Grote verschillen variabele hypotheekrente
Tip een vriend:

Grote verschillen variabele hypotheekrente

De grootste meevaller van de kredietcrisis is de enorme daling van de korte rente. Positief gevolg is dat de variabele hypotheekrente ook hard daalt. Dat is echter niet bij alle banken zo.

Lage rente

De Europese Centrale Bank heeft de afgelopen maanden de standaardrente in grote stappen verlaagd naar 1%. Ook de Euribor (de Europese interbancaire rente) is gezakt naar het laagste niveau ooit: onder de 1%. Gevolg is dat de banken kort geld goedkoop kunnen financieren, waardoor ook de variabele rente op hypotheken omlaag zou kunnen.

Dat gebeurt alleen niet, blijkt uit onderzoek van Independer.nl. De Rabobank bijvoorbeeld houdt de variabele rente rond de 4,7%, omdat de bank ook blijkt te kijken naar de lange rente. Sommige klanten betalen overigens 4,4%.

ING
Bij ING is de situatie netter geregeld. Dochter ING Bank, en voorheen ook de Postbank, hebben keiharde contracten opgesteld op basis van de Euribor. Zo betalen veel klanten de 1 maands Euribor plus een vaste opslag van 1%. Deze klanten betalen nu 1,6% rente, per jaar. Eind vorig jaar was dit nog 6%.

Grote verschillen
De verschillen in variabele rente zijn groot. Waar u bij ING dus 1,6% rente betaalt is dat bij Insinger de Beaufort  liefst 5,9%. Bij een hypotheek van 250.000 euro scheelt u dit al 894 euro per maand.

Nieuwe hypotheken
Een aantal financiële instellingen biedt momenteel een variabele hypotheek aan voor iets meer dan 3% rente. Veel banken zijn er echter mee gestopt en bieden aan nieuwe klanten alleen maar vaste renteperiodes aan. De ING geeft maximaal de helft van de nieuwe hypotheek variabel.

Klik hier voor het volledige overzicht variabele hypotheekrente in Nederland.

Lees meer over: hypotheek

Bron: RTL-Z

iedere maand de beste
artikelen in je mailbox?

meld je aan voor de nieuwsbrief

Reacties

5 Antwoorden op “Grote verschillen variabele hypotheekrente”

 1. Jan schreef op 

  U ‘vergeet’ te vermelden dat de euribor een flat price is, waarop géén geld (alleen maar rente) verhandeld wordt. Hiervoor dient een bank ook een spread betaald te worden, die voor de meeste banken al gauw 1% is. Er is geen enkele bank die geld kan lenen tegen het euribor tarief, zelfs de Nederlandse staat moet een spread betalen. Uiteraard kan wel geld aangetrokken worden bij de ECB, maar hier gelden voorwaarden v.w.b. onderpand voor waar niet iedere bank aan kan voldoen. Het lenen van geld bij de ECB is daarnaast voor een korte looptijd (max 3 jaar), terwijl mensen voor hun hypotheek toch graag langer dan 3 jaar geld willen hebben. De ING lijkt dus aan prijsdumping te doen, waarschijnlijk gedreven door politieke motieven/ druk i.v.m. de ontvangen staatsteun.

 2. Martijn schreef op 

  ING zal op zeer korte termijn stoppen met de lage variabele rentes. Deze zullen veel groter worden. Dit heb ik gevonden op de website van ING en is bevestigd door een medewerker.

 3. Martijn schreef op 

  Inmiddels is de opslag op de Euribor bij ING voor de variabele rente verhoogd van 1% naar 2,4%. Dit betekent dat de klanten van ING in het artikel bij een euribor van 0,6% (zoals in bovenstaand voorbeeld) geen 1,6% betalen, maar 3%. Dit is natuurlijk nog steeds weinig, maar als de euribor bijvoorbeeld stijgt naar een normaler niveau van 3,5% is de hypotheekrente bij ING 5,9%. Daarnaast hanteert ING bij het later vastzetten van de variabele rente een hoge opslag vergeleken met nieuwe klanten. Goedkoop kan dus duurkoop zijn!

 4. Audri schreef op 

  Beste Martijn,

  Je konklusie geeft een ietwat vertekend beeld naar de klanten van de ING, die nu een overeenkomst hebbe. Eemn bestaande overeenkomst zal gerespecteerd worden lijkt me.
  Overigens vind ik het beslist juist dat de ING nu nog slechts voor 50% een var. hypotheek op Euriborbasis verstrekt (overenkomstig de vrij strenge voorwaarden) en dat hun opslagpercentage
  wordt verhoogd.
  Anders zitten we over een aantal jaren , als de Euribor mogelijk het nivo van 2007/’08 haalt, weer met grote problemen, waar de gemiddelde Nederlander dan opnieuw de ING Bank onverantwoord gedrag zal verwijten. Dat willen we toch niet ?

 5. Vera Kaspari schreef op 

  Jan schreef

  Het lenen van geld bij de ECB is daarnaast voor een korte looptijd (max 3 jaar), terwijl mensen voor hun hypotheek toch graag langer dan 3 jaar geld willen hebben.

  Jan haalt 2 dingen door elkaar. Je wilt geld hebben voor 30 jaar, maar wil de rente variabel. Basis Euribor dus, vast voor 1 tot 12 maanden.

  De banken kunnen welzeker tegen 1% lenen van de ECB. En wat geven ze als onderpand? Juist hun hypotheekportefueille, waaronder uw huis.

Geef een reactie

Lees onze huisregels.

Waarschuw me bij nieuwe reacties op dit artikel. (Je kan je hiervoor ook apart aanmelden.)

Zelf online je hypotheek regelen?

Bij Independer kies je zelf je hypotheek, met deskundige begeleiding van ons

online hypotheek regelen

"Makkelijke manier om hypotheken te vergelijken en af te sluiten."

Anoniem uit WEZEP
2019-08-21, hypotheek

"Heldere info. Gebruikersgemakkelijke site"

Anoniem uit AMERSFOORT
2019-08-21, hypotheek

"ik bezit voldoende hypotheek kennis,daardoor is Independer een uitkomst voor mij.laag kosten."

Anoniem uit ROTTERDAM
2019-08-21, hypotheek

"Duidelijke website"

Anoniem uit RENSWOUDE
2019-08-19, hypotheek

"Duidelijk en overzichtelijk"

Anoniem uit NIJVERDAL
2019-08-14, hypotheek

"erg duidelijk (tot nu toe..)"

Meneer de Bruin uit DELFT
2019-08-11, hypotheek

"Prima"

Meneer Van der Zanden uit OIRSCHOT
2019-08-04, hypotheek

"website is gebruikersvriendelijk alles volgt vanzelf"

Anoniem uit HELLEVOETSLUIS
2019-07-24, hypotheek

"Net begonnen met het traject."

Anoniem uit BERGEN OP ZOOM
2019-07-17, hypotheek

"Makkelijk en snel"

Anoniem uit ROTTERDAM
2019-07-02, hypotheek

"Super goed systeem, overzichtelijk en actueel. Ideaal dat je met een code weer terug kan naar de berekening. "

Meneer Groenendijk uit CAPELLE AAN DEN IJSSEL
2019-07-01, hypotheek

"Helder advies over de procedure via de telefoon."

Meneer Bruins uit ZWOLLE
2019-06-21, hypotheek

"Ik sluit vaak verzekeringen etc. af via independer en dit gaat altijd heel overzichtelijk en gemakkelijk."

Anoniem uit AMSTELVEEN
2019-05-30, hypotheek

"Bij voldoende kennis is dit heel makkelijk!"

Anoniem uit VOORSCHOTEN
2019-05-29, hypotheek

"gebruiksvriendelijk"

Anoniem uit VOORHOUT
2019-05-21, hypotheek