Klant kiest voor hoog eigen risico in de zorg
Tip een vriend:

Klant kiest voor hoog eigen risico in de zorg

De veel bekritiseerde budgetpolis in de zorg groeit voor het eerst in jaren niet langer en verliest bij overstappers zelfs aan populariteit. Veel mensen besparen op een andere manier op hun zorgverzekeringspremie: door een hoog eigen risico te nemen.

Deskundigen en zorgverleners zoals artsen en apothekers waarschuwen de laatste tijd voor de budgetvariant: de burger betaalt wel een lagere premie maar kan tot zijn schrik ontdekken dat sommige zorg niet meer volledig wordt vergoed.

De stroom naar de budgetpolis droogt op, zo blijkt uit de cijfers van verzekeraars en vergelijkingssites over de keuze voor dit jaar. Tot en met morgen kunnen mensen die vorige maand hun contract opzegden, een nieuwe polis kiezen.

Bij vergelijkingssite Pricewise koos een jaar geleden nog ongeveer een kwart van de overstappers voor de budgetpolis. Dit jaar is dat maar 12 procent.

Minder aantrekkelijk

“Dat komt ook doordat verzekeraars deze vorm relatief minder aantrekkelijk hebben gemaakt”, zegt Hans de Kok van Pricewise. “De premie ligt niet veel lager. En er worden minder budgetpolissen aangeboden.” Concurrent Independer ziet nog geen daling, maar constateert dat de groei van budgetverzekeringen is gestopt.

Beide vergelijkingssites noteren dat overstappers steeds minder kiezen voor de duurste verzekerng, de restitutiepolis. Dit is de tegenovergestelde variant van budget: men is ervan verzekerd bij àlle zorgverleners terecht te kunnen. Bij Independer daalde het aandeel van deze polis van 32 tot 25 procent.

“Dat hadden wij niet verwacht, gezien alle aandacht voor de nadelen van de budgetpolis”, zegt Maarten Hoekstra van de vergelijkingssite. Ook bij Pricewise zakte de belangstelling: van 34 naar 19 procent.

Achteraf vergoeden

Ook grote verzekeraars zien een afname van de ‘zekere’ variant. Deze daling komt niet ten goede aan de budgetpolis, maar aan de standaardkeuze, de zogeheten naturapolis. Hierbij kan men vrijwel overal terecht en zo niet, dan moet de verzekeraar toch een flink deel achteraf vergoeden.

Verzekeraar ZilverenKruis/Achmea bijvoorbeeld ziet de restitutievariant flink dalen, terwijl de keuze voor de budgetmogelijkheid niet groeit. Bij VGZ groeit de budgetpolis nog een heel klein beetje.

Bij Independer kiest een groter deel van de overstappers – drie op de tien – voor een vrijwillig eigen risico. In de praktijk komt dat neer op bijna 900 euro. Vooral klanten tussen 25 en 35 jaar accepteren dit risico. Ook bij Pricewise stijgt de groep met hoog eigen risico.

“Wij waarschuwen daar wel tegen: wie onverwacht zorg nodig heeft en geen geld op de bank, komt voor een nare verrassing te staan”, zegt De Kok. Ook grote verzekeraars melden dat klanten hun eigen risico verhogen.

Lees meer over: zorgverzekering

Bron: Trouw

iedere maand de beste
artikelen in je mailbox?

meld je aan voor de nieuwsbrief

Reacties

Geef een reactie

Lees onze huisregels.

Waarschuw me bij nieuwe reacties op dit artikel. (Je kan je hiervoor ook apart aanmelden.)

Vergelijk & bespaar snel op je zorgverzekering

In 5 makkelijke stappen een betere & goedkopere dekking

zorgverzekering vergelijken

"snel geregeld, gratis tandongevallen verz. erbij is een pre."

Anoniem uit DALEN
53 minuten geleden, zorgverzekering

"Goed"

Mevrouw Joanna Monica uit LEIDERDORP
7 uur geleden, zorgverzekering

"Vind het goed"

Meneer Achalhi uit 'S-GRAVENHAGE
2019-09-18, zorgverzekering

"Very satisfied"

Mevrouw Huang uit UTRECHT
2019-09-18, zorgverzekering

"Makkelijk en snel"

Anoniem uit ARKEL
2019-09-18, zorgverzekering

"makkelijk!"

Anoniem uit RAALTE
2019-09-17, zorgverzekering

"The CS number I was prompted to call during the process of taking out an insurance did not have any info on what to press for English, small thing as I was able to use the whatsapp function (super excellently amazing btw) to find the answers I needed"

Meneer French uit MAASTRICHT
2019-09-17, zorgverzekering

"Gewoon lekker duidelijk en overzichtelijk "

Anoniem uit NIEUWAAL
2019-09-17, zorgverzekering

"Alles was overzichtelijk"

Anoniem uit ROTTERDAM
2019-09-17, zorgverzekering

"Alles is duidelijk aangegeven en de site help je goed met uitkiezen wat je nodig hebt."

Meneer Riddle uit ZWOLLE
2019-09-16, zorgverzekering

"raar dat ik geen kopie kon maken van iets wat ik net heb afgesloten"

Anoniem uit MUIDERBERG
2019-09-16, zorgverzekering

"ging makkelijk"

Anoniem uit EINDHOVEN
2019-09-16, zorgverzekering

"Ik kon nergens een collectiviteitsnummer ingeven? Verder een duidelijk invulformulier."

Anoniem uit BRASSCHAAT
2019-09-16, zorgverzekering

"GOOD"

Mevrouw Joy Ehighalua uit AMSTERDAM
2019-09-15, zorgverzekering

"goede website"

Mevrouw Brugmann uit APELDOORN
2019-09-15, zorgverzekering