Hypotheekrente stijgt ondanks corona-ingreep ECB
Tip een vriend:

Hypotheekrente stijgt ondanks corona-ingreep ECB

De hypotheekrente stijgt weer, ondanks maatregelen van de Europese Centrale Bank om dat te voorkomen. Volgens vergelijker Independer hebben inmiddels vier aanbieders hun percentage verhoogd. Bij Hypotrust, een van de tien grootste verstrekkers, zelfs met 0,3 procentpunt. 

Holland Woont, Tulp en Venn doen dat met 0,04 tot 0,05 procentpunt.

“Het is vooral opvallend dat het verstrekkers zijn die geld beleggen voor pensioenfondsen, beleggingsinstellingen en investeringsmaatschappijen,” zegt manager hypotheken Marga Lankreijer van Independer. “Maar er zijn ook van zulke regiepartijen die nog geen renteverhoging doen.”

Grote verstrekkers als Rabobank of ABN Amro laten hun percentages vooralsnog ongemoeid. ABN overweegt om consumenten, die door de coronacrisis in acute financiële problemen komen, tijdelijk uitstel van aflossing te gunnen.

Grote hypotheekverstrekkers

Lankreijer sluit niet uit dat ook grote hypotheekverstrekkers de rente wat zullen verhogen, ondanks miljardenmaatregelen van de ECB die dat moeten voorkomen. “Je ziet dat de kapitaalmarktrente nog oploopt. Die wordt door banken gebruikt. En in het algemeen komt het vaker voor dat rentes in drukke periodes korte tijd stijgen.”

Adviseur De Hypotheker verwacht dat de hypotheekrente over de hele linie licht zal stijgen, vanwege de toenemende onzekerheid. “Centrale banken hebben de nodige maatregelen getroffen,” zegt directeur Menno Luiten, en we vertrouwen erop dat dit de juiste uitwerking hebben. Maar de coronacrisis brengt verschillende kredietrisico’s met zich mee.”

“Wereldwijd staat de economische groei onder druk vanwege de onzekerheid. Op de lange termijn is de economische impact hiervan moeilijk te voorspellen. Wij houden er rekening mee dat geldverstrekkers dit ook in de rente gaan doorberekenen. Hierdoor verwachten wij dat zowel de kortlopende als de langlopende hypotheekrente licht zal gaan stijgen.”

Oversluiten

Independer wordt momenteel overspoeld met mensen die nog snel hun hypotheek oversluiten in de verwachting dat de rente zal stijgen. “Normaal is dat 15 procent van de aanvragen, gisteren 50 procent,” zegt Lankreijer. “Mensen worden geleefd door het nieuws. Maar of het paniek is weet ik niet.”

Die verschuiving komt ook doordat er veel minder woningen te koop worden aangeboden. Volgens makelaarsvereniging NVM staan deze maand tot nu een kwart minder huizen te koop dan vorig jaar maart.

Oppassen met oversluiten

Vereniging Eigen Huis (VEH) adviseert leden voorzichtig te zijn. “De rente is ongekend laag,” zegt woordvoerder Hans André de la Porte. “Het kan zijn dat de rente met kleine stapjes omhoog gaat, maar dat gaat om euro’s of tientjes. Kijk niet naar de rente, maar naar de nettomaandlasten. Wat kost een huis je per maand? Dat is belangrijker dan de rente. Dit soort rentestijgingen schelen op een hypotheek van anderhalve ton misschien een paar euro.”

VEH raadt aan om op te passen met oversluiten. “Daarmee maak je ook kosten. Als je dat de afgelopen jaren al hebt gedaan, dan zit je al op een heel laag niveau. Dat moet je niet nogmaals doen. Maar als je nog met een hypotheek van 4 of 5 procent zit, dan is het moment wel daar, als het gunstig uitkomt, om voor lange termijn vast te leggen. Maar dat is voor ieder een individuele afweging.”

Coulance van grote banken

De huizenbezittersvereniging ziet ook hier en daar rentepercentages toenemen. “Regiepartijen zaten er altijd al scherp in,” zegt André de la Porte. “Nu worden die getroffen doordat hun financiers zich vanwege de coronacrisis terugtrekken. De grote banken zullen hetzelfde gaan doen als de rente op de kapitaalmarkt stijgt. Daar zijn signalen van, maar ze kunnen het ook al hebben ingecalculeerd.”

“Wij vinden dat de grote banken niet moeten verhogen, omdat er nu meer maatregelen vanuit de overheid en centrale banken zijn genomen.” De vereniging rekent juist op meer coulance. “Je moet dan denken aan een rentepauze als de hypotheekhouder minder inkomsten heeft. Die betaal je dan later. Dat is in de vorige crisis ook gebeurt. Je zou ook aan een aflossingsstop kunnen denken.”

Zulke maatregelen zijn volgens hem ook in het belang van de banken zelf. “Banken zijn er ook bang voor dat hun hypotheekportefeuille minder waard wordt. Dat heeft grote gevolgen voor hun financiële waardering. Banken willen om die reden graag een betrouwbare hypotheekmarkt houden.”

Lees meer over: hypotheek

Bron: Parool

iedere maand de beste
artikelen in je mailbox?

meld je aan voor de nieuwsbrief

Reacties

Geef een reactie

Lees onze huisregels.

Waarschuw me bij nieuwe reacties op dit artikel. (Je kan je hiervoor ook apart aanmelden.)

Zelf online je hypotheek regelen?

Bij Independer kies je zelf je hypotheek, met deskundige begeleiding van ons

online hypotheek regelen

"Goede begeleiding bij invullen aanvraag formulier "

Meneer ter Weijde uit VELSERBROEK
7 uur geleden, hypotheek

"Heel fijn en makkelijk om in te vullen. Super duidelijk allemaal, en ruime keuze van aanbieders!"

Anoniem uit HOUTEN
2020-03-31, hypotheek

"Zeer overzichtelijke informatie"

Anoniem uit WAPENVELD
2020-03-27, hypotheek

"Ben nog niet klaar maar voor zover is alles helder te volgen om via jullie zonder adviseur een hypotheek over te sluiten"

Meneer Bouw uit ERP
2020-03-20, hypotheek

"Goed bereikbaar, deskundig personeel"

Anoniem uit BRUNSSUM
2020-03-19, hypotheek

"Omdat ik goed geholpen ben op mijn vragen "

Meneer Arrias uit FIJNAART
2020-03-19, hypotheek

"Gemakkelijke site"

Meneer Arts uit TIEL
2020-03-14, hypotheek

"Erg tevreden, alleen zou het fijn zijn als er een optie komt om aan te geven dat je de studieschuld volgens het nieuwe stelsel mag aflossen, wat namelijk van invloed is op de hoogte van je hypotheek."

Anoniem uit TILBURG
2020-03-12, hypotheek

"Super!"

Anoniem uit DRACHTEN
2020-03-04, hypotheek

"Duidelijk en overzichtelijk! "

Meneer Blenke uit OLDENZAAL
2020-03-03, hypotheek

"tot nu altijd snel iemand aan de telefoon. Vriendelijke mensen."

Anoniem uit AFFERDEN L
2020-02-28, hypotheek

"Helder, duidelijk en overzichtelijke tool"

Mevrouw Schiettekatte uit ZIERIKZEE
2020-02-24, hypotheek

"Zelf je zaken regelen zonder dure tussenkomst van zgn. adviseur. Daar houden we van."

Anoniem uit KAMPEN
2020-02-22, hypotheek

"Eenvoudig en helder op weg geholpen met de hypotheek"

Anoniem uit ACHTERVELD
2020-02-16, hypotheek

"duidelijke website met voldoende informatie tot nu toe komt alles zeer klantvriendelijk over"

Meneer Slooten uit HEERHUGOWAARD
2020-02-15, hypotheek