Hypotheekrente stijgt piepklein beetje, aanbieders schieten huizenbezitters te hulp
Tip een vriend:

Hypotheekrente stijgt piepklein beetje, aanbieders schieten huizenbezitters te hulp

Het is nog te vroeg om te zeggen wat de hypotheekrente in deze coronacrisis gaat doen, zeggen deskundigen tegen deze site. Er zijn vier aanbieders die hun rente iets hebben opgehoogd, maar dankzij opkoopprogramma’s van de Europese Centrale Bank wordt de rente kunstmatig laag gehouden. Huizenbezitters die in de problemen komen, krijgen waarschijnlijk uitstel van betaling.

Het werkt met rente in een normale situatie heel simpel: als de risico’s van leningen omhoog gaan, gaat ook de rente omhoog, waarmee geldverstrekkers hun risico’s afdekken. Rabobank, Van Bruggen Adviesgroep en De Hypotheker spreken daarom in persberichten de verwachting uit dat de rente na een jarenlange daling weer licht gaat stijgen. De Hypotheekshop ziet een ‘wisselend beeld’ en durft een voorspelling niet aan.

Hoe dan ook wordt er door de Europese Centrale Bank met een enorme smak geld gesmeten om de normale marktmechanismes de kop in te drukken. Afgelopen nacht is een ‘pandemie-noodopkoopprogramma’ van 750 miljard euro gelanceerd. De staatsleningen van tien jaar zakten daardoor direct, terwijl de rente gisteren voor het eerst weer even positief was. De hypotheekrente volgt normaal gesproken de lijn van de staatsleningen.

Lijkt mee te vallen

,,Economie is al onvoorspelbaar en nu al helemaal”, zegt Harald Benink, hoogleraar bankwezen en financiering in Tilburg. ,,Cruciaal is hoe lang het gaat duren tot het normale leven weer doorgaat. Is dat drie maanden of langer? Er ontstaat nu een grotere vraag naar geld en dat heeft een opdrijvend effect op de lange rente. Maar dat kan steeds worden beperkt als de ECB ingrijpt. Het lijkt met de rentestijgingen mee te vallen.”

De kapitaalmarktrente steeg de laatste dagen zo hard, dat de Europese Centrale Bank heeft ingegrepen. Nu is hij weer onder nul (negatieve rente). De hypotheekrente reageert voorlopig nog niet. © Home Finance.

Er zijn vier hypotheekaanbieders die hun rente sinds lange tijd hebben verhoogd, waaronder Tulp Hypotheken. ,,Interessant is dat dit regiepartijen zijn”, zegt hypotheekdeskundige Marga Lankreijer-Kos van vergelijkingssite Independer. ,,Deze aanbieders krijgen geld vanuit investerings-, beleggings- en pensioenfondsen. Zij reageren nu als eerste. Wanneer de andere geldverstrekkers, die misschien wat meer vet op de botten hebben of al hadden ingekocht, ook omhoog gaan is natuurlijk nog niet bekend.” Ondertussen ziet Independer een piek in het aantal aanvragen voor oversluiters, mogelijk huizenbezitters die proberen te profiteren van de lage rentestand. 

Beperkte verhogingen

Het gaat vooralsnog om beperkte verhogingen, benadrukt Martin Hagedoorn van De Hypotheekshop. ,,Hooguit 0,05 procent. Al zou hij met 2 of 3 tienden stijgen, dan nog is de hypotheekrente niet ineens hoog”, zegt hij. ,,Opmerkelijk genoeg zien we dat het aantal aanvragen heel erg hoog is momenteel. Ook het aantal woningaankopen gaat vooralsnog door. Aan de andere kant horen we van een adviseur dat een aankoop niet door kan gaan omdat een consument op Schiphol werkt.”

Mensen die hun baan door de crisis dreigen te verliezen of dankzij nulurencontracten direct al problemen krijgen hun hypotheek te betalen, krijgen alvast de helpende hand aangeboden van enkele geldverstrekkers. Klanten van MUNT Hypotheken hoeven tijdelijk geen rente en aflossing te betalen als ze in financiële problemen komen door de coronacrisis. Ook banken komen in actie. ABN Amro wil ‘zo snel mogelijk’ een tijdelijke regel invoeren die ervoor zorgt dat consumenten even hun hypotheek niet hoeven af te lossen. ING wijst erop dat klanten al de mogelijkheid hebben om maatwerkoplossingen te bespreken, bijvoorbeeld als klanten de hypotheeklasten niet kunnen betalen.

De impact op de huizenmarkt is met alle maatregelen die worden genomen nog ongewis. Hogere rentes zorgen ervoor dat mensen minder geld kunnen lenen, waardoor na een periode de huizenprijzen kunnen zakken of de vraag kan afnemen. Mensen die al weken bezig zijn met de aankoop van een huis, zullen daar nu nog niet van afzien, denkt hoogleraar Benink. ,,Het hangt dus puur af van hoe lang dit gaat duren.” Er gebeurt zo ontzettend veel tegelijkertijd dat juist ook onverwachtse ontwikkelingen niet vallen uit te sluiten, bedenkt Martin Hagedoorn nog. ,,Stel dat beleggers afhaken, zodat starters op de huizenmarkt betere kansen hebben. We weten op dit moment gewoonweg nog niet wat er gaat gebeuren.”

Lees meer over: hypotheek

Bron: AD.nl

iedere maand de beste
artikelen in je mailbox?

meld je aan voor de nieuwsbrief

Reacties

Geef een reactie

Lees onze huisregels.

Waarschuw me bij nieuwe reacties op dit artikel. (Je kan je hiervoor ook apart aanmelden.)

Zelf online je hypotheek regelen?

Bij Independer kies je zelf je hypotheek, met deskundige begeleiding van ons

online hypotheek regelen

"Goede begeleiding bij invullen aanvraag formulier "

Meneer ter Weijde uit VELSERBROEK
7 uur geleden, hypotheek

"Heel fijn en makkelijk om in te vullen. Super duidelijk allemaal, en ruime keuze van aanbieders!"

Anoniem uit HOUTEN
2020-03-31, hypotheek

"Zeer overzichtelijke informatie"

Anoniem uit WAPENVELD
2020-03-27, hypotheek

"Ben nog niet klaar maar voor zover is alles helder te volgen om via jullie zonder adviseur een hypotheek over te sluiten"

Meneer Bouw uit ERP
2020-03-20, hypotheek

"Goed bereikbaar, deskundig personeel"

Anoniem uit BRUNSSUM
2020-03-19, hypotheek

"Omdat ik goed geholpen ben op mijn vragen "

Meneer Arrias uit FIJNAART
2020-03-19, hypotheek

"Gemakkelijke site"

Meneer Arts uit TIEL
2020-03-14, hypotheek

"Erg tevreden, alleen zou het fijn zijn als er een optie komt om aan te geven dat je de studieschuld volgens het nieuwe stelsel mag aflossen, wat namelijk van invloed is op de hoogte van je hypotheek."

Anoniem uit TILBURG
2020-03-12, hypotheek

"Super!"

Anoniem uit DRACHTEN
2020-03-04, hypotheek

"Duidelijk en overzichtelijk! "

Meneer Blenke uit OLDENZAAL
2020-03-03, hypotheek

"tot nu altijd snel iemand aan de telefoon. Vriendelijke mensen."

Anoniem uit AFFERDEN L
2020-02-28, hypotheek

"Helder, duidelijk en overzichtelijke tool"

Mevrouw Schiettekatte uit ZIERIKZEE
2020-02-24, hypotheek

"Zelf je zaken regelen zonder dure tussenkomst van zgn. adviseur. Daar houden we van."

Anoniem uit KAMPEN
2020-02-22, hypotheek

"Eenvoudig en helder op weg geholpen met de hypotheek"

Anoniem uit ACHTERVELD
2020-02-16, hypotheek

"duidelijke website met voldoende informatie tot nu toe komt alles zeer klantvriendelijk over"

Meneer Slooten uit HEERHUGOWAARD
2020-02-15, hypotheek