Huizenkopers willen vaker hypotheek zónder renteaftrek: scheelt honderden euro’s
Tip een vriend:

Huizenkopers willen vaker hypotheek zónder renteaftrek: scheelt honderden euro’s

De hypotheekrenteaftrek wordt in Nederland langzaam afgebouwd, maar dankzij de lage rente is een grote groep huizenkopers niet eens meer geïnteresseerd in het belastingvoordeel. Ze kiezen vaker voor hypotheken waarbij ze niet meer volledig hoeven af te lossen. Het ontbreken van de renteaftrek nemen ze voor lief. Niet geheel zonder gevaren.

In sommige gevallen kan zo’n hypotheek honderden euro’s per maand goedkoper uitpakken dan een ‘normale’ annuïteitenhypotheek, zo laat vergelijkingssite Independer zien met berekeningen. ,,Dit is een nieuwe ontwikkeling van de laatste maanden”, zegt hypotheekdeskundige Marga Lankreijer-Kos van Independer. ,,Bijna in elk hypotheekgesprek beginnen klanten er zelf over en ongeveer 10 procent kiest er al voor.”

De interesse van klanten is ontstaan door de extreem lage rente. Voor een rentevastperiode van tien jaar ligt die bij de meeste banken onder de 1,5 procent. De goedkoopste hypotheken voor dertig jaar rentevast zitten al onder de 2 procent. ,,Als je minder rente betaalt, dan kun je ook minder rente aftrekken van de belasting”, aldus Lankreijer-Kos. ,,Daardoor worden hypotheken waarbij je geen recht hebt op aftrek vanzelf aantrekkelijker.”

Rabobank bevestigt de nieuwe trend. ,,We zien zeker dat een deel van onze klanten die hun hypotheek oversluit of doorstroomt ook een deel van de nieuwe hypotheek aflossingsvrij afsluit”, zegt een woordvoerder. ,,We kunnen dat nog niet in cijfers uitdrukken.”

Ook De Hypotheekshop merkt dat de interesse toeneemt voor gedeeltelijk aflossingsvrije hypotheken. Banken hebben afgesproken maximaal 50 procent van een hypotheekbedrag aflossingsvrij te houden. ,,Het zijn vooral doorstromers die de keuze maken”, aldus Martin Hagedoorn van De Hypotheekshop. ,,Starters willen vaak nog gebruik maken van Nationale Hypotheek Garantie (NHG). Dan is een annuïteitenhypotheek met volledige aflossing verplicht.”

Rekenvoorbeeld aflossingsvrije hypotheek

Ze wonen in een prachtig huis in Leiden, maar betalen veel huur en hebben daarom de stap genomen een huis te kopen. Een jong starterskoppel van 26 en 28 (namen bij de redactie bekend) heeft een huis gekocht in het naastgelegen Zoeterwoude. Aankoopprijs: 393.000 euro. Ze moesten op zoek naar een hypotheek.

Dankzij schenkingen van hun ouders bleef er een hypotheekbedrag van 347.200 euro nodig. Na wikken en wegen heeft het stel gekozen voor een aflossingsvrij deel van 100.000 euro. Dan betalen ze daarover 162 euro rente per maand. Stel dat ze voor een annuïteitenhypotheek hadden gekozen, dan waren de kosten voor een ton 368 euro per maand geweest (rente plus aflossing). Een verschil van 206 euro. De hypotheekrenteaftrek die ze missen is 61 euro per maand. Als je dat er vanaf trekt, blijft het verschil nog 145 euro.

Een aantrekkelijk idee, vonden ze. Daardoor houden ze elke maand financiële ruimte over om leuke dingen te doen. Mochten er financiële meevallers zijn of zouden ze meer gaan verdienen, dan kunnen ze jaarlijks tot 10 procent boetevrij aflossen.

Wel heeft het stel uit Leiden ervoor gekozen om de rente van 1,88 procent twintig jaar vast te zetten. Na twintig jaar kan de rente zijn gestegen, maar ze vinden het risico beperkt. Wie weet komt er nog een erfenis waarmee de rest kan worden afgelost. Of het huis stijgt in waarde waardoor de bank een nieuwe hypotheek wil aanbieden, zo redeneren ze. Ze zijn dus niet bang voor een restschuld.

Gevaar

Er kleeft wel een gevaar aan als je kiest voor een rentevastperiode van bijvoorbeeld tien jaar, waarschuwt Lankreijer-Kos. ,,Na tien jaar zou de rente omhoog kunnen gaan. Je betaalt dan wél de hogere rente, maar hebt nog steeds géén recht op hypotheekrenteaftrek. Bovendien los je minder af, waardoor de maandelijkse lasten behoorlijk kunnen stijgen. En aan het einde van de looptijd heb je nog wel een deel van je schuld over die je moet kunnen aflossen, of herfinancieren.”

Het Ministerie van Financiën onderzoekt momenteel wat er met de hypotheekrenteaftrek moet gebeuren. In 2013 heeft de politiek bewust op aflossing van nieuwe hypotheken aangestuurd door de renteaftrek bij (gedeeltelijk) aflossingsvrij af te schaffen. Door de lage rente verdwijnt die stok achter de deur. Hagedoorn: ,,Ik denk dat de uitkomst van de evaluatie wordt dat het te complex is geworden. Veel klanten begrijpen het niet meer en voor de belastingdienst is het moeilijk te controleren.”

Ook Marga Lankreijer-Kos is benieuwd wat er gaat gebeuren met de renteaftrek. ,,Het is altijd politiek controversieel geweest om de hypotheekrenteaftrek af te bouwen, maar als klanten zelf al kiezen voor andere hypotheekvormen, wordt het misschien wel sneller afgeschaft.” Een woordvoerder van het ministerie wil nog niets over de evaluatie van de ‘eigenwoningregeling’ zeggen tot de Tweede Kamer erover is ingelicht.

Lees meer over: hypotheek

Bron: Algemeen Dagblad

iedere maand de beste
artikelen in je mailbox?

meld je aan voor de nieuwsbrief

Reacties

Geef een reactie

Lees onze huisregels.

Waarschuw me bij nieuwe reacties op dit artikel. (Je kan je hiervoor ook apart aanmelden.)

Zelf online je hypotheek regelen?

Bij Independer kies je zelf je hypotheek, met deskundige begeleiding van ons

online hypotheek regelen

"Omdta het heleproces bijzonder prettig en informatief verloopt. "

Meneer Ritsema uit 'S-GRAVENHAGE
2019-11-21, hypotheek

"De aanvraag verloopt soepel en overzichtelijk"

Anoniem uit KORTENHOEF
2019-11-19, hypotheek

"overzichterlijk en duidelijk"

Mevrouw Van Haren uit LEIDEN
2019-11-17, hypotheek

"Duidelijke eerste informatie bij tel contact"

Meneer Bais uit GROOTEBROEK
2019-11-15, hypotheek

"Helderheid, structuur, volledigheid."

Meneer Beunis uit 'S-HERTOGENBOSCH
2019-11-15, hypotheek

"Mega chill dit "

Anoniem uit HAARLEM
2019-11-14, hypotheek

"Makkelijk zelf te doen"

Anoniem uit MEERSSEN
2019-11-14, hypotheek

"Fijne tool om hypotheek te berekenen!"

Meneer Siebenga uit MOORDRECHT
2019-10-30, hypotheek

"Efficiente site"

Meneer Mol uit AMSTERDAM
2019-10-28, hypotheek

"Super fijn dat je op deze manier zelf een hypotheek kunt afsluiten."

Meneer Tijbout uit HEEMSKERK
2019-10-25, hypotheek

"OVERZICHTELIJK EN DUIDELIJKE WEBSITE EN PROCEDURE. AL EERDER MET JULLIE GEWERKT VOOR EEN OVERLIJDENSRISICOVERZEKERING"

Meneer GERRITSEN uit VOORSCHOTEN
2019-10-25, hypotheek

"Duidelijk, transparant en fijn om alles op een rijtje te kunnen zetten en te kunnen vergelijken. Alle informatie werd gegeven met toelichtingen indien nodig."

Meneer Heun uit ZWOLLE
2019-10-24, hypotheek

"Site ook toegankelijk maken voor aanvrager met IVA uitkering en/of vroegpensioen"

Anoniem uit APELDOORN
2019-10-21, hypotheek

"Ben tot nu toe heel goed geadviseerd."

Meneer van Dijk uit BEILEN
2019-10-18, hypotheek

"omdat ik het heel makkelijk vind en vooral omdat jullie ook `s-avonds bereikbaar zijn."

Anoniem uit 'S-GRAVENHAGE
2019-10-16, hypotheek