Heb je kinderen? Dit zijn de toeslagen waar je recht op hebt
Tip een vriend:

Heb je kinderen? Dit zijn de toeslagen waar je recht op hebt

Luiers, opvang, schoolgeld, kleding, sport: de kosten voor een kind kunnen een behoorlijk beslag op het inkomen leggen. Van welke voordelen en -regelingen kun je gebruikmaken als je kinderen hebt?

Financieel coach Monica ten Hoove krijgt regelmatig vragen van ouders. Of ze nog ergens recht op hebben. ,,Om dat uit te zoeken ga ik naar berekenuwrecht.nl van het Nibud. Op die site kun je uitrekenen op welke tegemoetkomingen jij aanspraak kunt maken en hoeveel je krijgt.’’ Ook kan een site als die van het Nibud overzicht geven van je situatie en wat er verandert als jouw leefsituatie anders wordt. ,,Je kunt er bijvoorbeeld op zien wat er gebeurt als je meer of minder gaat werken. Minder werken kan ervoor zorgen dat je recht hebt op meer tegemoetkomingen. Zo houd je mogelijk per saldo net zo veel over, terwijl je een betere balans hebt tussen werk en privé. Andersom kan het behoorlijk lonen als beide partners werken.’’

Kinderbijslag

De kinderbijslag is een bijdrage van de overheid aan de kosten van de opvoeding. Iedere ouder krijgt kinderbijslag, ook als je een kind adopteert of een pleeg-, stief- of ander kind hebt voor wie je zorgt. Kinderbijslag is een volksverzekering, waarvoor je automatisch verzekerd bent als je rechtmatig in Nederland woont. De Sociale Verzekeringsbank keert deze verzekeringen uit. Per januari 2019 is de kinderbijslag met 60 tot 90 euro omhooggegaan, afhankelijk van de leeftijd van het kind. Voor ieder kind tot en met 5 jaar ontvang je 219,79 euro per kwartaal. Voor kinderen van 6 tot en met 11 jaar is dat 267,10 euro en voor kinderen van 12 tot en met 17 jaar 314,24 euro. Kinderbijslag staat aan het begin van elk kwartaal op de rekening.

Ook als je je kind niet (meer) thuis kunt opvoeden en verzorgen kun je kinderbijslag krijgen. Dan moet je wel kunnen aantonen dat je minimaal 422 euro per kwartaal uitgeeft aan de zorg van je kind. Als je intensieve zorg verleent, in of buitenshuis, kun je dubbele kinderbijslag aanvragen. Het Centrum indicatiestelling zorg (CIZ) bepaalt hoeveel zorg je kind nodig heeft.

Is je kind 16 of 17 jaar en heeft het een bijbaantje, dan kan dat invloed hebben op de kinderbijslag. Een kind mag maximaal 1296 euro netto per kwartaal bijverdienen, daarna ontvang je geen kinderbijslag meer. In de zomervakantie mag een kind 1330 euro netto extra bijverdienen. Zodra je kind recht heeft op studiefinanciering stopt de kinderbijslag, ongeacht of je kind deze studiefinanciering heeft aangevraagd.

Kindgebonden budget

Een kindgebon­den budget kun je aanvragen vanaf een maand na de geboorte

Naast kinderbijslag kun je aanspraak maken op een kindgebonden budget. In tegenstelling tot de kinderbijslag is dat afhankelijk van de hoogte van het inkomen van het hele gezin. Je hebt recht op het volledige kindgebonden budget als jij en je toeslagpartner maximaal 20.941 euro per jaar verdienen. Bij een hoger inkomen krijg je geen, of een lagere tegemoetkoming. Ook je vermogen speelt een rol bij de hoogte van het bedrag: voor een alleenstaande mag dit niet hoger zijn dan 114.776 euro, met een partner 145.136 euro.

Een kindgebonden budget kun je aanvragen vanaf een maand na de geboorte. De belastingdienst stuurt daarover meestal een bericht, maar je kunt ook terecht op de toeslagen- pagina van de website. Het maximale bedrag dat je ontvangt bij één kind is 97,17 euro per maand, bij twee kinderen 179,58 euro en bij drie kinderen 203,92 euro. Voor een huishouden met vier kinderen of meer komt daar 24,33 per kind bij. Het kindgebonden budget gaat omhoog naarmate je kinderen ouder worden, als tegemoetkoming in de schoolkosten.

Alleenstaande ouders krijgen maximaal 3.139 euro per jaar extra aan kindgebonden budget. Dit bedrag staat los van het aantal kinderen.

Kinderopvangtoeslag

Met de inkomensaf­han­ke­lij­ke combinatie­kor­ting wil de overheid ouders stimuleren om (meer) te gaan werken

De kinderopvangtoeslag is een tegemoetkoming in de kosten voor kinderopvang. De toeslag is afhankelijk van je inkomen; een voorwaarde is dat je (allebei) werkt. Uitzonderingen hierop maakt de belastingdienst als je een re-integratietraject, inburgeringscursus of studie volgt. Ook de kinderopvangtoeslag is dit jaar gestegen. Hoeveel is afhankelijk van het inkomen, soort opvang en aantal uren dat je kind wordt opgevangen. Bij een gezamenlijk inkomen tot 19.433 euro krijg je bijvoorbeeld 96 procent van de kosten van kinderopvang vergoed.

Je ontvangt deze toeslag voor opvang op de crèche, peuterspeelzaal, buitenschoolse opvang, bij een gastouder of ouderparticipatiecrèche. Voor de vergoeding rekent de belastingdienst met een uurtarief van maximaal 8,02 euro voor kinderen tot 4 jaar (dagopvang), 6,89 euro voor kinderen in de basisschoolleeftijd (buitenschoolse opvang) en van 6,15 euro per uur voor een gastouder. Alles boven deze uurtarieven neemt de overheid niet mee in de tegemoetkoming.

Voor kinderen tot 4 jaar kun je maximaal kinderopvangtoeslag aanvragen over 140 procent van de gewerkte uren van de minst werkende partner (exclusief reistijd). Voor kinderen in de basisschoolleeftijd is dit maximaal 70 procent. Daarnaast geldt een maximum van 230 uur per maand per kind, dat is ongeveer 57 uur per week. Daarboven ontvang je geen toeslag meer.

Inkomensafhankelijke combinatiekorting

Als je allebei werkt en een kind onder de 12 jaar hebt, of alleenstaande ouder bent en werkt, kun je aanspraak maken op de inkomensafhankelijke combinatiekorting. Dat is een korting op de inkomstenbelasting waarmee de overheid ouders wil stimuleren om (meer) te gaan werken. Je jaarinkomen moet in 2019 minstens 4993 euro bedragen. Als co- ouder kun je deze korting krijgen als je kind minstens drie dagen per week bij jou woont.

Overige regelingen

Geef elke verande­ring, als een hoger salaris of een scheiding, snel doorMonica ten Hoove

Scholen helpen gezinnen met een laag inkomen soms door korting te geven op schoolkosten, zoals de ouderbijdrage of het schoolreisje. Of ze schelden die zelfs kwijt.

Wanneer je een pleegkind in huis neemt, kun je in aanmerking komen voor een pleegvergoeding. Afhankelijk van de leeftijd van het kind kun je tussen de 561 en 690 euro per maand ontvangen. Let op: als je een pleegvergoeding krijgt, vervalt de kinderbijslag.

Gemeenten hebben regelingen om gezinnen met een laag inkomen tegemoet te komen. Zij geven bijvoorbeeld korting op contributiekosten van sport en culturele activiteiten of bij het kopen van een computer.

,,Voer elke verandering, als hoger salaris, een verschuiving van dagopvang naar buitenschoolse opvang of een scheiding, snel door’’, adviseert Monica ten Hoove. ,,Dat kan direct invloed hebben op je tegemoetkomingen.’’ Als je wijzigingen niet doorgeeft, blijven tegemoetkomingen op basis van de oude situatie doorlopen. En moet je het te veel ontvangen geld alsnog terugbetalen.

Wat kost kinderopvang en wat voor gevolgen heeft het als je een dag meer of minder gaat werken? Met deze tool van Independer kun je het snel uitrekenen.

Bron: BN DeStem

iedere maand de beste
artikelen in je mailbox?

meld je aan voor de nieuwsbrief

Reacties

Geef een reactie

Lees onze huisregels.

Waarschuw me bij nieuwe reacties op dit artikel. (Je kan je hiervoor ook apart aanmelden.)

Verzekeringen vergelijken en direct afsluiten

Goedkope verzekering? Independer helpt jou gemakkelijk verzekeringen vergelijken

verzekering vergelijken

"Overzichtelijk en duidelijk "

Mevr. Duchiene uit ROTTERDAM
25 minuten geleden, reisverzekering

"Overzichtelijke site met veel info"

Anoniem uit HOENSBROEK
38 minuten geleden, lenen

"Independer bespaart veel werk met vergelijken en in dit geval geld i.v.m. veel hogere offerte."

Meneer van Dijk uit HEERLEN
45 minuten geleden, autoverzekering

"snel geregeld, gratis tandongevallen verz. erbij is een pre."

Anoniem uit DALEN
59 minuten geleden, zorgverzekering

"prima informatie"

Meneer van Tongeren uit IJSSELMUIDEN
1 uur geleden, woonverzekering

"Snel en gemakkelijk een keuze uit vele verzekeringen en nog ietsje goedkoper dan op de site van de verzekeraar. top !"

Anoniem uit ZAANDAM
1 uur geleden, autoverzekering

"alles was duidelijk, nu nog hopen op een goedkeuring van de verzekeraar"

Anoniem uit KATWIJK ZH
1 uur geleden, woonverzekering

"Prima website. Klantenservice ook telefonisch goed te bereiken."

Dhr. Van den Oever uit KATWIJK ZH
1 uur geleden, energie

"Eenvoudig en vergelijkbaar"

Dhr. de Herdt uit BERGEN OP ZOOM
1 uur geleden, overlijdensrisicoverzekering

"Tevreden en snel"

Mevrouw Bennink uit DOETINCHEM
1 uur geleden, bestelautoverzekering

"Goede website en makkelijk af te sluiten."

Anoniem uit ANNA PAULOWNA
2 uur geleden, rechtsbijstandverzekering

"Altijd een goed en inzichtelijk advies, vaak met een extraatje."

Anoniem uit HENGELO OV
2 uur geleden, autoverzekering

"Allemaal super eenvoudig en optimaal resultaat. Prima dus."

Meneer van der Velde uit ROTTERDAM
2 uur geleden, autoverzekering

"Sterren spreken voor zich. "

Jorrell uit SPIJKENISSE
2 uur geleden, overlijdensrisicoverzekering

"Super sait "

Anoniem uit EINDHOVEN
2 uur geleden, energie