Jongeren – ‘een risicogroep’ – betalen 53 procent meer premie voor een autoverzekering dan twee jaar geleden
Tip een vriend:

Jongeren – ‘een risicogroep’ – betalen 53 procent meer premie voor een autoverzekering dan twee jaar geleden

Verschil in premie met oudere autobezitters neemt toe

Autoverzekeringen worden steeds duurder, vooral voor jongeren. Zij betalen nu gemiddeld 53 procent meer voor de verplichte WA-verzekering dan twee jaar geleden. Dat is fors meer dan de gemiddelde premiestijging voor autobezitters (38 procent). Verzekeraars beschouwen jongeren als risicogroep en dat vertaalt zich – steeds duidelijker – in de premie.

Voor jongeren (18 tot 25 jaar) is de premie voor een WA-verzekering in twee jaar tijd met gemiddeld 437 euro toegenomen tot 1266 euro per jaar, meldt vergelijkingswebsite Independer op basis van eigen onderzoek. Oudere autorijders betalen veel minder en dat verschil wordt almaar groter. Voor automobilisten van 65-plus steeg de premie tussen 2016 en 2018 bijvoorbeeld van 285 naar 368 euro. Het verschil tussen de premies voor jonge en oude WA-verzekerden is tegenwoordig drie keer zo groot als in 2016. Autoverzekeringsexpert Suzan Samson van Independer vindt dat een zorgelijke ontwikkeling. ‘Jongeren hebben doorgaans al minder te besteden. Nu krijgen zij zoveel premiestijgingen voor hun kiezen dat het de vraag is hoe lang zij dit nog kunnen opbrengen’, zegt zij in het persbericht van Independer.

Niet alleen de WA-verzekering is duurder geworden, ook de verzekeringen met beperkte en volledige casco-dekking zijn sinds 2016 in prijs gestegen. Ook daar is de premie gemiddeld het hardst gestegen voor jonge autobezitters. De premie wordt onder meer gekoppeld aan de kans dat de bestuurder een aanrijding veroorzaakt. Die kans is bovengemiddeld groot als er iemand van onder de 25 jaar achter het stuur zit. In vergelijking met 61- tot 65-jarigen maken jongeren bijna vijf keer zo vaak brokken. Om die reden weigeren sommige autoverzekeraars jongeren als klant, al zijn dat er volgens het Verbond van Verzekeraars maar een paar. Weigeren mag: autoverzekeraars hebben geen acceptatieplicht. Overigens veroorzaken 80-plussers relatief nog vaker aanrijdingen dan jongeren.

Noodzaak

Autoverzekeraars verhogen de premies uit noodzaak, beweert Buis. WA-verzekeringen zijn vanwege de grote concurrentie onder verzekeraars jarenlang te goedkoop verkocht, terwijl de schadekosten de pan uit rezen. De verzekeraars leden daardoor honderden miljoenen euro’s verlies, een situatie die De Nederlandsche Bank in 2016 ‘onhoudbaar’ noemde. Na die waarschuwing zijn verzekeraars de premies jaarlijks gaan verhogen om een inhaalslag te maken, legt Buis uit.

De kosten voor verzekeraars blijven intussen toenemen. ‘Het aantal aanrijdingen in Nederland stijgt, mede door het smartphonegebruik in de auto. Auto’s worden meer waard en bevatten meer elektronica, waardoor de gemiddelde reparatierekening omhooggaat.’

Verzekeraars zijn daarnaast ook meer geld kwijt aan letselschadeprocedures, omdat slachtoffers van een verkeersongeluk sneller naar de rechter stappen dan vroeger. Tot slot hebben autoschadeverzekeraars last van de klimaatverandering, bijvoorbeeld door extreme hagelbuien. Buis: ‘In juni 2016 veroorzaakte een hagelbui van vijf minuten voor 200 miljoen euro schade voor autoverzekeraars’. Die schade bestond uit gedeukte auto’s en gebarsten autoruiten.

Independer gaat ervan uit dat de premies van autoverzekeringen volgend jaar opnieuw zullen stijgen. Het Verbond van Verzekeraars beaamt dat een WA-verzekering van meer dan duizend euro per jaar een ‘heel fors bedrag’ is voor iemand onder de 25 jaar. ‘Maar dit is nu eenmaal de prijs van een autoverzekering.’

‘Binnenkort zullen ook 17-jarigen achter het stuur kruipen, nu ze op die leeftijd al rijexamen mogen doen. De verzekeraars gaan er niet vanuit dat het aantal schadegevallen hierdoor zal stijgen, omdat 17-jarigen alleen met een begeleider naast zich mogen autorijden. De woordvoerder van het Verbond: ‘Iemand die vanaf zijn 17de onder begeleiding rijdt, kan op zijn 18de waarschijnlijk beter zelfstandig rijden dan een leeftijdgenoot die twintig tot dertig rijlessen heeft gehad en zich dan voor het eerst in het verkeer begeeft. Als de schadelast daardoor omlaaggaat, kan dat juist een positief effect hebben op de premies voor jongeren.’

Bron: De Volkskrant

Reacties

Geef een reactie

Lees onze huisregels.

Waarschuw me bij nieuwe reacties op dit artikel. (Je kan je hiervoor ook apart aanmelden.)

Verzekeringen vergelijken en direct afsluiten

Goedkope verzekering? Independer helpt jou gemakkelijk verzekeringen vergelijken

verzekering vergelijken

"Top"

Dhr. Rietveld uit ROTTERDAM
2 minuten geleden, autoverzekering

"Heldere website. Geen adders onder het gras. Makkelijk telefonisch bereikbaar en kundig antwoord."

Anoniem uit EINDHOVEN
3 minuten geleden, energie

"Lekker duidelijk"

Anoniem uit LEEUWARDEN
29 minuten geleden, autoverzekering

"gemakkelijk en duidelijk e informatie en overstap"

Anoniem uit VUGHT
1 uur geleden, energie

"Gaat gemakkelijk, lekker simpel en duidelijk."

Dhr. Biharie uit 'S-GRAVENHAGE
1 uur geleden, autoverzekering

"Is gewoon goed advies"

Mevr. Van der Horst uit 'S-GRAVENHAGE
1 uur geleden, overlijdensrisicoverzekering

"Duidelijk en voor de consument alles netjes op een rijtje."

Anoniem uit ALKMAAR
2 uur geleden, reisverzekering

"Er stond dat jullie de oude verzekering zouden opzeggen, maar ná het afsluiten staat opeens dat ik het toch zelf moet doen. Enigszins misleidend, sowieso verwarrend. Verder super makkelijk en duidelijk!"

Anoniem uit AMSTERDAM
3 uur geleden, reisverzekering

"altijd de goedkoopste en beste verzekering"

Anoniem uit BRUNSSUM
4 uur geleden, reisverzekering

"alles duidelijk en eenvoudig te verwerken"

Mevr. Molenaar- van Beek uit DOORN
5 uur geleden, autoverzekering

"Zeer tevreden"

Dhr. Hattit uit ROTTERDAM
7 uur geleden, autoverzekering

"makkelijke site"

Dhr. Essen uit LELYSTAD
14 uur geleden, autoverzekering

"prettig en gemakkelijk door het formulier heen kunnen gaan + gratis Plus pakket Eigen Risico Zorg"

Anoniem uit ARNHEM
2018-09-18, autoverzekering

"..."

Anoniem uit GOES
2018-09-18, overlijdensrisicoverzekering

"Tevreden met de online afsluiting en vergelijkingen tussen verschillende verzekeringen"

Dhr. Van Pelt uit VLAARDINGEN
2018-09-18, autoverzekering