Tandartskosten voor jongeren van 18 tot en met 21 jaar vallen in 2011 buiten het basispakket.

Jongeren van 18 tot en met 21 jaar moeten beslist niet vergeten om voor de jaarwisseling naar de tandarts te gaan. Dat kan ze honderden euro’s schelen.

De tandartskosten (mondzorg) van jongeren in de leeftijd van 18 tot en met 21 jaar worden in 2011 niet meer door het basispakket van de zorgverzekering vergoed. De verwachte jaarlijkse bezuiniging bedraagt € 100 miljoen. Nu worden de kosten voor tandartsbehandelingen, zoals het vullen van gaatjes en wortelkanaalbehandelingen, voor deze groep nog wel vergoed. Daar gaat dus een streep doorheen.

Jongeren zullen volgend jaar een aanvullende verzekering moeten nemen om tandartskosten vergoed te krijgen. Hoe duur pakt dat uit? Aanvullend verzekeren voor tandartskosten kost de jongere zo’n € 3,50 tot € 17,95 per maand (bron: Independer.nl).

Voor de aanvullende verzekering met een premie van € 3,50 per maand krijgt de jongere maximaal 75% vergoed als er tanden gevuld moeten worden (dus de jongere moet 25% van de rekening uit eigen zak betalen) met een maximum van € 250 per jaar. Bij deze verzekeraar (Delta Lloyd) moet de verzekerde bij een gewone controle ook 25% zelf betalen. Dat geldt ook voor een wortelkanaalbehandeling.

Maximum
Een duurdere verzekering geeft wel 100% dekking voor kosten voor controle, het vullen van gaatjes en wortelkanaalbehandeling, maar daar zit ook een maximum aan.

De kosten kunnen flink oplopen als jongeren vergeten een aanvullende verzekering af te sluiten, want bij de meeste verzekeraars is het niet mogelijk om gedurende het jaar een aanvullende verzekering voor de tandartskosten af te sluiten.

Ook een student die al een lange tijd niet bij de tandarts is geweest en zo’n tien tot vijftien gaatjes heeft, dreigt voor hoge kosten te komen staan. Dat kost hem volgens tandartsenpraktijk Snoep uit Leiden zo’n € 600. Volgens Snoep betaal je voor een vulling, afhankelijk van de grootte van het gaatje, ongeveer tussen de € 30 en 100. Een controle kost ongeveer € 20.

Als een verstandskies moet worden verwijderd, moet de tandarts dat doen. Is dat voor de tandarts onmogelijk, omdat de kies bijvoorbeeld te diep zit, dan is doorverwijzing naar de kaakchirurg mogelijk. Die kosten worden dan wel vergoed.

Tandartsenpraktijk Snoep ziet de afspraken voor deze groep jongeren nog niet toenemen. Wellicht dat zij eind november of in de maand december aan de bel trekken, is de gedachte.

Bespaar op zorgkosten

Ben jij goed verzekerd in 2024? Vergelijk en bespaar op je nieuwe zorgverzekering

Geef een reactie

Lees onze huisregels.

Dit vinden onze klanten van ons
9,2
Op basis van 375.630 klantbeoordelingen hoe we dit berekenen bekijk ze allemaal
Independer heeft een paar grote fouten gemaakt met me wat betreft het overstappen pp 31 dec 2023 van NN naar FBTO en alleen aanvraag voor Basis verzekering en niet voor Aanvullende Verzekering
4