zij aflossingen opnieuw opnemen.

Lees meer over: geld lenen

Bron: Trouw

Reacties

7 Antwoorden op “Forse verschillen in rente doorlopend krediet”

 1. anja schreef op 

  mijn man heeft in 2005 een doorlopend krediet afgesloten bij de DSB bank de theoretische looptijd was 10 jaar. Wat ik niet begrijp is dat ondanks dat de rente in de afgelopen jaren gedaald is hij nu bij 20 jaar terug moet betalen. De looptijd kan toch alleen langer worden als de rente stijgt? Hoe kom ik aan een overzicht van de rente mbt een doorlopend krediet vanaf het jaar 2005 tot heden. Dit om te zien hoe de rente percentage zich ontwikkeld heeft vanaf 2005

 2. Beste Anja,

  Dit kan verschillende redenen hebben, omdat ik alle gegevens niet heb kan ik niet aangeven waarom dit zo is. Het kan bijvoorbeeld zijn dat er tussentijds is opgenomen van het krediet of dat er een ander aflossingspercentage is afgesproken.

  Wij hebben helaas geen overzicht van de gemiddelde rentes vanaf 2005. Je zou dit kunnen navragen bij de geldverstrekker die de lening van DSB heeft overgenomen.

  1. anja schreef op 

   Hoi Marga

   Bedankt voor je reactie. Er is tussentijds niet opgenomen dus is er geen andere aflossingspercentage afgesproken. En natuurlijk is het met een doorlopend krediet dat de rente mee om hoog gaat of naar de laagte gaat. Dit is ook niet het probleem het probleem is dat er in is gestapt met een bepaalde rente en dat deze op een gegeven moment dus danig is opgelopen dat ik me afvraag of dit percentage gewijs wel klopt. Het gaat dus niet om de gemiddelde rente vanaf 2005 maar om een soort grafiek waar uit blijkt hoe de stijging c.q. daling van de rente is geweest vanaf 2005 tot nu. Dan kan ik aan de hand van de grafiek zien
   of de stijging wel reëel is geweest. DSB zelf geeft nl geen reactie op mijn vraag

 3. Beste Anja,

  Excuses voor mijn late reactie.
  Ik ben even in een aantal archieven gedoken. Ik heb de gemiddelde rente van alle partijen die in onze vergelijking op de eerste 10 posities hebben gestaan gevonden. Het gaat hier om alle vegelijkingen. Houdt er rekening mee dat er voor ieder leenbedrag een ander rentepercentage kan gelden.

  In 2008 was de gemiddelde rente van alle partijen die bij ons op de eerste 10 plaatsen van de vergelijking stonden 7,2%.
  2009: 7,93%
  2010: 7,93%
  2011: 7,22%
  In deze jaren is de gemiddelde rente dus niet veel gestegen en gedaald. Helaas kan ik deze gegevens niet berekenen voor 2012.

  Als het rentepercentage nu vrij hoog is, is het misschien voordeliger om de lening bij een andere verstrekker onder te brengen. Dit hangt wel af van de persoonlijke situatie. Een kredietverstrekker of tussenpersoon kan adviseren en zij kunnen je ook meer vertellen over de renteontwikkeling.

  1. anja schreef op 

   Hoi Marga fantastisch dat je dit voor me heb willen doen. Mag ik nog 1x een verzoek aan je doen? Het allerbelangrijkste nu voor mij is de gemiddelde rente van 2005. en hopelijk heb je die ook nog van 2006 en 2007. Als je dit nog kan achter halen……dan zou ik je bij wezen van kunnen zoenen haha. Nee dan heb ik het bewijs wat ik nodig heb. Ik hoop dat het je gaat lukken. Alvast hééél veel dank

Geef een reactie

Lees onze huisregels.

Waarschuw me bij nieuwe reacties op dit artikel. (Je kan je hiervoor ook apart aanmelden.)

Lening? Vergelijk en vraag aan

Geld kan ik je niet geven. Wel al mijn kennis over leningen

vergelijk leningen

"Zeer betrouwbaar ben dat geen bij jullie"

Dhr. Poppeliers uit ARNHEM
2017-08-24, rechtsbijstandverzekering

"Is goed zo"

Anoniem uit WAALWIJK
2017-09-30, autoverzekering

"TOP"

Mevr. B. .A. Gorecka uit HEUKELUM
2017-11-04, zorgverzekering

"Danke well"

Dhr. M. Zagorov uit 'S-GRAVENHAGE
2017-10-21, autoverzekering

"Snel, en veilig"

Dhr. V. Elsenaar uit EERBEEK
2017-11-04, autoverzekering

"gemakkelijk online vergelijken met persoonlijke hulp waar nodig"

Anoniem uit TILBURG
2017-09-16, woonverzekering

"Het is gemakkelijk om de beste verzekeraar te selecteren, als iemand, die u vertrouwt, u kan helpen. Jullie hebben alle verzekeraars al vergeleken. vorig jaar heb ik OHRA via jou geselecteerd, en nog ben ik tevreden. MET VRIENDELIJKE GROET, M. Zabihi"

Dhr. M. Zabihi uit UTRECHT
2017-11-13, zorgverzekering

"Ik ben tevreden met de manier waarop hét invullen en de online service aanvraag gelopen is. Ik heb verder nog geen enkel ervaring met independer Independer. Voor nu liep het overstappen en aanvraag nieuwe verzekering, snel en vlekkeloos. "

Mevr. G.G. Hertsberg uit HOORN NH
2017-10-12, autoverzekering

"Eerder gebruik gemaakt van deze vergelijkingssite"

Anoniem uit AMSTERDAM
2017-09-06,

"Zeer overzichtelijk en duidelijk"

Dhr. H. Schulte uit EST
2017-11-15, zorgverzekering

"Ideaal toch !!!"

Dhr. H.J.M. van Hal uit NIJMEGEN
2017-11-13, zorgverzekering

"Altijd handig, ieder jaar weer verschillend"

Mevr. C.M. Jongerius uit SITTARD
2017-11-13, zorgverzekering

"Want alles is goed verlopen met de website en duidelijk uitgelegt ."

Anoniem uit AMSTERDAM
2017-10-19, autoverzekering

"Makkelijk en snel"

Dhr. G.G. Pieper uit PAPENDRECHT
2017-08-31, woonverzekering

"Vind het dubieus dat de aangegeven premie helemaal op het eind wordt verhoogd. Zeker als daarvan de reden niet wordt gegeven. "

Dhr. P.P.T.G. Van Rens uit NIJMEGEN
2017-11-10, autoverzekering