Independer bij Radar over eigen bijdrage ziekenhuis
Tip een vriend:

Independer bij Radar over eigen bijdrage ziekenhuis

Als je naar een ziekenhuis gaat waar de verzekeraar geen contract mee heeft, loop je het risico een groot deel van de kosten zelf te moeten betalen. Wat als je deze eigen bijdrage niet kunt betalen?

Volgens het hinderpaalcriterium in de zorgverzekeringswet mag de vergoeding van de verzekeraar niet zo laag zijn dat je belemmerd wordt in je keuze voor een ziekenhuis. Dit heeft te maken met de vrije artsenkeuze die elke consument in Nederland heeft.

Bekijk de uitzending van Radar terug.

Hoe wordt het hinderpaalcriterium berekend?

Wie bepaalt wanneer er sprake is van een zogenaamde ‘hinderpaal’ en hoe wordt dat berekend?

De Nederlandse Zorgautoriteit (NZa) heeft gezegd dat een ‘vergoeding van minder dan 75 procent van het marktconforme tarief een hinderpaal zou kunnen zijn voor mensen om naar die zorgaanbieder te gaan.’ Het is lastig te bepalen waar die grens precies ligt. De een vindt een rekening van 250 euro veel, de ander 750 euro, afhankelijk van het inkomen.

Ook verzekeraars vinden het hinderpaalcriterium een lastig onderwerp, blijkt uit een rondgang van Radar. Er zijn geen rekenmodellen beschikbaar om te bepalen wat een geschikte vergoeding is. Een verzekeraar mag namelijk niet naar het inkomen van mensen kijken.

Wat kun je doen als je vindt dat je recht hebt op een hogere vergoeding? De NZa stelt dat mensen die van mening zijn dat de 25 procent eigen bijdrage te hoog is (en hen dus belemmert om naar een bepaald ziekenhuis gaan) naar de rechter of de geschillencommissie SKGZ kunnen stappen.

‘Kom met concrete normen’

Tweede Kamerlid Hanke Bruins Slot vindt dit een verkeerde instelling: ‘De mensen zijn vaak ziek en hebben helemaal geen tijd om naar de rechter te gaan. Deze mensen hebben goede zorg nodig.’

Ruud Martens van Independer ziet dat mensen vaak achteraf geconfronteerd worden met hoge ziekenhuisrekeningen. Hij is van mening dat de NZA met concrete normen moet komen over de maximale eigen bijdrage. Hij doet een oproep aan mensen die een ziekenhuisrekening hebben ontvangen van 1.000 euro of hoger om zich te melden. Mogelijk gaat Independer een of meerdere gevallen voor de rechter brengen om op deze manier druk uit te oefenen op de NZa.

De Patiëntenfederatie NPCF is van mening dat de budgetpolissen misleidend zijn en roept alle mensen op zich vóóraf goed te informeren over vergoedingen om hoge ziekenhuiskosten te vermijden.

Check waar jij terecht kunt

Independer heeft twee tools gemaakt waarmee je makkelijk kunt checken of het ziekenhuis van jouw keuze een contract heeft met jouw verzekeraar.

Bij tool 1 kun je je postcode of plaatsnaam invullen, en de naam van je ziekenhuis of fysiotherapeut in en je ziet direct met welke zorgverzekeraars er een contract is.

Tool 2 werkt andersom. Je kunt invullen waar je verzekerd bent, en dan controleren bij welk ziekenhuis of fysiotherapeut je terecht kunt in 2015 zonder dat je bij hoeft te betalen.

Lees meer over: zorgverzekering

Bron: Radar

Reacties

Één reactie op “Independer bij Radar over eigen bijdrage ziekenhuis”

  1. Inventief schreef op 

    In de rechtstaat Nederlander heeft een juridisch ambtenaar een uitspraak gedaan, dat ziekenhuizen niet verplicht zijn tarieven te moeten publiceren.
    Dit is een rechtelijke dwaling, immers voordat je verplichtingen aangaat, heb je recht op wat een behandeling in ziekenhuis kost.
    Wat nog meer opvalt is, dat door dezelfde rechtelijk ambtenaar, niet de Verordeningen 987/2009/EG en 883/2003/EG worden gerespecteerd ondanks dat ook Nederland verplicht is het EU-recht te moeten laten prevaleren ten aanzien van het Nationale-recht.

Geef een reactie

Lees onze huisregels.

Waarschuw me bij nieuwe reacties op dit artikel. (Je kan je hiervoor ook apart aanmelden.)

Vergelijk & bespaar snel op je zorgverzekering

In 5 makkelijke stappen een betere & goedkopere dekking

zorgverzekering vergelijken

"I've been guided through the application procedure by one of the independers' hotline operators and He has explained every detail to me and also answered all my questions. I'm very satisfied with the help and the overall process! "

Meneer Kedzia uit AMSTERDAM
54 minuten geleden, zorgverzekering

"ging best"

Anoniem uit ZOETERMEER
2 uur geleden, zorgverzekering

"Makkelijk en vertrouwd"

Anoniem uit 'S-GRAVENHAGE
9 uur geleden, zorgverzekering

"Mooie snelle service, via whatsapp binnen 1 minuut contact gekregen. Verder alles heel duidelijk en snel."

Anoniem uit NIJVERDAL
2019-02-19, zorgverzekering

"geweldige hulp en advies van mevrouw Lisette Hollaar"

Anoniem uit EINDHOVEN
2019-02-19, zorgverzekering

"Ita easy to make :)!"

Meneer Tiberiu Tegen uit HALFWEG
2019-02-19, zorgverzekering

"Waardeloos! Net lid geworden via independer. Incaseren een bedrag uit 2018?! Terwijl ik vanaf 01012019 overgestapt ben. Klantenservice onvriendelijk en denken niet mee in de hoe wel modes. Absoluut een overgewaardeerd cijfer. "

Anoniem uit NIEUWKUIJK
2019-02-19, zorgverzekering

"Goed, maar geen Engelse vertaling"

Anoniem uit AMSTERDAM
2019-02-18, zorgverzekering

"Makkelijk"

Anoniem uit EIJSDEN
2019-02-18, zorgverzekering

"Snel en eenvoudig! "

Anoniem uit UTRECHT
2019-02-18, zorgverzekering

"Zijn duidelijk"

Meneer Somoredjo uit NIJMEGEN
2019-02-17, zorgverzekering

"Goede site, duidelijk, overzichtelijk en super handig dat je meteen alles af kunt sluiten. "

Anoniem uit ZORGVLIED
2019-02-16, zorgverzekering

"Snel kunnen vergelijken"

Meneer van Hoek uit GOUDA
2019-02-16, zorgverzekering

"Top snel geregeld"

Anoniem uit AMSTERDAM
2019-02-15, zorgverzekering

"De website is makkelijk te volgen, "

Anoniem uit ZOETERMEER
2019-02-15, zorgverzekering