Nog altijd mag de Stint de weg niet op. Kinderdagverblijven worstelen daarom met alternatief vervoer en dat kan leiden tot onwenselijke situaties. Kinderdagverblijven die privéauto’s van medewerkers inzetten, zouden namelijk onverzekerd zijn.

Gjalt Jellesma, voorzitter van de Belangenvereniging van Ouders in de Kinderopvang (BOinK), vertelde over deze vervelende gevolgen in het Radio 1-journaal. Maar klopt zijn uitspraak ook? Ook Suzan Samson van Independer leverde een bijdrage aan het item.

Inzittendenverzekering

Het verschil qua verzekeringen zit hem volgens Suzan Samson, van verzekeraar Independer, in het privé en zakelijk gebruiken van een auto voor het vervoeren van kinderen. “Op het moment dat je als particulier incidenteel kinderen vervoert, of dat nou naar de hockeyclub, de opvang of naar het voetbalveld is, dan ben je verzekerd tegen ongevallen. Dat is dan wel mits je een inzittendenverzekering hebt.”

De meeste autobezitters hebben een inzittendenverzekering, maar de dekkingsraad daarvan is niet 100 procent. Als een kinderopvang er dus voor kiest om een medewerker incidenteel in te zetten om kinderen met zijn of haar privéauto op te halen voor de opvang, dan moet er goed gekeken worden naar die verzekering. Gebeurt het vaker, dan word het volgens Samson een grijs gebied. “Het krijgt een zakelijk karakter, op het moment dat je een vergoeding krijgt voor het heen en weer rijden van de kinderen.”

‘Meeste verzekeringen zullen dit niet dekken’

Oscar van Elferen van het Verbond van Verzekeraars sluit zich bij Samson aan. “Als er inderdaad privéauto’s van medewerkers worden ingezet voor de rit, dan zal dat onderaan de streep bij de meeste verzekeringen niet gedekt worden. Bij een particuliere autoverzekering maken we afspraken. Bijvoorbeeld, dat je je auto niet gebruikt om pakketten rond te brengen of om mee te taxiën, en hier is sprake van zakelijk vervoer.”

Van Elferen wil wel benadrukken dat slachtoffers niet met lege handen zullen staan als er eenmaal sprake is van een ongeluk. “Dat hebben we goed geregeld in Nederland: de verzekeraar zal de schade uitkeren, maar het bedrag wel verhalen bij de polishouder omdat hij niet de juiste dekking heeft.”

Autoverzekering vergelijken

Bespaar gemiddeld 259 euro per jaar

Geef een reactie

Lees onze huisregels.

Dit vinden onze klanten van ons
9,2
Op basis van 375.630 klantbeoordelingen hoe we dit berekenen bekijk ze allemaal
Snel en makkelijk geregel
10