Lage rente doet niets voor hypotheek
Tip een vriend:

Lage rente doet niets voor hypotheek

Huizenbezitters die willen overstappen naar een goedkopere hypotheek, komen bedrogen uit. De hypotheekrente beweegt nauwelijks mee met de lage marktrente. Op een uitzondering na.

Een hypotheek van 1.300 euro per maand. ‘Dat moet goedkoper kunnen’, dacht Danny Hooistra uit Alkmaar. Gelokt door verhalen over een historisch lage rente van ‘1,99 procent begon hij aan zijn zoektocht naar lagere maandlasten.

Dat rentetarief van 1,99 procent blijkt te bestaan. ING biedt een variabele rente die is opgebouwd uit de Euribor, de rente die banken in Europa elkaar in rekening brengen, plus een opslag van 1 procent. De eenmaands Euribor bedraagt nu bijna 1 procent, vandaar het historisch lage tarief. ‘Ik kan me niet heugen dat we ooit zo laag hebben gezeten’, beaamt ING-woordvoerder Cindy Penders.

Maar, waarschuwt Penders, ‘de Euribor kan ook weer stijgen en dan stijgen de maandlasten direct mee. Die last moet je dan wel kunnen dragen.’ Er schuilt bovendien een addertje onder het gras; slechts de helft van het hypotheekbedrag mag tegen deze voorwaarden worden gefinancierd. Anders lopen de kosten voor ING te hoog op. ‘Die rem blijkt wel nodig’, zegt Penders, ‘want de toeloop op dit product is best groot.’

Vanwege de recente Europese renteverlagingen verwachten veel huizenbezitters dat ook de hypotheekrente fors omlaag gaat. Dat blijkt tegen te vallen. Banken hanteren veel hogere winstmarges dan de gebruikelijke procentpunt om hun solvabiliteit te verbeteren en verlagen de rente dus nauwelijks. ‘Consumenten blijven de dupe van de financiële crisis’, constateert Bas Millenaar, directeur van de hypotheekketen De Hypother. ‘De hypotheekrente zou een stuk lager kunnen; naar 3 of 3,5 procent maar dat gebeurt niet.’

Alleen ING
De Europese Centrale Bank verlaagde de rente vorige week met een kwart procentpunt tot 1 procent. De Euribor volgt dit percentage min of meer. Maar vanwege het superlage niveau hebben vrijwel alle banken, behalve ING, de Euribor – helaas voor de huizenconsument- losgelaten. De variabele hypotheek bestaat, met uitzondering van ING, dus nagenoeg niet meer. Nieuwe Euriborhypotheken zijn niet meer af te sluiten en bestaande klanten worden weggepest met een hoger opslagpercentage. Klanten van ABN Amro, Rabobank en Obvion die dachten eindelijk eens lekker te profiteren van hun variabele hypotheek, kwamen vorige maand voor een onaangename verrassing te staan toen bleek dat hun bank botweg het opslagpercentage verdubbelde.

Ook ING sluit niet uit het opslagpercentage een keer te moeten verhogen. ‘Onbetrouwbaar’, noemt Edmond Hilhorst van vergelijkingssite Independer.nl, het gedrag van banken. Hilhorst signaleert veel belangstelling voor een variabele hypotheekrente vanwege de lage marktrente, maar in de praktijk profiteren consumenten daar nauwelijks van. Fortis bijvoorbeeld hanteert nu een tarief van 5,1 procent. Hilhorst adviseert hypotheekhouders die meer betalen dan 4 procent voor een variabele hypotheek om bij hun bank te dreigen met opzegging. ‘Vaak gaat er dan wel weer wat af’.

Overstappen
Veel huizenbezitters hebben vijf jaar geleden, toen de rente rond de 3 procent schommelde, willen profiteren van dat lage niveau
met een korte rentevastperiode van vijf jaar. Die hypotheken lopen nu af. Maar bij verlenging kan het nieuwe rentepercentage onder de huidige omstandigheden fors tegenvallen.

Percentages van boven de 5 procent – een verdubbeling dus van de lasten – zijn geen uitzondering. Voor hen kan het lonend zijn over te stappen naar een andere geldverstrekker, zegt Hilhorst. En dreigen met overstappen kan soms eenprocentpunt voordeel opleveren bij de bestaande bank.

De Hypotheker merkt nog niet veel van een toename van overstappers. Millenaar adviseert huizenbezitters die denken goedkoper uit te kunnen zijn, maar nog vast zitten aan hun oude hypotheek, goed te laten berekenen of het rentevoordeel op de lange termijn opweegt tegen de kosten.

Volgens Independer.nl hebben banken overstappen een stuk moeilijker gemaakt. Vooral voor budgethypotheken gelden hoge boetes voor voortijdig aflossing. Daarnaast moeten potentiële overstappers eraan denken dat ook de kosten voor een notaris en de afsluitprovisie in de berekening worden meegenomen.

Millenaar verwacht wel verbetering. ‘Als de geldmarkt niet meer zo op slot zit en banken ophouden elkaar zulke hoge opslagpercentages te berekenen, zal het voor de consument ook aantrekkelijker worden. Nu verdienen de banken hun hogere kosten terug over de rug van huizenbezitters. Dat moet eens ophouden.’

Ondanks of juist vanwege de crisis verkiezen de meeste mensen toch zekerheid boven lagere maandlasten. Zo ook Danny Hooistra uit Alkmaar, ook al was hij benieuwd geworden naar de 1,99 procent-hypotheek. ‘Ik ben niet het type dat er bovenop zit. Dan kies ik liever voor een hoger rentepercentage, maar een leven zonder zorgen.’

Lees meer over: hypotheek

iedere maand de beste
artikelen in je mailbox?

meld je aan voor de nieuwsbrief

Reacties

3 Antwoorden op “Lage rente doet niets voor hypotheek”

 1. Peter van Heel schreef op 

  Ik vind het ongelooflijk dat de hypotheekrente niet verder daald. Eerst verliezen de banken geld van hun klanten, hebben ze woekerpolissen aangeboden en daarmee hun klanten “gepakt”, met het belastinggeld heeft minister Bos diverse banken geholpen en wat doet de bank voor de consument?
  Eerst de spaarrente verhgen om nieuwe klanten te trekken en nu weer diezelfde rente verlagen nu de mensen binnen zijn. het zou beter zijn voor de economie, zeker voor de woningmarkt, als de hypotheekrente lager zou zijn. Starters hebben dan meer kans om iets te kunnen betalen en de mensen die in de betaalbare huizen wonen zullen eerder geneigd zijn door te stromen naar duurdere nieuwbouw of bestaande wonigen. Bos zou nu de banken moeten verplichten de verlaagde rentes van de ECB en DNB gedeeltelijk door te berekenen aan de consument, maar nee, de banken denken alleen aan zichzelf. Ik denk dat de bank die als eerste het lef heeft aan de hypotheekrenteverlaging te beginnen meer nieuwe klanten zal trekken dan de banken die eventjes de spaarrente hebben verhoogd. (en nu weer verlaagd)

 2. ronald schreef op 

  Het fenomeen dat banken zonder meer zelf kunnen bepalen welke opslagpercentages zij hanteren, zou verboden moeten worden per wet. Met name voor lopende hypotheken, waarbij een klant eindelijk eens kan profiteren van de lage rentestand, is het witte boorden criminaliteit om nu dan maar even de opslagpercentages (op euribor) te verhogen. Als de rente gaat stijgen, zullen de banken dan snel geneigd zijn die opslagpercentages weer te verlagen…???? Het getuigt in ieder geval allerminst van enige transparantie, wederom van de kant van de banken, die maar wat doen om hun miljardenwinsten en miljoenenbonussen van managers garant te stellen.

 3. madnavnor schreef op 

  Mooi voorbeeld van “je werk niet doen als bank”:
  mijn rentevastperiode van 10 jaar tegen 5,9% loopt af in december.
  Ik zat bij Postbank, maar dat is nu ING. Verheugde me al op de variabele rente die ik geadverteerd zie, tegen 2,83 % Maar sinds april kunnen bestaande klanten niet meer kiezen voor voortzetting tegen variabel bij ING en nu krijg ik een voorstel voor 1 jaar vast tegen 5,6 % Daar doen ze dan gelijk ongevraagd 0,2% vanaf als je belt, maar dat is toch een heel ander tarief dan 2,83%!!! Heb ik het recht me gen….d te voelen ? Dacht het wel.

Geef een reactie

Lees onze huisregels.

Waarschuw me bij nieuwe reacties op dit artikel. (Je kan je hiervoor ook apart aanmelden.)

Zelf online je hypotheek regelen?

Bij Independer kies je zelf je hypotheek, met deskundige begeleiding van ons

online hypotheek regelen

"Makkelijke manier om hypotheken te vergelijken en af te sluiten."

Anoniem uit WEZEP
2019-08-21, hypotheek

"Heldere info. Gebruikersgemakkelijke site"

Anoniem uit AMERSFOORT
2019-08-21, hypotheek

"ik bezit voldoende hypotheek kennis,daardoor is Independer een uitkomst voor mij.laag kosten."

Anoniem uit ROTTERDAM
2019-08-21, hypotheek

"Duidelijke website"

Anoniem uit RENSWOUDE
2019-08-19, hypotheek

"Duidelijk en overzichtelijk"

Anoniem uit NIJVERDAL
2019-08-14, hypotheek

"erg duidelijk (tot nu toe..)"

Meneer de Bruin uit DELFT
2019-08-11, hypotheek

"Prima"

Meneer Van der Zanden uit OIRSCHOT
2019-08-04, hypotheek

"website is gebruikersvriendelijk alles volgt vanzelf"

Anoniem uit HELLEVOETSLUIS
2019-07-24, hypotheek

"Net begonnen met het traject."

Anoniem uit BERGEN OP ZOOM
2019-07-17, hypotheek

"Makkelijk en snel"

Anoniem uit ROTTERDAM
2019-07-02, hypotheek

"Super goed systeem, overzichtelijk en actueel. Ideaal dat je met een code weer terug kan naar de berekening. "

Meneer Groenendijk uit CAPELLE AAN DEN IJSSEL
2019-07-01, hypotheek

"Helder advies over de procedure via de telefoon."

Meneer Bruins uit ZWOLLE
2019-06-21, hypotheek

"Ik sluit vaak verzekeringen etc. af via independer en dit gaat altijd heel overzichtelijk en gemakkelijk."

Anoniem uit AMSTELVEEN
2019-05-30, hypotheek

"Bij voldoende kennis is dit heel makkelijk!"

Anoniem uit VOORSCHOTEN
2019-05-29, hypotheek

"gebruiksvriendelijk"

Anoniem uit VOORHOUT
2019-05-21, hypotheek