Independer bij Radar over eigen bijdrage ziekenhuis
Tip een vriend:

Independer bij Radar over eigen bijdrage ziekenhuis

Als je naar een ziekenhuis gaat waar de verzekeraar geen contract mee heeft, loop je het risico een groot deel van de kosten zelf te moeten betalen. Wat als je deze eigen bijdrage niet kunt betalen?

Volgens het hinderpaalcriterium in de zorgverzekeringswet mag de vergoeding van de verzekeraar niet zo laag zijn dat je belemmerd wordt in je keuze voor een ziekenhuis. Dit heeft te maken met de vrije artsenkeuze die elke consument in Nederland heeft.

Bekijk de uitzending van Radar terug.

Hoe wordt het hinderpaalcriterium berekend?

Wie bepaalt wanneer er sprake is van een zogenaamde ‘hinderpaal’ en hoe wordt dat berekend?

De Nederlandse Zorgautoriteit (NZa) heeft gezegd dat een ‘vergoeding van minder dan 75 procent van het marktconforme tarief een hinderpaal zou kunnen zijn voor mensen om naar die zorgaanbieder te gaan.’ Het is lastig te bepalen waar die grens precies ligt. De een vindt een rekening van 250 euro veel, de ander 750 euro, afhankelijk van het inkomen.

Ook verzekeraars vinden het hinderpaalcriterium een lastig onderwerp, blijkt uit een rondgang van Radar. Er zijn geen rekenmodellen beschikbaar om te bepalen wat een geschikte vergoeding is. Een verzekeraar mag namelijk niet naar het inkomen van mensen kijken.

Wat kun je doen als je vindt dat je recht hebt op een hogere vergoeding? De NZa stelt dat mensen die van mening zijn dat de 25 procent eigen bijdrage te hoog is (en hen dus belemmert om naar een bepaald ziekenhuis gaan) naar de rechter of de geschillencommissie SKGZ kunnen stappen.

‘Kom met concrete normen’

Tweede Kamerlid Hanke Bruins Slot vindt dit een verkeerde instelling: ‘De mensen zijn vaak ziek en hebben helemaal geen tijd om naar de rechter te gaan. Deze mensen hebben goede zorg nodig.’

Ruud Martens van Independer ziet dat mensen vaak achteraf geconfronteerd worden met hoge ziekenhuisrekeningen. Hij is van mening dat de NZA met concrete normen moet komen over de maximale eigen bijdrage. Hij doet een oproep aan mensen die een ziekenhuisrekening hebben ontvangen van 1.000 euro of hoger om zich te melden. Mogelijk gaat Independer een of meerdere gevallen voor de rechter brengen om op deze manier druk uit te oefenen op de NZa.

De Patiëntenfederatie NPCF is van mening dat de budgetpolissen misleidend zijn en roept alle mensen op zich vóóraf goed te informeren over vergoedingen om hoge ziekenhuiskosten te vermijden.

Check waar jij terecht kunt

Independer heeft twee tools gemaakt waarmee je makkelijk kunt checken of het ziekenhuis van jouw keuze een contract heeft met jouw verzekeraar.

Bij tool 1 kun je je postcode of plaatsnaam invullen, en de naam van je ziekenhuis of fysiotherapeut in en je ziet direct met welke zorgverzekeraars er een contract is.

Tool 2 werkt andersom. Je kunt invullen waar je verzekerd bent, en dan controleren bij welk ziekenhuis of fysiotherapeut je terecht kunt in 2015 zonder dat je bij hoeft te betalen.

Lees meer over: zorgverzekering

Bron: Radar

iedere maand de beste
artikelen in je mailbox?

meld je aan voor de nieuwsbrief

Reacties

Één reactie op “Independer bij Radar over eigen bijdrage ziekenhuis”

  1. Inventief schreef op 

    In de rechtstaat Nederlander heeft een juridisch ambtenaar een uitspraak gedaan, dat ziekenhuizen niet verplicht zijn tarieven te moeten publiceren.
    Dit is een rechtelijke dwaling, immers voordat je verplichtingen aangaat, heb je recht op wat een behandeling in ziekenhuis kost.
    Wat nog meer opvalt is, dat door dezelfde rechtelijk ambtenaar, niet de Verordeningen 987/2009/EG en 883/2003/EG worden gerespecteerd ondanks dat ook Nederland verplicht is het EU-recht te moeten laten prevaleren ten aanzien van het Nationale-recht.

Geef een reactie

Lees onze huisregels.

Waarschuw me bij nieuwe reacties op dit artikel. (Je kan je hiervoor ook apart aanmelden.)

Vergelijk & bespaar snel op je zorgverzekering

In 5 makkelijke stappen een betere & goedkopere dekking

zorgverzekering vergelijken

"MAKKELIJK"

Anoniem uit DE RIJP
1 uur geleden, zorgverzekering

"Eftin si bun!"

Mevrouw Maricica Axentii uit ARNHEM
2019-05-24, zorgverzekering

"Ben snel geholpen en kan een keuze maken uit de selectie. Efficiënt ... "

Anoniem uit ACHEL
2019-05-23, zorgverzekering

"hoeveel sterren kan ik geven? ik wil het maximale aantal sterren geven vanwege de duidelijke en snelle service, mijn dank is groot "

Anoniem uit CAPELLE AAN DEN IJSSEL
2019-05-23, zorgverzekering

"Vanuit het buitenland tot aan aankomst in Nederland heeft Independer ons goed geadviseerd bij het selecteren van onze nieuwe verzekering. De Customer Service is van grote kwaliteit."

Anoniem uit ZEGVELD
2019-05-23, zorgverzekering

"duidelijk, snel en goede hulp via what's app"

Mevrouw de Bruijn uit OUD-BEIJERLAND
2019-05-23, zorgverzekering

"Duidelijk en makkelijk te doen."

Mevrouw Barendregt uit MAARSSEN
2019-05-22, zorgverzekering

"Snel en makkelijk geregeld"

Meneer Mulder uit BOVENSMILDE
2019-05-22, zorgverzekering

"Heel handig!"

Anoniem uit ROTTERDAM
2019-05-22, zorgverzekering

"gewoon"

Mevrouw de Gunst uit ARNHEM
2019-05-22, zorgverzekering

"Vriendelijk contact aan de telefoon. Duidelijk en overzichtelijk op de site."

Mevrouw Strijker uit COEVORDEN
2019-05-21, zorgverzekering

"Prima service."

Anoniem uit DRIEL
2019-05-21, zorgverzekering

"Thanks for everything "

Meneer Mustapha Zaabta uit HEERLEN
2019-05-21, zorgverzekering

"Praktisch en efficiënt"

Meneer Douglas Batista Silva uit AMSTERDAM
2019-05-20, zorgverzekering

"Alles waar zeer duidelijk. geen moeilijke uit;eg, korte stappen. Alles werkt soepel."

Anoniem uit WIJK BIJ DUURSTEDE
2019-05-20, zorgverzekering