‘Kijk niet allereerst naar de prijs van de zorgverzekering’
Tip een vriend:

‘Kijk niet allereerst naar de prijs van de zorgverzekering’

Vanaf deze week zijn alle zorgpremies bekend. Waar moet de consument die wil overstappen op letten?

Moet ik vooral naar de prijs kijken?

Niet doen, zegt Ruud Martens van vergelijkingssite Independer. “Het belangrijkste is: wat wil je, en welke zorg denk je nodig te hebben? En als je onverhoopt extra zorg nodig hebt, wat zou je dan willen?”

Zijn collega Hans de Kok van Pricewise: “Dat hangt ook van je persoonlijke voorkeur af. Zelf zou ik het geen probleem vinden een uur te moeten reizen naar een ziekenhuis, als ik weet dat de zorg daar van de beste kwaliteit is. Een ander hecht sterker aan een arts in de buurt. En hoe zit het met fysiotherapie, of alternatieve geneeskunde? En vraag je bijvoorbeeld af: reis ik veel, wil ik wereldwijde dekking? Een operatie in Amerika kan ineens drie keer zo duur uitvallen als hier.”

“Als je eenmaal weet wat je wilt, kun je wel gaan kijken naar de prijs”, zegt Martens. Tussen de laagste en hoogste maandpremie voor de naturapolis – de meest gekozen variant – zit inmiddels 20 euro.

Kan ik overal terecht?

Ruud Martens constateert dat verzekeraars hun budgetpolis – lagere premie tegenover minder keuze aan zorgverleners – minder rigide inrichten. Waar ze in vorige jaren vaak maar de helft vergoedden als hun klanten naar een niet-gecontracteerde zorgverlener gingen, is dat nu meestal driekwart. “Ik denk dat dit jaar opnieuw meer mensen hiervoor zullen kiezen. Toch blijven wij waarschuwen: als je echt overal terecht wilt, kies dan niet voor deze variant. En bedenk dat het niet alleen om het ziekenhuis gaat, ook om bijvoorbeeld fysiotherapeut of apotheek.”

Bij Pricewise kan de consument binnenkort op postcode bekijken hoeveel zorgverleners er voor hem zijn. “Zelfs voor de budgetpolis zullen verzekeraars echt wel in de regio voor dekking zorgen”, zegt Hans de Kok. De restitutiepolis – hogere premie in ruil voor de plicht van verzekeraars alle zorgverleners te vergoeden – is ook niet zaligmakend, constateert De Kok. “Soms moet je toch bijbetalen, als de zorgverlener een hoger tarief berekent dan het marktconforme tarief dat de verzekeraar uitbetaalt.”

Zal ik alles maar verzekeren?

“De Nederlander verzekert zich graag”, constateert Martens. “Maar vraag je af of dat echt nut heeft. Wie een aanvullend pakket kiest alleen om een nieuwe bril te vergoeden, kan ervoor kiezen per twee jaar honderd euro voor de bril te krijgen. Maar je betaalt voor dat aanvullend pakket wel al snel 80 euro per jaar. Of neem de tandarts: met enkel controles en een gaatje per jaar zit je op 100 euro tandartskosten. De premie bedraagt jaarlijks al snel 120 euro.”

Beide zorgvergelijkers waarschuwen tegen het verhogen van het eigen risico. “Als je geen zorg nodig hebt, loont het”, zegt Martens. “Maar bedenk dat je die lagere premie er maar voor de helft uithaalt als je onverhoopt wel zorg nodig hebt.” Hans de Kok krijgt veel telefoontjes van mensen die ineens veel moeten betalen. “Een verhoogd eigen risico van ruim 800 euro kan voor een echtpaar ineens neerkomen op 1600 euro in een jaar. Veel mensen hebben dat niet ineens.”

Gewoon blijven zitten waar ik zit?

Vergelijkingssites verdienen geld aan overstappers. Niemand hoeft dat te doen, zeggen ze. “Maar ik raad wel aan te kijken wat er te koop is naast je huidige polis. Vergelijken is gratis”, zegt Ruud Martens. Zijn collega Hans de Kok: “Juist de groep mensen die nog nooit is overgestapt, heeft vaak veel te winnen. Nu de prijsverschillen toenemen – er zijn nu polissen van 86 tot 140 euro per maand – loont vergelijken meer.”

Een laatste tip van De Kok: wacht niet te lang – opzeggen kan tot eind december en een nieuwe polis kiezen tot eind januari. “Wij merkten vorig jaar dat mensen op Oudejaarsdag om vijf voor middernacht nog overstapten, op een dag dat veel verzekeraars onbereikbaar zijn. Ik zou het voor de Kerst al doen.”

Auteur: Edwin Kreulen

Lees meer over: zorgverzekering

Bron: Trouw

iedere maand de beste
artikelen in je mailbox?

meld je aan voor de nieuwsbrief

Reacties

Geef een reactie

Lees onze huisregels.

Waarschuw me bij nieuwe reacties op dit artikel. (Je kan je hiervoor ook apart aanmelden.)

Vergelijk & bespaar snel op je zorgverzekering

In 5 makkelijke stappen een betere & goedkopere dekking

zorgverzekering vergelijken

"snel geregeld, gratis tandongevallen verz. erbij is een pre."

Anoniem uit DALEN
9 minuten geleden, zorgverzekering

"Goed"

Mevrouw Joanna Monica uit LEIDERDORP
6 uur geleden, zorgverzekering

"Vind het goed"

Meneer Achalhi uit 'S-GRAVENHAGE
2019-09-18, zorgverzekering

"Very satisfied"

Mevrouw Huang uit UTRECHT
2019-09-18, zorgverzekering

"Makkelijk en snel"

Anoniem uit ARKEL
2019-09-18, zorgverzekering

"makkelijk!"

Anoniem uit RAALTE
2019-09-17, zorgverzekering

"The CS number I was prompted to call during the process of taking out an insurance did not have any info on what to press for English, small thing as I was able to use the whatsapp function (super excellently amazing btw) to find the answers I needed"

Meneer French uit MAASTRICHT
2019-09-17, zorgverzekering

"Gewoon lekker duidelijk en overzichtelijk "

Anoniem uit NIEUWAAL
2019-09-17, zorgverzekering

"Alles was overzichtelijk"

Anoniem uit ROTTERDAM
2019-09-17, zorgverzekering

"Alles is duidelijk aangegeven en de site help je goed met uitkiezen wat je nodig hebt."

Meneer Riddle uit ZWOLLE
2019-09-16, zorgverzekering

"raar dat ik geen kopie kon maken van iets wat ik net heb afgesloten"

Anoniem uit MUIDERBERG
2019-09-16, zorgverzekering

"ging makkelijk"

Anoniem uit EINDHOVEN
2019-09-16, zorgverzekering

"Ik kon nergens een collectiviteitsnummer ingeven? Verder een duidelijk invulformulier."

Anoniem uit BRASSCHAAT
2019-09-16, zorgverzekering

"GOOD"

Mevrouw Joy Ehighalua uit AMSTERDAM
2019-09-15, zorgverzekering

"goede website"

Mevrouw Brugmann uit APELDOORN
2019-09-15, zorgverzekering